etnička hrana

Tkalčićeva je postala ulica internacionalnih restorana

Tkalčićeva ulica u Zagrebu definitivno je ulica restorana, barova i zabave. No, popularna Tkalča ujedno je i ulica u kojoj se smjestilo najviše internacionalnih restorana u Zagrebu. Šrilankanski, izraelski, indijski, turski i panazijski restoran nalaze se samo nekoliko metara jedan od drugoga, a svaki od njih, pogotovo u kasnoposlijepodnevnim satima, dupkom su puni. Prošetali smo se Tkalčićevom ulicom tijekom popodneva i uvjerili se kako je potražnja za restoranima određene kuhinje u Zagrebu zaista velika.


Posljednji u nizu, kako i u samoj ulici, ali i prema datumu otvorenja, indijski je Bombay grill. U Bombay grillu možete kušati specijalitete poput samose, indijskog specijaliteta punjenog krumpirom, graškom i začinima, ili mnoga druga indijska jela.




Preko puta Bombay grilla već se nalazi naveliko poznata Lokma, restoran turske kuhinje, u kojem se tražio stol više. U Lokmi smo popili i pravu tursku kavu, posluženu tako da pomislite da se zaista nalazite u Istanbulu. Istanbulski kofte sa sirom u lepinji ili s rižom, janjeći, pileći ili juneći kebab s bulgurom te falafel s bulgurom, najpopularnija su jela u Lokmi. Sjedeći na terasi Lokme čut ćete mnoge svjetske jezike, jer su turisti vrlo česti gosti restorana, što zbog lokacije, što zbog zaista fine klope. No, dobar postotak čine i domaći gosti.










Oko 70 posto gostiju izraelskog restorana Kako da ne?, koji se smjestio tik do Lokme, čine domaći gosti. Svi su znatiželjni i žele kušati izraelske specijalitete, koji su zapravo miks nekoliko svjetskih kuhinja, pa i one marokanske. Kako da ne? otvorile su dvije Izraelke - Iffat i Ayalet - koje smo i zatekle u kuhinji restorana. Upravo zbog njih atmosfera u restoranu vrlo je ležerna i domaća, a cijeli prostor uređen je u njihovom stilu. Zidove krase slike koje je nacrtala Ayalet, koja nam je pripremila i ukusan humus, čiju smo pripremu vidjeli u malenoj kuhinji iz koje izlaze izraelski specijaliteti poput shakshuke. Možete probati i mediteranski kebab, pripremljen na patlidžanu, ili pržena pileća krilca u čili umaku.




Nešto niže niz ulicu, kada se spuštate prema Trgu bana Jelačića, nalazi se Curry Bowl, koji smo posjetili baš kad su imali štand s hranom na INMusicu. Iako naizgled izgleda kao mali prostor, u ovom šrilankanskom restoranu ima dosta mjesta. Gosti koji su sjedili na terasi, već su dobro znali koja jela žele naručiti, kao i ljutinu jela. U Curry bowlu možete birati hoćete li blago ljuto jelo, ljutinu na hrvatski ili na šrilankanski način te četvrtu razinu ljutog, koju rijetko tko naruči. Prostor je decentno uređen, s pokojim detaljem koji odaje dojam da se nalazite u šrilankanskom restoranu, a restoran je otvorenog tipa, tako da uvijek možete proviriti u kuhinju i vidjeti kako se zapravo pripremaju šrilankanski specijaliteti.



Prije tridesetak dana u Tkalčićevoj se otvorio i azijski restoran Royal India. Royal India zapravo je restoran koji je bio smješten na Kaptolu, a sada su se preselili upravo u ovu prometnu ulicu. I napravili su dobar potez. Ljubitelji indijske kuhinje zasigurno će zastati u ovaj restoran, koji nudi mnoštvo jela na meniju. Svakako kušajte jela od ribe ili ražnjić od cvjetače, marinirane u indijskim začinima i vrhnju, pripremljen u tandoori peći. Royal India vrlo je ugodno mjesto, a baš kao i ostali, imaju i terasu ako želite uživati u vrevi Tkalčićeve ulice.





Već dobro poznati panazijski restoran Umami smješten je u Skalinskoj ulici, a njihova terasa uvijek je puna. U Umamiju možete birati između jela iz woka, jela u zdjelicama (bowls), hrskava jela ili, pak, lagane salate. Njihovo najpopularnije jelo je Samurai wok, komadići junetine u slatko-ljutom umaku, koji dolaze s rezancima i povrćem te Pad Thai, rezanci iz woka s jajem i jadranskim kozicama koji dolaze s tofuom, klicama i kikirikijem. Prostor Umamija vrlo je jednostavno uređen, a uz blagajnu se nalaze i hladnjaci u kojima možete birati između raznih pića i gotovih jela, koje možete kasnije pojesti s nogu.
Tkalčićeva ulica ovim se restoranima profilirala kao ulica svjetskih kuhinja, što su prepoznali domaći, ali uvelike i strani turisti, koji pauze za ručak provode upravo u navedenim restoranima.

Izvor: Like!
Foto: Sandra Šimunović / Hanza Media, Marko Mišćević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:32