Zgrada suvremene arhitekture

Svi žele znati što se kod Ribnjaka gradi

Zgrada suvremene arhitekture prema projektu studija Proarh. Svi su stanovi već rezervirani, ali cijena kvadrata još nije formirana iz više razloga,  kažu investitori, tvrtka Mešić com

Otkad je ljetos srušena kućica u kojoj je nekoć bio klub Fanatic kod parka Ribnjak u ulici Medveščak, građani središta Zagreba jako zanima koji se projekt ovdje planira.

Na atraktivnoj parceli nedavno je započela gradnja stambene zgrade prema projektu poznatog arhitekata Davora Matekovića i njegovog studija Proarh. Ekskluzivno donosimo vizualizacije buduće građevine. Investitor zgrade je tvrtka Mešić com d.o.o.

STAKLENA FASADA

Riječ je o objektu suvremene arhitekture koji će imati 5 katova i 19 stanova, a u prizemlju poslovno-trgovački prostor za “tihu” djelatnost.

- Zgrada ispred sebe ima park i katedralu te je iz tog razloga cilj bio maksimalno je otvoriti prema njima, ali pružiti korisnicima zaštitu od vanjskih utjecaja - kaže D. Mateković.

Koncept je u skladu s tim, objašnjava arhitekt, bio pomiriti težnju za životom u centru, sa svim prednostima koje on nudi i istovremeno pružiti intimu i mir neophodan za kvalitetno stanovanje. Upravo zato dnevni prostori su na uličnoj fronti, a spavaće zone gledaju na mirno unutrašnje dvorište.

- Materijali koji se koriste odgovaraju toj našoj težnji - staklena dvostruka fasada daje maksimalne vizure, ali i maksimalno reducira buku s ulice, tramvajski i cestovni promet. Jednoličnost glatke staklene plohe remetimo loggiama - erkerima koje izlaze iz te staklene fronte kao kubusi od metalne isteg mreže - opisuje Mateković.

Osnova je projekta uspostava i očuvanje odnosa prema zelenilu i parku te pogled na katedralu, uz ideju visoko kvalitetnog stanovanja u urbanoj sredini.

Pitamo arhitekta zašto su općenito interpolacije zgrada suvremene arhitekture u središtu Zagreba rijetke i teško ostvarive.

- Interpolacija ima onoliko koliko se oslobodi parcela i da, naravno, lakše je ako zona nije pod zaštitom, pod kojom je većina donjeg grada. Intervencija uvijek mora biti suvremena, ali je nužno uzimati u obzir kontekst, odnos s ulicom i naslijeđe. Zato mora biti moderna, a istovremeno treba ostvariti odnos s prošlosti kroz interpretaciju nekih tradicionalnih graditeljskih elementa kao što su to primjerice tipični donjogradski erkeri - odgovara.

Razgovarali smo i s Adnelom Mešićem, direktorom tvrtke Mešić com d.o.o., o cijeni stanova na ovoj prestižnoj lokaciji u centru grada, koja će vjerojatno biti visoka zbog rijetkosti novogradnje na ovom području.

- Svi stanovi su rezervirani već neko vrijeme, ali cijena još nije formirana. Ovisit će o opremi kao i području gradnje koje nosi svoje vrijednosti. Nije definirana i jer primjerice samo kvadrat izrazito kvalitetnog staklenog pročelja koje će zgrada imati stoji 1000 eura te će cijena biti visoka i zbog takvih detalja - kaže A. Mešić.

NA RUBU MOGUĆEG

Stanovi na vrhu zgrade će biti penthousei veličine 190 kvadrata. Ostali stanovi su 100 i 150 kvadrata. Zgrada će imati dva ulaza i dva stana po katu. Dnevni boravci imat će pogled na Ribnjak, a spavači dio na dvorišni dio, u kojem će padina brijega Šalate u stražnjem dijelu biti ozelenjena. Bit će to tzv. pametni stanovi kojima se upravlja novom tehnologijom. U podrumskoj etaži planirana su 43 parkirna mjesta.

Radovi su sada u fazi pripreme zaštitne jame, koja je u građevinskom smislu najzahtjevniji dio posla.

- Pronaći ovakvu lokaciju u centru Zagreba, gotovo je pa nemoguće, a realizacija projekta je dugotrajna iz više razloga. Očekujemo da će pročelje zgrade biti gotovo u lipnju 2020. godine - zaključuje Adnel Mešić.

BROJKE
  • 5 katova i 19 stanova
  • 43 parkirna mjesta
  • penthousei od 190 kvadrata
  • stanovi od 100 i 150 kvadrata

Foto: studio Proarh, Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 15:22