sodaa arhitekti

Suvremena arhitektura: Kuće za odmor u Kalima s pogledom na more i Zadar

 DOMAGOJ KUNIC/
Kuće su osmišljene kao prostorna cjelina manjih ambijenata koji udomljavaju različite funkcije potrebne za kvalitetan odmor

Kali, poznato naselje na otoku Ugljanu, najveće je mjesto na zadarskim otocima, poznato ponajviše po ribarstvu. Gledajući s mora, ovdje se radi o dosta gustoj gradnji. Na jednoj od rijetkih preostalih neizgrađenih parcela uz more, između dviju prometnica, s visinskom razlikom od 21 metra, poznati studio SODAA dobio je prije nekoliko godina zadatak oblikovati dvije kuće za odmor. Pred sebe su postavili ključno pitanje: "Kako osmisliti cjeloviti prostor za niz raznovrsnih potreba suvremenog korisnika, kako bi tijekom boravka imao osjećaj života 's morem i na moru'?".

image
DOMAGOJ KUNIC/

Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja

image
DOMAGOJ KUNIC/

Kao ekstenzija

Objekti su nastali na lokaciji površine 971 kvadrata, a bruto površina svakog od njih je 481 kvadrat.

- Kuće su osmišljene kao prostorna cjelina manjih ambijenata koji udomljavaju različite funkcije potrebne za kvalitetan odmor. Budući da se najvećim dijelom koriste u vrijeme ugodne ljetne klime, ideja je bila omogućiti bogato korištenje vanjskih prostora, osmišljenih kao ekstenzija unutarnjih, s kojima čine prostorno-funkcionalnu cjelinu - kaže arhitekt Vedran Jukić, osnivač studija SODAA.

Velika je strmina čestice omogućila da svi novoformirani ambijenti budu obogaćeni najvećom vrijednosti lokacije - vizurom prema moru i Zadru.

image
DOMAGOJ KUNIC/
image
DOMAGOJ KUNIC/

Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja

image
DOMAGOJ KUNIC/
image
DOMAGOJ KUNIC/

Oblikovna cjelina

S obzirom na različite uvjete mikrolokacija, kuće su organizacijski potpuno drugačije, no istog arhitektonskog izričaja, čime je stvorena oblikovna cjelina. Relativno veliki volumeni kuća u odnosu na veličinu čestice, usitnjeni su u tri približno jednaka kubusa, postavljene tako da svojim međuodnosima stvaraju raznolike vanjske prostore ugodne za boravak.

- Cijeli je sklop povezan stubama, pozicioniranima tako da ne ometaju ostale funkcije, a omogućuju pristup moru iz obje kuće. Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja - opisao nam je arhitekt Jukić, koji je autorski na projektu surađivao s Mihaelom Golužom.

Projektni tim bili su Jure Čudina, Maša Medoš i Diego Kozlović. Konstrukciju potpisuje Radionica statike - Branko Galić, Filip Cvetko i Božidar Marković.

image
DOMAGOJ KUNIC/

Kuće se uglavnom koriste ljeti, pa je ideja bila omogućiti bogati boravak u vanjskim prostorima

image
DOMAGOJ KUNIC/

Korisno i održivo

Studio SODAA nagrađivani je hrvatski arhitektonski ured, osnovan 2010. godine. Projekt u Kalima osvojio je nagrade Leonardo 2017, u kategoriji projekata obiteljskih kuća i European Property Award 2019, također u kategoriji projekata obiteljskih kuća.

- Stvaramo korisnu i održivu arhitekturu kroz odgovoran, timski rad. Naši projekti skrojeni su prema uvjetima lokacije i potrebama korisnika. U radu se posebno posvećujemo održivosti, upotrebi lokalnih materijala i tehnologija, pronalaženju novih pristupa uobičajenim projektantskim zadacima i korištenju suvremenih tehnologija, kao što su BIM, VR, 3D print, parametarsko projektiranje i slično, u radnim procesima od ideje do realizacije - zaključuje Vedran Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 08:18