SIGURNO ULAGANJE

Točno dvije godine od potresa može se reći da se vratio interes kupaca za središte metropole

 Darko Tomaš / CROPIX
Nakon potresa i pandemije - rat. Utjecaj prirodnih i geopolitičkih događaja ili pojava na zagrebačko tržište nekretnina

Tržište nekretnina u Zagrebu je trenutačno izuzetno aktivno. Dvije godine od zagrebačkog potresa, koji se dogodio 22. ožujka 2020., može se ustvrditi da se vratio interes kupaca za centar grada. Potres i pandemija su prilično utjecali na prodaju nekretnina u strogom centru, kao i turizam kojeg u prvoj godini pandemije ovdje nije niti bilo.

- To je u Zagrebu zaustavilo rast cijena nekretnina koje su se tražile za ulaganje u kratkoročne najmove. Interes za centrom grada se vraća, iako je obnova vrlo spora i neizvjesna. Bez obzira na to, ima dosta vrlo dobrih i kvalitetnih starogradnji u centru čija je vrijednost u velikom raskoraku od novogradnje, pa ulaganja u takve stanove mogu ispasti vrlo profitabilna. Cijene stanova u centru grada, bez obzira na potres, krizu uzrokovanu pandemijom i trenutačnu situaciju na istoku, vrlo su niske u usporedbi s drugim glavnim gradovima u Europi i morale bi rasti - smatra Sergio Serdarušić, direktor agencije Eurovilla.

image

Sergio Serdarušić, direktor agencije Eurovilla

Trenutačna situacija na istoku Europe može utjecati na cijene nekretnina u oba smjera

S obzirom na vrlo neizvjesno vrijeme, u kojem će Hrvatska ući u eurozonu, postoji strah od još veće inflacije. Ovih se dana govori o raznim ulaganjima, u zlato ili kriptovalute, pa i to da je najbolje novac zasad ostaviti na miru. Ipak, kad je u pitanju ulaganje novca, Hrvati se tradicionalno okreću i vjeruju nekretninama. Ne brine ih ni to što je oko nekretnina bilo nekoliko zastoja dobivanja ili razine profita u posljednjih dvadeset godina.

- Nekretnine se dugoročno pokazuju kao najsigurniji oblik ulaganja te je porastao interes za ulaganja u njih kao u investiciju. Prinos od najma ili zakupa u prosjeku iznosi 2,5 do tri posto godišnje, ujedno uz trend rasta cijena, dugoročno nekretnine dobivaju na vrijednosti dodatnih dva do pet posto godišnje. Zagreb je uvijek bio vrlo siguran za ulaganja zato što je poslovno, diplomatsko i sveučilišno središte, glavni grad Hrvatske s najvećim brojem stanovnika i tržište koje živi cijele godine - ističe Serdarušić.

DINAMIKA KUPOPRODAJE

Najbitnije je, dodaje, da kupac osjeti sigurnost da je uložio svoj novac u kvalitetnu i likvidnu nekretninu. Ako je cijena za nekretninu korektna, ona će se uvijek u tim okvirima moći prodati u nekom realnom razdoblju od šest mjeseci.

U Zagrebu je, kaže, tržište stabilno cijele godine. Dinamika kupoprodaje je visoka, dugoročni najmovi funkcioniraju izuzetno dobro.

- Sukladno tome, najviše se traže stanovi veličine od 50 do 120 kvadrata, u zoni tramvaja, ali i kvalitetne nekretnine u sjevernom dijelu grada. I dalje je potražnja vrlo visoka u odnosu na ponudu kvalitetnih nekretnina - kaže Serdarušić.

Zanimala su nas i njegova očekivanja do kraja godine, s obzirom na utjecaj rata u relativnom susjedstvu te vječno pitanje hoće li cijene rasti.

SIGURNO ULAGANJE

- Dugoročno će cijene nekretnina rasti. Iako se tržište s vremena na vrijeme uvijek malo korigira uvjetovano raznim vanjskim utjecajima, političkim situacijama i krizama, ulaganje u nekretnine i dalje je najsigurnije. Cijena novogradnje raste iz više razloga: veća je potražnja iz sigurnosnih razloga, kvalitetnih lokacija je sve manje u ponudi, a samim time su cijene zemljišta više, radna snaga je skuplja, cijene materijala su narasle, a očekivana oprema je puno kvalitetnija - navodi Serdarušić.

Rastom cijena novogradnje pomiču se cijene i starogradnji u istom kvartu na više, ali tu prodavatelji, naglašava Serdarušić, moraju biti oprezni da ipak nisu precijenili vrijednost nekretnina u koje je potrebno ulagati.

- Situacija s ratom može utjecati na cijene u oba smjera. Teško je zasad reći koji je scenarij izvjesniji, ali ako dođe do inflacije, ulaganje u nekretnine pokazat će se kao dobro - zaključuje Sergio Serdarušić.

BROJKE

2,5-3%

Prinos od najma ili zakupa u prosjeku iznosi 2,5 do tri posto godišnje, ujedno uz trend rasta cijena

50-120 m2

Najviše se traže stanovi veličine od 50 do 120 kvadrata, u zoni tramvaja, ali i kvalitetne nekretnine

2500 €

Cijena novogradnje u prosjeku iznosi 2500 eura, a u nekim djelovima grada doseže i do 5000 eura po četvrnome metru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:08