Za razvoj poslovne klime

TEHNO PARK GAREŠNICA: Projekt vrijedan 21,5 milijuna kuna

U oblikovnom smislu, ono što posebno izdvaja zgradu jest korištenje biljaka penjačica u sustavu zaštite od sunca, pri čemu je jedan od elemenata fasade postao aktivni element u zaštiti od sunca

Tehno park Garešnica zamišljen je kao zgrada koja nudi velik broj samostalnih poslovnih prostora-ureda koje tvrtke i pojedinci mogu unajmiti i prilagoditi svojim potrebama. Podignut je na inicijativu Grada Garešnice kako bi se stanovnicima, ali i drugim zainteresiranima, omogućio razvoj poslovne klime. Djelo je tvrtke 3E projekti d.o.o.

Cilj je potaknuti razvoj poduzetništva, a gradnja ovog objekta omogućila je najam poslovnih prostora po povoljnim uvjetima zakupa uz korištenje konferencijske dvorane, besplatnog interneta i drugih povlastica.

Atraktivna zgrada dijelo je tvrtke 3E projektiranje. Poslovni prostori, odnosno uredi za rad tri poduzetničke potporne institucije nalaze se na prvom katu i ta je cjelina odvojena vratima od ostatka zgrade. Za okoliš je napravljen zaseban projekt krajobrazne arhitekture

Predviđena je i gradnja hale Agro parka Garešnica u drugom dijelu parcele za razvoj poduzetništva i agronomije

PROSTOR ZA DRUŽENJE

- Unutar objekta predviđeni su i prostori za poduzetničke potporne institucije pa su time svi planirani sadržaji međusobno komplementarni i dopunjuju se. Predviđena je i gradnja hale, Agro parka Garešnica u drugom dijelu parcele, čime bi se zaokružilo nastojanje Grada da pruži cjelovite usluge za mogućnosti razvoja poduzetništva i agronomije - rekla je Mirjana Miloševski Ntontos, arhitektica i urbanistica iz tvrtke 3E projekti d.o.o.

Poslovne prostore korisnici mogu prilagoditi svojim potrebama. U zgradi su smješteni ureda različitih veličina i za različite korisnike, sa zajedničkim prostorijama te prostorijama namijenjenim za kompjutorsku učionicu, konferencijsku dvoranu kapaciteta do 50 korisnika i čajnu kuhinju s prostorom za druženje. Unutar zgrade su poslovni prostori podijeljeni u tri cjeline. U desnom krilu zgrade, u prizemlju i na prvom katu nalazi se po pet poslovnih prostora za iznajmljivanje na svakoj od etaža, koji su kao zasebne cjeline odijeljeni vratima od komunikacija i zajedničkih prostora. Poslovni prostori-uredi za rad tri poduzetničke potporne institucije (PPI) nalaze se na prvom katu i ta je cjelina odvojena vratima od ostatka zgrade. Najveći ured je ured direktora, dijelom istaknut konzolno iz korpusa zgrade iz kojeg se pruža pogled na prilaz Tehno parku.

Na krovnu terasu, koja je zamišljena kao polivalentni prostor za druženje zaposlenika, ali i pripremu različitih događanja kao što su predavanja, projekcije i radionice na otvorenom, izlazi se iz čajne kuhinje s prostorom za druženje. U prizemlju se planira smještaj bistroa za zaposlenike cijele poduzetničke zone kapaciteta do 50 gostiju, s djelomično natkrivenom terasom.

Projekt “Izgradnja i opremanje Tehno parka Garešnica” financiran je 92 posto europskim novcem

Uredski prostori u zgradi prilagodljivi su željama korisnika, a postoje i zajedničke dvorane i slični prostori koji se koriste po potrebi

NAPAJANJE PARKA

- Objekt je smješten unutar Poslovne zone Kapelica u Garešnici, u neposrednoj blizini bioplinske elektrane, pa je prilikom rada na ideji te projektiranju ta okolnost iskorištena tako da se nusprodukt bioplinskog postrojenja koristi u napajanju Tehno parka električnom energijom - kaže Mirjana Miloševski Ntontos.

Kroz projektiranje i izvedbu građevine poboljšanjem energetske učinkovitosti nastojalo se što više smanjiti emisije stakleničkih plinova. Cilj je bio, objašnjava arhitektica, proizvoditi onoliko energije koliko je i potrebno kako bi se smanjilo oslobađanje ugljikova dioksida i ostalih plinova u atmosferu.

- Zgradu se nastojalo projektirati tako da se izbjegne akumulacija topline unutar građevine tijekom ljeta te gubitak topline tijekom zimskih mjeseci. Odabrani su materijali izvrsnih izolacijskih svojstava za fasadnu ovojnicu, postavljen je učinkovit sustav ventilacije i sustavi grijanja uz korištenje obnovljivih izvora energije. Time je ostvareno 74,3 posto ukupne energije za rad sustava u zgradi energijom iz obnovljivih izvora - ističe arhitektica.

Svi građevni proizvodi koji su se ugrađivali u zgradu odabrani su u svrhu racionalne uporabe energije i toplinske zaštite. Za potrebe funkcioniranja objekta, osim konvencionalnih energenata, koriste se i svi ostali dostupni izvori poput tople vode kao nusprodukta iz bioplinskog postrojenja, sunčevi kolektori, fotonaponske ćelije te dizalice topline pa je zgrada nastala kao rezultat sinergije različitih inovativnih rješenja.

KROVNI VRT

- U oblikovnom smislu, ono što posebno izdvaja zgradu je korištenje biljaka penjačica u sustavu zaštite od sunca, pri čemu je jedan od elemenata fasade postao aktivni element u zaštiti od sunca. Naime, još u procesu projektiranja radila se simulacija Sunčeva utjecaja u razdoblju od godine dana kako bi se odredio kut pada Sunčeva svjetla te posljedično dubina konzolnih istaka svojevrsnih vertikalnih pergola koje se sastoje od inox sajli po kojima se penju biljke penjačice. To je ujedno i najistaknutiji te, uz krovni vrt, i najspecifičniji oblikovno-kreativni dio zgrade - objašnjava Mirjana Miloševski Ntontos.

Krovni vrt planiran je kao nastavak krovne terase koji, osim što sprečava akumulaciju topline ljeti, ima i ulogu pružanja visoke kvalitete prostora u kojem korisnici rade.

Specifičnost je i projekt krajobrazne arhitekture kojim je okoliš zgrade Tehno parka zamišljen kao reprezentativni, ali i boravišni prostor.

- Čiste linije oblikovanja objekta i zelenilo koje se na njemu javlja u formi penjačica uz fasadu i krovne terase s vrtom prenesene su u parter. Uz glavni ulaz u objekt nalazi se prostrani i svijetli pristupni trg čije rubove, uz zgradu, čine lateralne zone zelenila. Parkovno oblikovane površine uz trg služe kao zaštitno zelenilo te prostori za odmor zaposlenika i njihovih partnera, za šalicu kave u hladu ili brifing na otvorenom - opisuje arhitektica.

Na samom trgu oblikovane su dvije dugačke betonske klupe s drvenom oblogom, središnje boravišne strukture za različite tipove sjedenja. Rub parcele Tehno parka definiraju živica i drvored jasena uz koji se javljaju i breze te drugo autohtono drveće, dok se zelenilo dalje pretače u okolne livade, poljoprivredne površine i šume, tvoreći nenametljiv prijelaz arhitekture u prirodu.

Zgradu se projektiralo tako da se izbjegne akumulacija topline unutar građevine tijekom ljeta te gubitak topline tijekom zimskih mjeseci. Odabrani su materijali izvrsnih izolacijskih svojstava za fasadnu ovojnicu te su postavili učinkovit sustav ventilacije i sustave grijanja obnovljivih izvora energije

TRAVA

Korištenjem naprednih tehnoloških sustava osigurani su optimalni uvjeti za rast trave, penjačica i grmolikog bilja, što pogodno utječe i na mikroklimu zgrade.

Projekt “Izgradnja i opremanje Tehno parka Garešnica” financiran je u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Riječ je o najvećoj investiciji u Garešnici koja je sufinancirana europskim novcem, a čija je vrijednost 21,5 milijuna kuna. Europskim je novcem financirano 92 posto, a preostali dio dao je Grad Garešnica.

Glavni projektant Tehno parka je arhitektica Branka Petković, a suradnici su Jelena Šimat, Evangelos Georgios Ntontos i Mirjana Miloševski Ntontos. Krajobrazni projekt izradili su arhitekti Darija Breitenberger, Nikolina Krešo, Tanja Udovč i Mate Rupić.

Više na: tehnoparkgaresnica.hr

Foto: Marko Mihaljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:28