PROJEKT ZA PET

Svjetsko, a naše: Fascinantna A-frame vikend kuća u šumovitom području Varaždinske županije

 SANGRAD + AVP architects
Projekt potpisuju arhitekti Erick Velasco Farrera i Vedran Pedišić iz hrvatskog studija SANGRAD + AVP architects

Smještena unutar spokojnog krajolika sjevernog dijela Hrvatske, lijepa A-frame vikendica, čije konceptualno projektiranje potpisuju arhitekti Erick Velasco Farrera i Vedran Pedišić iz studija SANGRAD + AVP architects, dizajnirana je tako da se integrira u svoje prirodno okruženje. Zasad je ta kuća u fazi idejnog rješenja i rok izgradnje nije definiran, ali arhitekti kažu da je privatni investitor vrlo ozbiljan da san pretvori u realnost. Lokacija je već odabrana, a radi se o Varaždinskoj županiji, i to o gustom, šumovitom području. Kuća je moderna, ali istodobno poštuje mir svog okruženja.

image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects

- Njezina inovativna mješavina čelika, drva i betonskih materijala stvara vizualni identitet koji je kontrast i nadopunjuje okolnu prirodu. Koncept dizajna vrti se oko integracije moderne estetike i održive arhitekture unutar kompaktnog otiska. Struktura A-frame kuće, sa svojim legendarnim kosim krovom, nudi skladan spoj oblika i funkcije. Dizajn je namijenjen maksimalnom povećanju veze između interijera i šume izvana, koja oduzima dah, olakšavajući doživljaj prožimanja prirode - objasnili su arhitekti.

image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects

Pročeljem kuće dominira golema staklena površina, koja se proteže cijelim prednjim uzvišenjem, okrenutim prema šumi. Ta staklena zavjesa, ne samo da služi kao upečatljiv arhitektonski element, već i briše granicu između unutarnjih i vanjskih prostora. Omogućuje obilje prirodnog svjetla, da preplavi unutrašnjost i nudi panoramski pogled na okolno zelenilo, osiguravajući da su stanovnici dosljedno povezani s promjenom godišnjih doba i prirodnom ljepotom šume. Gornji dio strukture A-okvira izrađen je pretežno od čelika i drva. Čelični okvir, tretiran zaštitnim premazom, kako bi izdržao klimu u regiji, pruža strukturnu stabilnost, dok dizajnu daje industrijski dodir. Drvena unutarnja obloga daje topao i organski izgled, koji omekšava oštrinu čelika i uspostavlja vizualnu vezu s okolnim drvećem. Nasuprot tome, donji podrumski dio kuće izgrađen je od betona. To osigurava stabilan temelj, a istodobnosluži i kao element za hlađenje, ublažava temperaturne fluktuacije i pridonosi energetskoj učinkovitosti kuće.

image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects
image
SANGRAD + AVP architects

- Kuća je inače hibrid montažne vikend kuće (prema principu građenja) ali custom-made rješenje jer je svaki klijent poseban, a montažne kuće ne mogu to u potpunosti dati korisniku - otkrili su arhitekti Erick Velasco Farrera i Vedran Pedišić iz studija SANGRAD + AVP architects. Službeni naziv kuće je "WIE vikend kuća".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:46