Klasična greška

Svi kauč držimo na krivoj poziciji zbog čega zidove moramo bojati četiri puta češće

 Shutterstock
Premda se uzimanje valjka u ruke ne može spriječiti jer ćemo se kad-tad trebati suočiti s tim, potreba za bojanjem zidova se, na sreću mnogih, može odgoditi

Zidovi su poprimili žućkastu nijansu, zadnji popravci su oštetili boju, a vlaga se pojavila u najčešće korištenim prostorijama poput kuhinje i kupaonice.

Ovo su očiti pokazatelji da je vrijeme za bojanje zidova!

Za uvijek svjež izgled doma trebali bismo svakih tri do pet godina ličiti zidove, a sama pomisao na tu ideju kod mnogih ljudi izaziva odbojnost. Prije svega jer zahtijeva cjelodnevni rad, pogotovo ako se tamnija boja prekriva svjetlijom ili se stavlja novi sloj preko ilustracije oslikane na cijelom zidu. Hladno vrijeme također može odvući od ideje da se valjak uzme u ruke jer se zidovi teže suše, a paljenje grijanja u tim trenutcima je uzaludno zbog čega nam ne preostaje ništa drugo nego odjenuti nekoliko slojeva i čekati da ozebli zrak odradi svoje.

Zahtjevan je to posao, a mnogi su toga itekako svjesni pa radije pozovu majstora koji će to napraviti umjesto njih. No, u tom slučaju za majstora trebamo izdvojiti između deset i 18 kuna po satu, koliko se kreću cijene usluga bojanja na tržištu. Tu su još i struganje stare boje po potrebi, gletanje zidova te kupnja premaza pa nas cijela avantura farbanja može izaći i do nekoliko stotina kuna.

Premda se uzimanje valjka u ruke ne može spriječiti jer ćemo se kad-tad trebati suočiti s tim, potreba za bojanjem zidova se, na sreću mnogih, može odgoditi:

Namještaj odmaknite od zida

Pozicioniranje kućanskog namještaja odmah uz zid jedna je od najčešćih grešaka koju mnogi čine dok ga raspoređuju u dnevnom boravku. Premda nam to djeluje sasvim logično jer na taj način otvaramo prostor za kretanje, stručnjaci savjetuju da se kauč, komode i drugi sastavni dijelovi dnevnog boravka uvijek barem za jedan korak odmaknu od zida. Tako ćete poboljšati protok svjetla i zraka, smanjiti mogućnost za uništavanjem boje sa zida, ali i vjerojatnost od nastanka vlage i plijesni.

Ipak, ako nemate izbora i sve što vam preostaje je da, primjerice, kauč smjestite uz jedini slobodan zid, u tom slučaju modernizirajte svoj dom ugradnjom kvalitetnog Lunos ventilacijskog sustava.

image
Shutterstock

Ovaj napredni sustav radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time se u prostorijama postiže optimalna razina vlage, sprječava se stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa, a ujedno se poboljšava i kvaliteta života cijele obitelji jer ne moramo ni naglašavati koliko je čisti i svježi zrak važan za normalno funkcioniranje organizma.

Izbjegavajte pušenje u zatvorenom prostoru

Paljenje cigarete u zatvorenim prostorijama ne uništava samo zidove, već i zavjese, namještaj, tepih te mnoge druge dijelove kućanstva. Dim cigarete u domu pušača ušao je u svaki njegov kutak, a još je k tome uzrokovao neugodne mirise kojih se teško riješiti. Katran i nikotin stvaraju žućkastu boju na zidu, pogotovo na stropu jer se ondje dim najduže zadržava.

image
Shutterstock

Što ranije rješavanje dima sa zidova ili pak prestanak pušenja u zatvorenom prostoru je izazov, ali se itekako isplati. Ne samo da ćete na taj način imati rjeđu potrebu za bojanjem zidova, nego ćete smanjiti rizik od nastanka zdravstvenih problema kao što su iritacija očiju, nosa i grla te astma.

No, budući da smo u periodu niskih temperatura zraka i visoke prisutnosti vlage, trenutačno i nije najbolje vrijeme za bojanje zidova pa je bolje da to odgodite, barem do proljeća. Tijekom hladnijih mjeseci dima i vlage se riješite ugradnjom decentraliziranog ventilacijski sustav Lunos koji radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. No, Lunos nije rezerviran sam za zimske mjesece, dapače, ovaj ventilacijsku sustav osigurat će svjež zrak u zatvorenim prostorima tijelom cijele godine! U vrijeme proljetnih i ljetnih mjeseci spriječit će ulazak peludi i alergena zahvaljujući antialergijskim filterima koji sprječavaju ulazak nečistoća izvana.

Odgodite popravke i ugradnje

image
Shutterstock

Netom što ste osvježili zidove dogodilo se nekoliko kvarova u kući zbog kojih ste pozvali majstora, a on vam je slučajno oštetio boju sa zidova? Ovo je vjerojatno noćna mora većine nas jer to znači da iznova moramo ličiti zidove koji gotovo da se nisu niti stigli osušiti od prošlog bojanja. Upravo zato bismo renovacije, popravke i ugradnje trebali odgoditi na period predviđen za bojanje zidova. Naravno, ako popravak nije hitan i može pričekati narednih godinu dana ili više do novog uzimanja kista u ruke. Ponekad čak i premještanje namještaja iz jednog dijela prostorije u drugi može oštetiti zidove pa, ako se odlučite na to, radije pitajte nekoga da vam pomogne i obavezno se sami zapitajte je li razmještaj u datom trenutku zbilja prijeka potreba ili možda ipak može pričekati.

Vlaga i plijesan

U kupaonici i kuhinji posebnu brigu vodite o vlazi koja će s vremenom uzrokovati nastanak neugodnih plijesni. Prvi znakovi da je plijesan prisutna su crne točkice koje se u kupaonici najčešće pojavljuju na fugama tuš-kabine ili stropu, dok je u kuhinji nerijetko prisutna na zidovima iza ormarića ili kućanskih aparata.

Ovo su pravi pokazatelji da je vrijeme za ličenje, no može li se ono ikako odgoditi?

image
Shutterstock

Ako se plijesan već „skrasila” na pojedinim dijelovima prostorija i pritom je oku vidljiva, u tom slučaju nam ne gine čišćenje i nanošenje novog sloja boje, što je kratkoročno uklanjanje plijesni koja će se uz prisustvo vlage opet pojaviti.

Dugoročno rješenje je ugradnja Lunos ventilacijskog sustava koji omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage, što znači i rjeđe ličenje zidova! Osigurava 24-satnu ventilaciju bez otvaranja prozora, što je ujedno i energetski učinkovito te financijski isplativo u sezoni kada inflacija i visoke cijene energenata mnogima uzrokuju brige.

Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lunos Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:35