U gostima

Topao planinski Božić na 1504 m nadmorske visine: Blagdansko ruho kuće Rosa Brandis

 Sanja Solarević (www.instagram.com/tehnomoli/)
Vlasnici su nam ispričali što im je bila inspiracija za takvo čarobno uređenje kuće Rosa Brandis

Planinska kuća Rosa Brandis smještena je na 1504 m nadmorske visine, u naselju Galica na planini Vlašić, na privatnom posjedu površine 5692 četvorna metra. Površina kuće je 250 kvadrata.

- Budući da je cijeli posjed na kojem je smještena kuća dom endemske divlje ruže bez trnja Rosa Brandis, kući smo dali to lijepo ime, jer kuća s dušom treba i ime s pričom, a priča je sljedeća: u vrijeme austrougarske vladavine u grad Travnik, u podnožju planine Vlašić, došao je ugledni teolog, znanstvenik i botaničar iz grofovske obitelji, profesor Erich von Brandis. On je volio boraviti u prirodi i istraživati ju, tako da je upravo on zaslužan za otkrivanje mnogih (endemskih) biljnih i životinjskih vrsta na Vlašiću. Jedna od njih je upravo ova ruža koja je dobila ime po njemu, a legenda kaže da ruža Rosa Brandis samo na Vlašiću raste bez trnja i pokušate li ju presaditi u urbano područje, ona će razviti trnje - pričaju nam vlasnici ove lijepe kuće, Stipo i Žana Djak, rođeni Travničani, koji već više od 20 godina žive u Hrvatskoj, u Novom Vinodolskom.

image
arhiva Rosa Brandis

Interijerom dominira veliko božićno drvce, a na prozorskim daskama je pregršt malih jelena koje vlasnici sakupljaju godinama

image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis

KAD SE MALE RUKE SLOŽE

- Željeli smo za svoju obitelj sagraditi drugi topli obiteljski dom na planini koju jako volimo i za koju smo iznimno emocionalno vezani, a i stvoriti neku vrstu protuteže životu na moru - kažu na početku našeg razgovora o tome kako se javila ideja o gradnji i dekoriranju kuće Rosa Brandis koju su vlasnici, uz veliku pomoć svojih kćeri Katarine i Doris, gotovo sami osmislili. Ipak, napominju, sve njihove ideje na papir je prenio i potom napravio projekt prijatelj arhitekt Boris Marić.

- Dobar obiteljski prijatelj i vrhunski stolar Frano Valjan te njegovi sinovi Ozren i Oliver napravili su sav namještaj kao ručni rad od prirodnog drva, pretežno trešnje, ali i oraha, bijelog bora i jasena. Osim namještaja, oni su odradili i drveni dio fasade, zidali unutarnji i vanjski kamin te ispunjavali svaku našu želju i ideju, što je bilo izrazito zahtjevno. Gospodin Frano i sinovi bili su izvođači gotovo svih radova osim struje, vode i grijanja - otkrivaju vlasnici i dodaju da je osnovna zamisao bila stvoriti topao obiteljski dom koji će se sjediniti s prirodom.

image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis

- Upravo zato smo stavili naglasak na puno prozora, kako bismo u svakoj prostoriji kuće imali osjećaj stopljenosti s prirodom uz prekrasan pogled na pomno biranu lokaciju i predivno prirodno okruženje tijekom sva godišnja doba. Izrazito smo pazili na kvalitetu gradnje i kvalitetu materijala, kao i na funkcionalnost. Budući da volimo obiteljska i prijateljska okupljanja, trebao nam je prostran dnevni boravak otvorenog tlocrta koji će nam pružiti komfor i udobnost - govore.

image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis

HRASTOVE GREDE

U prizemlju kuće prevladava prostrani dnevni boravak s kuhinjom otvorenog tlocrta. Središnji dio tog prostora obogaćen je drvenim kaminom koji je obložen i ukrašen kamenom plivitom i starim hrastovim gredama, upotrijebljenim iz stare obiteljske kuće, te unikatnim ukrasima od kovanog željeza. U prizemlju je i glavna spavaća soba, rađena od masivnog trešnjina drva, s unikatnim krevetom i velikim ormarom. Tu su i kupaonica s tušem, dodatni toalet za goste, predulaz te prostorija za ostavu s velikim hladnjakom, perilicom i sušilicom rublja te bojlerom za toplu vodu. Iz dnevnog boravka izlazi se na terasu s pogledom i u staklenu zatvorenu prostoriju u kojoj se nalazi jacuzzi. Iz kuhinje se izlazi u zatvoreni zimski vrt, odnosno prostor za druženje s grillom, pekom i kaminom u kojem se, primjerice, može okrenuti janje. I ovaj kamin je unikatan i ukrašen hrastovim gredama iz stare obiteljske kuće te pokriven kamenom škriljevcem. Iz te se prostorije pruža pogled na fontanu koju je vlasnik sam sazidao i s kćerima posadio cvijetnjak oko nje.

image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis
image
arhiva Rosa Brandis

ZLATNO I CRVENO

- Na kat vode stepenice od bijelog bora uz koje dominira zid od stare cigle, koja je također uzeta iz stare obiteljske kuće i tako zauvijek ugrađena u naš drugi dom. Na katu se s lijeve strane nalaze dvije dvokrevetne spavaće sobe, ravno je kupaonica s tušem, a s desne je strane drugi dnevni boravak ili prostorija za odmor u obliku galerije - pričaju vlasnici i otkrivaju kako su u interijeru željeli da prevladavaju prirodni materijali, ekološka gradnja i reciklirani materijali.

image
Sanja Solarević (www.instagram.com/tehnomoli/)

Izrazito romantična atmosfera postigla se i u kutku za wellness, u kojem se ističe udobni jacuzzi

image
Sanja Solarević

Kuća je trenutno prigodno, božićno dekorirana.

- Izvana je cijela kuća ukrašena lampicama sigama hladno bijele boje. U kući dominira veliko božićno drvce. Na prozorskim daskama je pregršt malih jelena. Na stolu u boravku imamo vijenac koji smo sami izradili. Na kaminu, šanku i rukohvatima zelene su girlande isprepletene s lampicama i ukrasima. Kauči i kreveti ukrašeni su jastučićima s božićnim i planinskim motivima. Prostorija za druženje ukrašena je šarenim lampicama, žaruljama te brojnim ukrasima, a iznad kamina nalaze se božićne čizmice. Na galeriji su orašari i anđeli te motivi zlatnih i crvenih boja - opisuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 22:31