Facelifting interijera

Totalni makeover stana u Zagrebu

Kako u 3 dana shabby chic stan pretvoriti u industrijski

Dizajnerica interijera Kristina Duran i tim D&D-a uhvatili su se u koštac s naizgled nemogućom misijom – u kratkom vremenu transformirati stan iz shabby chic stila u industrijski uz pomoć majstora iz Izgradnje Bolanča.

Metalni namještaj, beton, crno-bijeli tonovi… to su odlike industrijskog stila koji smo htjeli dobiti u kratkom razdoblju i s minimalnim intervencijama.

Zaboravite na shabby chic, minimalizam, rustiku, klasik, kič… IN je industrija. IN je industrijski chic. Ulalala kako je sjajan ovaj stil, kako dobro izgledaju interijeri uređeni prema pravilima koje on diktira. Nevjerojatno. Zašto nam se toliko sviđa? Iskreno, nemamo pojma. Jel’ to zbog toga što oživljava nostalgični duh vremena industrijske revolucije i tvorničkog dizajna prve polovice prošlog stoljeća ili smo jednostavno slabi na metalni, ponekad i hrđavi namještaj, betonske podove, zidove od grube cigle i crno-bijele kombinacije? Stvarno ne znamo. Ono što sa sigurnošću znamo je da nam taj stil u gotovo svakom stanu u koji smo ušli izgleda dobro. Točka.

Odlučili smo upoznati vas – naše vjerne čitatelje, sa svim čarima koje ovaj stil pruža, a kako ne bismo samo bezveze, enciklopedijski trkeljali o prednostima i manama industrijskog stila, okuražili smo se i rekli – idemo iz prve ruke, na licu mjesta doznati kako se jedan stan u kratkom vremenu i bez pretjeranih financijskih investicija može transformirati u industrijsku ljepoticu.

OK. Ideja je super, ali što dalje? Kako to realizirati? 091 54… Zvoni jednom, zvoni dvaput… Halo Kristina? Kako si, što ima? Bla bla. Imamo prijedlog i nadamo se da ćeš nam pomoći da ga ostvarimo. Što kažeš na to da tvoj stan onako…pa ajmo reći malo uneredimo. Ali ne brini, znaš kako se kaže – nakon kiše dolazi sunce. U ovom slučaju, nakon radova slijedi genijalno novo ruho stana. Kristina: Pa dobro…znaš da sam ja uvijek za neke promjene. A što bismo točno radili? D&D: Pa kao napravili bismo brzinski facelifting tvog stana. Ali važno nam je da sve akcije koje ćemo raditi ne budu pretjerano teške, jer je poanta da svi čitatelji to isto mogu u bilo kojem trenutku odraditi doma bez da gube živce, koje ovako i onako zbog vremena i svijeta u kojem živimo nemaju, a zbog ovih istih razloga da sve to zajedno po mogućnosti ne košta puno. I da… naravno. Vrijeme. Moramo biti brzi. Vrijeme je novac. Nitko ga nema, svi ga želimo…i te spike, kužiš?

Tvog stana sam se sjetila jer je najbolji mogući primjer romantike shabbyja, pa bi bilo super vidjeti kako bi funkcionirao u industrijskom ruhu koji je sada jako popularan. Kristina: Definiraj vrijeme. D&D: Pa što ja znam…3 dana dovoljno? Kristina: – D&D: Kristina, jesi tu? Halo? Haaaaalo? Nakon 3 minute… Kristina: Tu sam. Čekala sam točno 3 minute da si u glavi složim ovo što si upravo rekla. Čekaj, ti si ozbiljna? Makeover u tri dana? Znaš li ti uopće koliko je to malo vremena? Samo tri obična dana… Joj, imaš sreće što sam luda kao i ti pa mi se ideja sviđa. I tako je sve počelo.

Iskreno, sada nakon svega mogu vam sa sigurnošću reći da samo entuzijazam i lude glave mogu krenuti u finalizaciju ovakvog projekta. Dobro, mi (D&D tim) kojima se sve čini mogućim pa se hvatamo u koštac sa svim i svačim, ali Kristina… Zašto bi jedna ovakva žena ciljano htjela opteretiti se poslom na puna tri dana? Eeeee…to su prava pitanja na koja postoji samo jedan odgovor – Kristina je entuzijast kao i mi. Obožava izazove koji se na prvu čine neostvarivima, obožava lijepe stvari, veliki je estet. I veliki je radnik. Voli moving, kretanje, akciju. Baš zato ona je bila savršena osoba za ovu temu. Dakle…ponovimo. Rezimirajmo. Misija? U tri dana lijepi shabby chic stan transformirati u industrijski. Koraci? Obojati zidove u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi i hodniku, obojati fronte u kuhinji, promijeniti rasvjetna tijela u središnjem dijelu stana, osvježiti stan novim namještajem i detaljima, zatvoriti stepenice koje povezuju dvije etaže, tj. donji dio stana s galerijom te na taj način maksimalno iskoristiti prostor a da pri tome on nimalo ne gubi na atraktivnosti.

Tko će sve to zabilježiti fotićem? Naravno, naša Berislava Picek kojoj ovom prilikom internim glasovanjem dodjeljujemo titulu superkraljice D&D-a. Naime, naša Beri osim što odlično fotka, ona i stilizira, diže atmosferu, animira ekipu kada klone duhom, a u ovom konkretnom slučaju i hrani djecu kada majka to ne stigne (ovo vam čim nauči govoriti nešto više od mama ili tata može potvrditi mali Niki, Kristinin sin). Krenimo sada korak po korak…Vrijeme strelovito teče!

Zadatak #1

Nova boja na zidu u hodniku

Crno-bijela kombinacija baza je industrijskog stila. Zato je ta kombinacija i odabrana kao ona koja treba krasiti hodnik. Prije ove preobrazbe u hodniku je bio bijeli zid ispred kojeg se nalazila starinska shabby chic vitrina koju je Kristina kupila od svojih kompića na Britancu. No, sve ima svojih pet minuta slave, pa je tako zaključeno da ova vitrina više nema što raditi u stanu.

CIJENA? 2,5 l, 239,90 kn VRIJEME AKCIJE? priprema + bojenje = 1h GDJE NABAVITI? Bačelić boje i lakovi d.o.o.

No, ne brinite, uspješno je udomljena u obiteljskoj vikendici u Slavoniji gdje se savršeno uklapa u ambijent. Pitanje koje se postavilo nakon odstranjivanja vitrine bilo je – kako hodnik učiniti industrijski zanimljivim? Lako. Iz dnevnog boravka u hodnik premješteno je golemo ogledalo s pozlaćenim okvirom što su posebno pozdravila djeca koja se sada svako malo mogu gledati i, ono najmilije – ostavljati svojim pristićima packe na njemu. Zid na koji je naslonjeno ogledalo obojan je u horizontalne crno- bijele pruge širine 40 cm.

Majstori iz Izgradnje Bolanča cijelo su se vrijeme zezali da se osjećaju kao da na zidu kreiraju neko mornarsko odijelo. Na kraju su nam priznali da su se dobro zabavili, no da su se morali jako skoncentrirati kako bi napravili sve pruge jednake veličine i širine.

Zadatak #2

Zatvaranje stepenica koje spajaju donji dio stana s galerijom

Starinski ladičar, starinska linija i košara za novine? Halooo? Može li se bolje iskoristiti prostor ispod stepenica ? Naravno da može. Bitna je ideja.

– Kao dizajnerica uvijek se vodim onom – treba iskoristiti svaki centimetar prostora. Ovo mi je možda i najdraža intervencija u ovom makeoveru. Prije se ispod stepenica koje spajaju središnji dio stana s galerijom nalazio drveni ladičar na kojem je bila smještena linija, a pored njega također drvena kutija u koju su se skladištile novine.

CIJENA? cca. 4000 kn. VRIJEME AKCIJE? 48 sati.

Sada je to vjerojatno najbolje iskorišteni prostor u stana, a to je postignuto time što je prostor ispod stepenica pretvoren u svojevrsno spremište za najrazličitije sitnice. Drugim riječima, stepenice su zatvorene ugradbenim ormarom od mediapana i to u bijeloj boji (također boji stepenica) kako se prostor ne bi vizualno smanjivao. Na ovaj način nije se narušio sklad dnevnog boravka, a dobiveno je genijalno spremište za najrazličitije stvari – od odjeće i obuće pa sve do knjiga i dječjih igračaka.

Kako su stepenice neravne pa su ‘zezale’ ekipu iz 3D interijera, par milimetara viška moralo se rezati na stubištu. Susjeda s trećeg kata počela je s prodikama, ali nasreću, poslužili smo se kolačima kao mitom i upalilo je. Nije na odmet bilo ni što su susjedu kolačima ponudili zgodni dečki.

Zadatak # 3

Makeover zida u spavaćoj sobi

Tko nije u školskim danima volio šarati kredom po ploči?! Od sada to možete raditi i u svojem dom.

Genijalna fora koja se u zadnjih godinu dana sve češće pojavljuje u modernim stanovima je zid obojan bojom koja glumi školsku ploču. O čemu je točno riječ? MarabuTafel boja je koja imitira školsku ploču i pretvara podlogu u ploču pogodnu za pisanje kredama. Pogodna je za upotrebu na MDF pločama, slikarskom platnu i zidovima. Na vodenoj je bazi, odmah spremna za korištenje i nanosi se na glatke podloge poput drva, metala, daski, platna i slično.

CIJENA? 100 ml, 23,50 kn VRIJEME AKCIJE? priprema + bojenje = 1h GDJE NABAVITI? Chemaco Hobby Art Centar

KAKO UPOTRIJEBITI? Podloga mora biti suha, čista, nemasna i bez prašine. Preporučuje se kistom ili rolerom nanijeti dva sloja nerazrijeđene boje u kriš-kraš smjeru. Nakon sušenja (otprilike 24 sata) boja je otporna na svjetlost, vodu i vremenske uvjete. Sada se na ploči može pisati kredama i brisati mokrom spužvom ili krpom. Nakon bojanja ovim bojama, kistove oprati vodom. Ovisno o načinu nanošenja, pokrivnost sa 100 ml boje je otprilike jedan kvadratni metar.

Kupi!

Zidne lampe, crne i bijele Teti, Artemide, 211 kn, Centar Rasvjete; Jastučnice, 229 kn; Čupava deka, 1879 kn, Linvosges; Noćni ormarić/tabure, crni, Bo Concept

Zadatak #4

Promjena fronti u kuhinji

Kako osvježiti kuhinju napravljenu po mjeri? Kako učiniti da izgleda drugačije, više industrijski?

Najveća transformacija dogodila se upravo u kuhinji koja je nakon faceliftinga izgledala kao nova novcata.

Kuhinja je, zna se, srce svakog doma. Kristinina kuhinja napravljena je po mjeri, pa je zaista nije imalo smisla full mijenjati. No, kako ju osvježiti? Kako učiniti da izgleda drugačije, više industrijski? – Svima preporučam da ako imaju ovakvu dilemu, najbolje je obojati donje kuhinjske elemente u drugu boju. To je odličan instant makeover! Mi smo se odlučili za crnu jer je to u industrijskom stilu koji prati cijelu ovu priču – kaže Kristina čija je kuhinja originalno bila u svijetlo-sivim, romantičnim nijansama.

CIJENA? Lakiranje mat-polumat lakom oko 550 kn/m2 VRIJEME AKCIJE? 3 dana GDJE NABAVITI? Ljubljanica Commerce

GDJE JE MALO ZAPELO?

Kako su fronte u kuhinji izrađene od medijapana, potrebno je bilo iste poslati na farbanje u mat crnu boju u komoru. Fronte su potom ponovno postavljene.

DOBRA IDEJA?

U kuhinji se nalazio štok s otvorom od 15 cm koji se zatvorio, a unutra je stavljena izvlačna košara. Još jednom…dobra, spasonosna ideja koja je k tome još i funkcionalna.

Koliko detalji znače pogledajte u galeriji. Osim drugačijih fronti, transformaciji kuhinje pridonijelo je i novo posuđe te ostale kuhinjske črčke. Nevjerojatna razlika, zar ne?

Zadatak #5

Makeover dječje sobe

U duhu industrijskog stila Kristina je odlučila zid u sobi svoje kćerkice Tare obojati u drugu boju. Do sada je on bio bijeli, a odluka je nakon kratkog razmišljanja pala na svijetlo sivu. Zašto? Soba 10- godišnje Tare uređivana je kada je ona bila jako mala pa iz današnje perspektive djeluje pomalo neozbiljno, djetinjasto. Kako se i sama Tara počela “buniti”, mama joj je kroz ovaj brzinski makeover ispunila želju i “uozbiljila” njezinu sobu.

CIJENA? 2,5 l 239,90 kn VRIJEME AKCIJE? priprema + bojenje = 1h KOJA BOJA? Dulux Vinyil mat boja GDJE NABAVITI? Bauhaus

– Često mi je Tara u posljednje vrijeme znala govoriti kako joj njezina soba nije više cool kao nekada i kako želi promjenu. Jednostavnim bojanjem zida u svijetlo sivu, što je jedna od vodećih boja industrijskog stila, soba je vrlo brzo poprimila sasvim novi izgled – rekla je Kristina.

Tara je sada jako zadovoljna svojoj sobom i više ne misli da je predjetinjasta za njene godine. Uživaj, Tara!

E da. Naravno da je super nova boja zida za sobu 10-godišnje Tare jako važna u cijeloj ovoj priči, ali je i važno da je majstor Joža jako dobro obavio svoj posao i tako ga lijepo obojio.

Mi smo jako zadovoljni konačnim rezultatom. Što vi kažete?

Ako vam se svidio ovaj makeover, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:06