U posjetu

Suživot elegancije i minimalizma u zagrebačkoj starogradnji u centru grada

 

PROFIL

Riječ je o prostranom domu mlade tročlane obitelji koja je poželjela u potpunosti preobraziti stan od 105 kvadrata u zagrebačkoj starogradnji u centru grada. Projekt uređenja potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri.

Stan je zatečen u derutnom i nefunkcionalnom stanju i morao se obnoviti prije useljenja. Adaptiran je u potpunosti - od svih novih instalacija, podnih i zidnih obloga, pa sve do uklanjanja nekih zidova kako bi se stvorio kvalitetan, moderan i funkcionalan prostor prilagođen životu tročlane obitelji.

“Čisti” dizajn

Stan ima dvije kupaonice, a obje se odlikuju jednostavnim stilom uređenja i opremanja koji je svojevrsna kombinacija minimalističkog i industrijskog stila

Adaptacijom je stan tlocrtno učinjen praktičnijim i logičnijim te je pregledniji i jasno podijeljen na dva dijela: dnevni i spavaći. Ovako se i lakše kretati njime. U stanu se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak objedinjeni u open space te dvije spavaće sobe i dvije kupaonice, koji su na drugoj strani stana. Dakle, adaptacijom je prostor podijeljen u dvije zone, dnevnu i spavaću, a uređen je suvremeno i bezvremenski, što su i bili zahtjevi vlasnika.

Kroz cijeli se prostor provlači ista ideja: minimalizam i elegancija s komadima dizajnerskog namještaja i umjetničkim slikama. Luksuzni materijali, dizajnerski namještaj (kožni naslonjač Barcelona chair u boravku; kožna sofa Cloud, Prostoria; stolice Poltrone Frau u blagovaonici, u kuhinji barske stolice BCN Kristalije; u kuhinji bakrena visilica Ball, Frandsen; crna - Hitchcock Chandelier, Frandsen) i zanimljiv spoj hladnih i toplih finiša odlično su se uklopili u prostor.

Adaptacijom je stan učinjen funkcionalnijim, a radilo se baš sve - nove instalacije, podne i zidne obloge te su se uklanjali pojedini zidovi

Jasnija podjela

Prenamjenom je stan organiziran na puno pregledniji način, a jasno je podijeljen na dva dijela: dnevni i spavaći dio. Novim tlocrtom dobilo se i to da se sada stanom puno lakše kreće

- Neutralna crno-bijela baza upotpunjena je zemljanim tonovima koji daju toplinu (sofa, podovi, drveni elementi u kupaonici, detalji)... U boravku dominiraju podna obloga od oraha te sjedeća garnitura od kože, a kombiniraju se ravne linije namještaja s tek pokojim starim klasičnim komadom - ističe dizajnerica Mirjana Mikulec.

Dodaje kako je želja vlasnika bila staviti naglasak u interijeru na dnevnom prostoru (da stan tako bude organiziran) pa je veći dio ostavljen za tu namjenu i odijeljen zidom na kuhinju i dnevni prostor s blagovaonicom.

- Ovo je vrlo praktično, ali i estetski efektno rješenje, posebno zato što zid u sebi ima ugrađen kamin - objašnjava dizajnerica.

Crno-bijeli kuhinjski elementi bezvremenska su kombinacija. Izrađeni su u kombinaciji kamena i feniksa te garantiraju dugovječnost.

Jedan zid u dnevnom boravku u sebi ima ugrađen kamin, što je estetski efektno, ali i praktično rješenje

Crno-bijeli kuhinjski elementi bezvreme nska su kombinacija, a izrađeni su od kamena i feniksa

Iz kuhinje direktan izlaz vodi na malu terasu, a zid prekoputa obogaćen je policom izrađenom po mjeri koja ima i dekorativnu i uporabnu funkciju. Blagovaonica i dnevni boravak u istom su dijelu stana i najveće je bogatstvo rirodno svjetlo. Kuhinju i dnevni boravak dijeli zid obrađen dekorativnim betonom. Prolaz sa svake strane omogućava komunikaciju između ove dvije prostorije, a opet ih vizualno odvaja i ostavlja dozu privatnosti.

Prostor za rad, izrađen po mjeri, zavučen je i nenametljiv u jednom kutu dnevne zone. Stol jednostavnih linija u crnoj boji stopio se s ostatkom elemenata u prostoru i kao takav je uklopljen u cjelinu dnevnog dijela stana.

- U ulazni prostor smješten je veliki ugradbeni ormar po mjeri, koji zbog fronti stvara dojam da je samo riječ o velikom ogledalu. Ovaj element svakako je razigrao prostor. Velika ogledala na frontama vizualno proširuju prostor i reflektiraju kuhinju, a profili su gotovo neprimjetni, tako da je ormar zapravo u potpunosti sakriven - priča dizajnerica.

Jednostavnost je izražena i na zidovima. Oni su u bijeloj boji i bez dekora. Ono što ih obogaćuje poznata su umjetnička djela domaćih slikara.

U stanu su i dvije kupaonice. Jedna manja je gostinska, a definiraju je jednostavnost, minimalizam s natruhama industrijskog stila te neutralni tonovi.

Siva keramika i elementi po mjeri u dekoru drva nalaze se i u drugoj, većoj, kupaonici koju će koristiti isključivo vlasnici. Ovdje je dodan i dekor mramora koji je prostoru dao umjerenu dozu luksuza.

Spavaći dio nimalo ne odskače od ostatka uređenja. Crna, bijela i sivi tonovi i u ovim prostorima ostavljaju dojam elegancije i profinjenosti. Jedini odmak je roditeljski krevet u bogatom i raskošnom zelenom baršunu koji su odabrali klijenti, a koji se jako dobro uklopio u jednostavan crno-bijeli interijer.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 01:33