U posjetu

Suvremeni mediteranski stan s dozom luksuza u Zagrebu...Uređen tip-top i manji od 40 kvadrata!

Dizajner Ivan Mihovec pokazao nam je kako je u ne tako velikom prostoru uspio dobiti zasebni spavaći dio koji prije nije postojao

Moj je moto u poslu sve oko sebe učiniti lijepim, funkcionalnim i personaliziranim, a sve u skladu sa željama klijenata i njihovim stilom života, pogotovo kada se radi o dizajnu objekta privatne namjene - kaže nam na početku razgovora dizajner interijera Ivan Mihovec, vlasnik tvrtke IMM Design Studio, dok nas provodi kroz jedan od svojih posljednjih projekata, stan veličine 39,8 metara kvadratnih u Zagrebu. Od navedene kvadrature balkon je zauzimao osam kvadrata, a ostatak od 31,8 metara kvadratnih obuhvaća hodnik, kupaonicu te kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak u zajedničkom dijelu.

S obzirom na to da se stan nalazi u novosagrađenoj zgradi, nije bilo kompletne adaptacije, ali prema želji klijenta trebalo je pronaći rješenje za odvajanje spavaćeg dijela od dnevnog prostora, tj. stvoriti ga, što je u konačnici iziskivalo određenu adaptaciju.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Tako smo zatvorili balkon PVC stolarijom s vanjske strane, ali i pregradili ga staklenom stijenom, čime smo dobili spavaću sobu od 4,8 i mali balkon od tri metra kvadratna. Budući da je to bio otvoreni balkon, fasadna žbuka koja je bila na zidovima je pregletana nakon što su povučene dodatne elektroinstalacije, a zidovi, naravno, obojeni novom bojom. Novi raspored stana koji sam zamislio zahtijevao je još neke elektroinstalacije i promjene pozicija postojećih, što je i učinjeno. Podne obloge, prema želji klijenta, nismo dirali pa su tako i one diktirale određeni smjer odabira boja i materijala u stanu - otkriva dizajner Ivan Mihovec i dodaje da je proces uređenja tekao relativno brzo.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Izborom drvenih materijala, maslinasto zelene boje na nekim zidovima i zidne tapete s motivom masline uveden je mediteranski štih u stan, što je također bila želja klijenta. Doza luksuza, koju dizajner Mihovec nastoji dodati u svim svojim projektima, postignuta je ogledalima na frontama u bronci, velur dekor zavjesama i štukaturama čistih ravnih linija na tri mjesta u stanu, kao i podnim lajsnama s ugrađenim kanalicama za LED rasvjetu

Cijeli je stan, naime, uređen i opremljen u roku od dva mjeseca. Od samog početka vizija je bila stvoriti topli dom za bračni par iz Dalmacije u kojem će povremeno boraviti kad budu dolazili u Zagreb. Odabirom nježnih tonova glavnih fronta u stanu, kreveta i sofe, stvorena je baza kojom je moguće naknadnim promjenama dekorativnih dijelova raditi izmjene ili dopune. Izborom drvenih materijala, maslinasto zelene boje na nekim zidovima i zidne tapete s motivom masline uveden je mediteranski štih u stan, što je također bila želja klijenta. Doza luksuza, koju dizajner Mihovec nastoji dodati u svim svojim projektima, postignuta je ogledalima na frontama u bronci, velur dekor zavjesama i štukaturama čistih ravnih linija na tri mjesta u stanu, kao i podnim lajsnama s ugrađenim kanalicama za LED rasvjetu.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Najvažnije je bilo kvalitetno zatvoriti balkon i pregraditi ga. Taj posao povjerili smo tvrtki Brumar. Većinu namještaja smo posebno dizajnirali baš za ovaj stan, birali smo materijale, boje i tkanine, a na projektu smo imali nekoliko hrvatskih tvrtki koje su bile izvođači - otkriva dizajner. Kuhinju, ormare, predsoblje i kupaonski namještaj izradili su Javorović interijeri, a sofu i fotelje za balkon po ideji dizajnera izvela je tapetarija Margalić. Zidna tapeta je također hrvatski proizvod s potpisom Magis Wall. Štukature na zidovima i podne lajsne s ugrađenim kanalicama za LED rasvjetu su od tvrtki Kalcer i Sig Sistemi. Sanitarije su pribavili u Stubmaru. Kompletna bijela tehnika naručena je od tvrtke Kralj Commerce, s kojom uspješno surađuju od samog početka, a Hi-Fi oprema od Sancta Domenice. Popularni Moove, odnosno zidna obloga u imitaciji drvenih letvica koja se može vidjeti na balkonu, talijanski je proizvod koji uvozi Nexterior, a dekorativna maska kojom je sakriven ne baš reprezentativni izgled vanjske jedinice klima-uređaja proizvod je Kamask tvrtke Spector gradnja i usluge. Stol, stolci, tepisi, ogledala, rasvjetna tijela, zavjese i dekoracije naručeni su od tvrtki Westwing iz Njemačke, Boxes, Dobar partner, H&M Home, Ikea i Kave Home.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Kuhinju, ormare, predsoblje i kupaonski namještaj izradili su Javorović interijeri, a sofu i fotelje za balkon po ideji dizajnera izvela je tapetarija Margalić. Zidna tapeta je također hrvatski proizvod s potpisom Magis Wall. Štukature na zidovima i podne lajsne s ugrađenim kanalicama za LED rasvjetu su od tvrtki Kalcer i Sig Sistemi

- U cijelom stanu prevladavaju uglavnom nježne i neutralne boje. Maslinasto zelenom razbili smo pomalo monoton dojam te unijeli dašak Mediterana, kao i komadima namještaja koji su u izvedbi tamnijeg drva. Od materijala smo koristili uglavnom dekorativni iveral za namještaj rađen po mjeri. Ogledala u boji bronce koristili smo za fronte jednog ormara te kao zidnu oblogu na zidu u kuhinji. Materijalom Moove, koji smo koristili na balkonu, dali smo drugačiji dojam prostorije te ga zasigurno učinili najdražim kutkom u stanu. Tapeta s motivom masline u spavaćoj sobi unijela je finu eleganciju - opisuje dizajner, koji priznaje kako mu cijeli stan ima posebnu ljepotu i eleganciju te je jako zadovoljan završnim rezultatom.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Ako moram izdvojiti neki dio, onda je to svakako balkon, koji je toliko ugodan i poseban da je boravak na njemu tijekom opuštajućeg jutra uz šalicu kave, dobru knjigu ili razgovor zasigurno užitak stanarima. Postoji još jedan poseban dio, a to je zid u dnevnom boravku, koji je, naravno, izveden prema mojoj ideji, a u svom umjetničkom izričaju oslikala ga je mlada umjetnica Jana. Ideja je bila dobiti efekt fino, elegantno, s estetikom ‘zašpricanog‘ zida mlazom boje koji se raspršio na sve strane - ponosno priča dizajner Ivan Mihovec i za kraj poručuje:

- Da bi se lijepo uredio neki stan potrebna je prije svega dobra ideja koja proizađe iz razgovora s klijentima, kako bi se životni prostor što bolje prilagodio njihovu stilu života i bio u skladu s njihovim potrebama, željama i mogućnostima. Moji klijenti sada već znaju koji je moj smjer i kakav stil koristim u uređenju interijera, a na osnovu svih informacija koje prikupim od njih, na kraju dobiju interijer kakav si možda nisu mogli na prvu zamisliti, ali budu oduševljeni načinom na koji su njihove želje prepoznate. U svemu tome uspijem zadržati i svoj stil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:01