Totalno kul suvremena kućica

Stara štala iz 15. stoljeća pretvorena u moderan dom iz snova

Jeste li ikada prolazili pokraj nekog zapuštenog objekta i maštali kako bi dobro izgledao da ga je samo netko dovršio? A jeste li ikada prolazili pokraj derutne kućice ili barake i zamišljali da imate novca kojim bi je mogli obnoviti i pretvoriti u savršen životni prostor? Sigurni smo da se svakome od vas to dogodilo barem jednom.

Mi smo odlučili još više raspršiti vašu maštu i pokazati vam kako te transformacije zaista mogu ispasti. I što se sve može napraviti ni od čega. Na fotografijama koje gledate nalazi se La Concha. Simpatična moderna kućica, zar ne? Biste li ikada rekli da je to nekadašnja štala? Da, da. Upravo tako.

Simpatična kuća sagrađena je od kamena i stakla, a cilj je bio dobiti puno prirodnog svjetla

Maštoviti dizajneri iz britanskog studija Mooarc pretvorili su staru štalu iz 15. stoljeća u luksuznu, suvremenu kuću koja se nalazi na otoku Guernsey. – Kad dobijete u ruke ovakav projekt, onda zaista možete biti profesionalno sretni jer imate priliku pokazati sav svoj talent, trud i znanje i ono što je najbolje, realizirati kreativne vijuge koje dugo ‘kuhaju’ u vama.

La Concha je inspirirana planom Rima iz 1748. godine, a djelo je talijanskog arhitekta Giambattiste Nollija – rekli su iz studija Mooarc i napomenuli kako je ova kuća zapravo jako jednostavna i obična.

OK, ona je i luksuzna, ali ništa pretjerano, nedostižno i nedodirljivo. Osnovni materijali od kojih je sagrađena su kamen i staklo. Sastoji se od dva dijela. Jedan je namijenjen svim ukućanima i tamo se nalaze kuhinja, trpezarija, dnevna soba i prostor za igru. Drugi dio je spavaći sa sobama i kupaonicama, a spojen je malim predvorjem.

Na prvi pogled lako se zaključi kako je svaka prostorija pomno osmišljena, prostrana i funkcionalna. Zahvaljujući staklenim stijenama kuća je puna prirodnog svjetla što je bio i glavni cilj arhitekta. – Ništa ne može nadomjestiti prirodnu svjetlost. Ona daje prostoru atmosferu koje niti jedna rasvjeta ne može dati. Usto, velike staklene stijene omogućuju pogled na ono što se zbiva u eksterijeru i uživate u svim ljepotama obližnje prirode – objasnio je arhitekt Nolli.

Što se tiče namještaja, u ovoj priči biralo se po principu – neutralno je zakon. Bijeli pod u cijeloj kući, kuhinja u potpunosti bijela, spavaća soba, kao i kupaonica…A kako sve ne bi bilo dosadno i monotono određeni komadi namještaja napravljeni su po mjeri, od drva, kako bi kuća dobila potrebnu dozu topline. – Vodili smo se pravilom da svaka prostorija mora biti uređena minimalistički, ali ne sterilno.Važno nam je bilo da kada netko hoda kroz kuću ima dojam prostranosti, a ne skučenosti te da ne bude opterećen pogledom na kičaste detalje – obajsnili su dizajneri. Nama se njihova teorija čini sasvim ispravna. Avama ?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:24