LJETNA REZIDENCIJA

Tradicionalna i suvremena bijela špilja na najpoznatijem otoku na Mediteranu

 Yiorgos Kordakis
Arhitekti su obratili posebnu pozornost na isticanje raznolikosti i vrijednosti „špiljskih” i nadsvođenih prostora interijera

Otok prepun „bijelih” kuća u Egejskom moru nije potrebno previše predstavljati. Samo na spomen imena Santorini svima je jasno o kojem se mjestu radi, čak i onima koji ne vole putovati. Najpoznatija su dva tradicionalna mjesta na otoku Fita i Oia, a mi smo u ovome drugome pronašli impresivnu građevinu kojoj smo jednostavno morali posvetiti nekoliko redaka.

image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis

Kapsimalis Architect, lokalni arhitektonski studio na Santoriniju, bio je zadužen za obnovu stare i tradicionalne kuće u mjestu. Projektu se pristupilo izrazito pažljivo, prije svega zadržavajući postojeće tradicionalne arhitektonske elemente.

image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis

Arhitekti su obratili posebnu pozornost na isticanje raznolikosti i vrijednosti „špiljskih” i nadsvođenih prostora interijera, dok je obnova naglašavala originalnu izradu. Okrenuta prema jugu i otočkom vulkanu te Egejskom moru, kuća je prepoznatljiva figura naspram litica. Ravna krovna struktura različitih razina i duga nadsvođena zgrada svojom pojavom se nameće u usporedbi s drugim kućama u okolici.

image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis

Ono što nije neuobičajeno u tom području jest da dio kuće naliči na špilju. Postavljena su dva krovna prozora koji propuštaju prirodnu svjetlost i dodatno stvaraju osjećaj podzemlja. Arhitekti su uglavnom zadržali zasvođene i amorfne stropove interijera i zakrivljene zidove intervenirajući samo kako bi ponovno prilagodili prostor za udoban suvremeni život.

image
Yiorgos Kordakis

Velike ploče od tamno sivog mramora na podu i tamno obojene hrastovine stvaraju kontrast hipnotizirajućoj bjelini koja vlada cijelim prostorom. Dijelovi namještaja ugrađeni su i prekriveni bijelom, lokalnom cementnom žbukom, kako bi se dodatno projicirao osjećaj jedinstva u cijeloj kući. Unutrašnjost zapravo nastaje kao nastavak vanjskog dijela kuće, ne obrnuto, kako smo navikli. Topli bijeli zidovi i pod od sivog mramora, u kombinaciji s metalnim i drvenim namještajem prvo su oblikovali terasu i dvorište, a potom se preselili unutra.

image
Yiorgos Kordakis
image
Yiorgos Kordakis
image
Kapsimalis Architect
image
Kapsimalis Architect

Vanjski sloj glavne zgrade očuvan je i suptilno reformiran, dok je dvorište moderno obnovljeno s malim bazenom, dnevnim boravkom i mjestom za objedovanje pod bijelim okruglim suncobranom. Iako se radi o diskretnoj renovaciji, arhitekti su ponudili eklektičnu i jedinstvenu kuću za odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:34