Impresivna rezidencija

Toplo. Udobno. Funkcionalno.

Bezvremenski ambijent tročlanu obitelj iz okolice Zagreba

Glavni cilj uređenja prostora bio je osmisliti bezvremenski ambijent koji nikada neće dosaditi, a koji dopušta sitne intervencije zbog novih navika ukućana.

Što čini pravi dom? Ako pitate tročlanu obitelj iz okolice Zagreba, to su međusobni odnosi koji stvaraju posebnu energiju što se potom automatski prenosi i na životni prostor te mnogo detalja koji ga čine toplim i pozitivnim. Sve to, ali i još više pronašli smo u njihovoj kući koja ima ukupno tri etaže od po čak 120 kvadrata. – U prizemlju se nalaze prostor za druženje – tzv. konoba, prostor za vježbanje sa saunom i dvije nusprostorije.

Na katu su prostran i otvoren središnji dio s izlazom na terasu, kuhinja i kupaonica, a u potkrovlju su spavaće sobe, kupaonica i jedna otvorena loggia. Etaže su međusobno povezane otvorenim polukružnim drvenim stepenicama – objašnjava Mirjana Nemčić iz tvrtke Interijeri Klanfar čiji je tim projektirao i izveo kompletne stolarske radove i namještaj po mjeri u ovoj kući.

U kući prevladavaju prirodni materijali poput drva oraha i hrasta

Sve to odvijalo se prije petnaestak godina kada se nakon grubih građevinskih radova krenulo s unutarnjim uređenjem. Osnovna ideja, otkriva dizajnerica, bila je prilagoditi zadani, relativno zaigrani i poprilično velik prostor potrebama i mogućnostima vlasnika te postići ugodan, topao, funkcionalan i profinjen bezvremenski ambijent koji neće dosaditi za nekoliko godina, a koji s druge strane, po želji, dopušta sitne intervencije i lako se može prilagoditi eventualnim novim navikama i željama ukućana.

U prvoj fazi odrađeni su svi završni građevinski radovi koji su uključivali nekoliko manjih građevinskih korekcija, unutarnju stolariju, instalaterske, parketarske i keramičarske radove te knauf i ličenje, a istodobno su se uređivale kupaonica i kuhinja.

Zatim su izvedene drvene stepenice i kamin, a namještaj, rasvjeta i ostali detalji došli su na red u posljednjoj fazi. – Iako je početna vizija bila jasna, kako su se pojedine faze odvijale, sagledavale su se različite mogućnosti, što je u konačnici otvorilo prostor nekim novim idejama i rješenjima – kaže dizajnerica. U kući prevladavaju prirodni materijali.

Podovi su obloženi istom vrstom svijetle keramike i hrastovim parketom postavljenim u obliku dvostrukog uzorka riblja kost, i to dijagonalno. Kombinirani su topli tonovi i drvo. – Nevjerojatno je koliko se nježno žuti zidovi odlično dopunjuju s vječno lijepim nijansama autohtonih sorti oraha i hrasta. Svima preporučam tu kombinaciju – kaže Mirjana Nemčić.

Ističe da središnji dio stana čini otvoren i prostran dnevni boravak sa zonom za sjedenje i odmor, blagovanje i kuhinjom. S jedne strane dominiraju polukružne, ručno izrađene drvene stepenice, a na sjevernom zidu otvoreni kamin. Budući da se tada niti jedan tipski model dimenzijama nije mogao uklopiti, kamin je izveden tako da se ugradilo tipsko ložište s oblogom prilagođenom prostoru točno onako kako je potrebno.

Impresivna rezidencija ima tri etaže po čak 120 četvornih metara

Središnje mjesto u boravku zauzima udobna sjedeća garnitura od bijele kože, okrenuta prema kaminu, TV komodi i velikim staklenim stijenama kroz koje se pruža pogled na vrt i zelenilo. U zoni za blagovanje, koja se nalazi nasuprot kuhinje i čini dio dnevnog boravka, smješten je veliki stol za deset do dvanaest osoba, predviđen za obiteljska i prijateljska okupljanja. – Kuhinja je zaista srce ovog doma. Elementi su organizirani u L obliku i izrađeni od masivnog drva. Puna je detalja i opremljena malim stolom te raznim priborom, posuđem, začinskim biljem i namirnicama za svakodnevno pripremanje i konzumiranje jela – opisuje Mirjana Nemčić uvodeći nas u spavaći dio kuće.

– Roditeljska soba uređena je klasično: u središnjem je dijelu smješten krevet, a u sobnim nišama su ugradbeni garderobni ormari. Sve je od masivnog drva, a zidovi su nježne boje lavande. S druge strane, dječja soba koncipirana je tako da prostor za učenje i igru čini zaseban dio, nevidljivom granicom odvojen od prostora za spavanje i odmor, a zajedno su funkcionalna i organizirana cjelina. Zidovi su bijeli kako bi se postigao miran ugođaj za učenje.

Namještaj je jednostavan, završno četkan, u boji izbijeljenog hrasta. Prostor je sam po sebi dinamičan i razigran pa nije bilo potrebe za dodatnim detaljima. Jedan je zid predviđen za crtanje i obojen bojom za školske ploče, a igračke, razne dječje potrepštine, rukotvorine i umotvorine, kreativni su uradci malog vlasnika koji su mu dali osobnost – opisuje dizajnerica koja nam otkriva da je vlasnicima najdraža prostorija konoba u prizemnom dijelu kuće.

– Osnovna namjena ovog prostora je isključivo druženje, a za dobro druženje je potrebna dobra atmosfera pa se zato prilikom uređivanja malo eksperimentiralo. Zidovi su dijelom obloženi kamenom i drvom, a dijelom su obojeni u tonu terakote. Iako veliki okrugli stol s rotirajućom gornjom pločom zasigurno dominira, pult izveden iz cjepanica i nadovezan na mini rustikalnu kuhinju svima je, čini se, najdraži. Za ugodnu atmosferu tu je i kamin inspiriran tradicijskim ognjištem, obložen kamenom i limom, te razne starine – zaključuje dizajnerica.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:16