Kuća za 5

Suvremena kuća u pitoreskonom gradiću

Otvoren prostor okupan svjetlom i dobrim dizajnom

Ova bijela kuća smještena u malenom gradiću Landskrona u Švedskoj dom je dvojice dizajnerskih istomišljenika i ljubitelja umjetnosti Johnnyja Lokaasa i Connyja Ahlgrena.

Ulaz u kuću u razini je ulice i pokazuje otvorenost prema okolici, a staklena vrata omogućuju znatiželjnim prolaznicima uvid u interijer. Prostor obiluje umjetničkim djelima kao što su portret Juliana Opieja, djelima Keitha Haringa i mnogim drugim. Tri tanke ploče postavljeno vertikalno kroz prostor dijele tri različita kata i dopuštaju svjetlosti da poplavi prostor sprijeda, straga i s krova, a stepenice koje vode prema krovu nagovještavaju kuću koja je sve više transparentna. Kompaktna kuhinja marke Saari povezana je s blagovaonicom i ima pogled na preslatki mali vrt, dvorište i odvojeni poslovni prostor smješten sa stražnje strane kuće. Ured je zasebna jedinica opremljena stolom iz Ikee.

Stalna izmjena dnevnog svjetla uz uporabu zavjesa i mogućnosti igranja svjetlom u prostoru znači da Ahlgren i Lokaas uživaju u stvaranju različitih atmosfera. Dnevni boravak ima pogled na ulicu i mnogo prirodnog svjetla. Opremljen je dizajn klasicima kao što je stari stol Fritz Hansen kojem je postavljena nova gornja ploča i vintage stolac Arnea Jacobsena. S krovne terase puca pogled kroz rešetkast prozor prema gradskom trgu. Spavaća soba nema zidove koji bi je odijelili od ostalih prostorija, ali zato ima zavjese pomoću kojih se može svjetlost isključiti u cjelosti. Osim kupaonice, iznad dnevnog boravka smještena je terasa s koje pogled puca prema otvorenom nebu, ulici i unutrašnjosti kuće. Ona nema krova, tako da dnevno svjetlo preplavljuje zid od vrha prema dolje. Kako vam se sviđa ova moderna ljepotica?

Foto: Mark Seelen.

Izvor: www.dwell.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 16:18