U POSJETU

Topli minimalizam: Kompletno adaptirana kuća na dvije etaže u Veloj Luci na Korčuli

Mario Zlokić
Kuća nas je osvojila i privukla naše zanimanje lijepom pričom i uređenjem

Objekt čiji projekt potpisuje studio KK design. Rađena je kompletna adaptacija, a glavni cilj bio je u konačnici dobiti ugodan suvremeni prostor u kojem dominira popularni, minimalistički stil uređenja

Kuća na dvije etaže ukupne kvadrature 100 četvornih metara, dakle svaka etaža po 50 četvornih metara, u Veloj Luci na Korčuli potpuno nas je osvojila i privukla naše zanimanje lijepom pričom i uređenjem.

Vlasnici, četveročlana obitelj iz ovog malog mjesta, odlučila je adaptirati kuću za turističku namjenu, ali s mogućnošću prenamjene. Taj zahvat odlučili su povjeriti profesionalcima, ponajprije kako ne bi došlo do nekih većih pogrešaka. Tako je zahtjevan zadatak pripao Katarini Kavain Škare iz studija za uređenje interijera KK design, a koja je taj posao vrlo rado prihvatila i odradila.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Na objektu je rađena kompletna adaptacija. Kuća je izgrađena 1966. godine pa je ta akcija itekako bila potrebna, zapravo neophodna. Mijenjali smo kompletne instalacije, restaurirali zidove te uređivali i opremali u suradnji s partnerima cijeli interijer. Glavni je cilj bio prenamijeniti obiteljsku kuću u turistički smještaj, ali ostaviti mogućnost za obiteljski život, te upravo zbog toga nismo radili apartmane, nego smo cijelu kuću pretvorili u objekt s dvije spavaće sobe u kojoj svaka ima svoju kupaonicu te u donjoj etaži prostranu kuhinju s dnevnom sobom i WC-om u prizemlju - objasnila je Katarina Kavain Škare i dodala kako su vlasnici već na prvom sastanku i dogovoru rekli da imaju viziju modernog interijera koji će uz minimalistički namještaj ravnih linija i osnovnih boja ipak odisati toplinom. Ukratko, toliko željen spoj suvremenosti i dobrog, starog kućnog ugođaja.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

TOPLINA

- Stoga smo uz elemente modernog dizajna ubacili detalje od prirodnih materijala koji su stvorili toplinu u interijeru - ističe dizajnerica i uvodi nas u donji dio kuće u kojem je smještena prostrana suvremeno opremljena kuhinja s vinskim hladnjakom. U sklopu nje je blagovaonica te dnevni boravak, koji nudi izlaz na suteren na kojem se uz ostavu i prostor za sjedenje nalazi roštilj. Pored stubišta na donjoj etaži nalazi se WC s tuš-kabinom te dodatni prostor za perilicu i sušilicu rublja. Na katu se pak nalaze dvije sobe s bračnim ležajem dimenzija 180 x 200 cm od kojih svaka ima svoju kupaonicu. Također, pored soba na stubištu postoji još jednu ostava čija je namjena skladištenje posteljine i opreme za održavanje i čišćenje.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

- Sav namještaj u kući od pločastih je materijala u akromatskim bojama kojima smo, kako bismo ih oplemenili, dodali elemente betona i drva. Osim pločastih materijala koristili smo hrastovinu te staklo, zrcala, keramiku (koja u nekim segmentima imitira beton i drvo). Koristili smo i bakrene elemente, primjerice u odabiru rasvjete. Namještaj je većinom izrađen po mjeri, kako kuhinja i sobe tako i elementi u kupaonicama. Rađene su i obloge za zidove od zrcala te stubište sa staklenom ogradom. Ostali je namještaj talijanski, kupljen u tvrtki Solano interijeri, koja je direktni zastupnik za brendove Aredo, Artec, Santa Lucia i slično... - nabraja dizajnerica i kaže kako je njoj jedan od zanimljivijih detalja ulazni dio kuće u kojem se, osim stubišta čije je čelo obloženo kulirom, nalazi zid kompletno obložen pločama zrcala u različitim dimenzijama.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

IZAZOV U SVIM FAZAMA

- Kako su vlasnici objekta ujedno vlasnici trgovine boja i lakova, koristili smo se specijalnom tehnikom bojenja zidova oikos bojama, kako u sobi da bismo naglasili zid iza kreveta tako i cijelom dužinom blagovaonice i dnevnog boravka - kaže dizajnerica.

Najizazovniji dio ovog projekta, otkriva, bio je obaviti besprijekorno sve faze, i to na daljinu s nepoznatom ekipom izvođača radova, te organizirati opremanje objekta na toj lokaciji a prve su veće trgovine namještajem tek u Splitu. Ali uz dobru suradnju izvođača i investitora na kraju je objekt uspješno preuređen, i to na obostrano zadovoljstvo.

Više na: www.kkdesign.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:06