SPOJ STAROG I NOVOG

Tradicionalna kuća koja osvaja jedinstvenim dizajnom

Ne sudite "knjigu" po koricama!

Kuća arhitekta. Najosobnija i najintimnija vježba, koju arhitekt može iskusiti. Prilika da istraži nove smjerove i predloži jedinstven način života. To je mjesto koje bi trebalo prigrliti priče prošlih života i potaknuti buduće. Prostor je to koji izražava poseban karakter i u kojem snovi imaju svoje mjesto.

Smještena u Valenciju u multietničkom kvartu Ayora ova kuća s početka prošlog stoljeća novi je dom arhitekta Josea Costa. Vapila je za potpunom obnovom, a doživjela je "renesansu" kakvu i zaslužuje. Pregrade, stropovi, instalacije i podovi su uklanjeni ostavljajući prostor golim, poput palube ispunjene drvenim letvicama i pločicama. Pod je ojačan, a prozorima vraćena izvorna veličina i sjaj. U kući je još otvoren blok na dvorišnoj strani pročelja, a uvođenje prirodnog svjetla i pogled na nebo iz svake sobe postali su gotovo arhitektova opsesija.

Izgrađeno potkrovlje je lagane drvene konstrukcije i organizira prostor u 3 područja. Prostor s dvostrukom visinom, s dnevnim boravkom i kuhinjom. Ispod potkrovlja nalazi se intimni prostor s glavnom sobom, kupaonicom i zimskom sobom. Iznad studio, višenamjensko područje gdje treba stvarati, doživljavati i dočekivati ​​goste.

Metalno stepenište koje kao da let iz zida spaja ove dvije razine i postaje glavni element prostora. Postoje još i dva manja stepeništa koja olakšavaju pristup dvjema terasama smještenim na različitim polu-nivoima koje naglašavaju trodimenzionalni karakter kuće. Prvo terasa ima izlaz iz zimske sobe. Ovaj vrtni prostor služi kao prijelaz u dvorište jabuka na kojem prevladavaju krovovi od crijepa u kojima žive mačke svih boja. Druga terasa nalazi se iznad dnevnog boravka. Izvorni krov je podignut kako bi unio zrak i svjetlost, i potkrovlju i dnevnom boravku, stvarajući dijagonalu koja prelazi cijelu kuću.

Kuću preplavljuju teksture što joj daje toplinu i autentičnost, dok stari i novi elementi žive u harmoniji. Cigla, cement, čelik, boje i posebno drvo.

Iako je renoviranjem ova predivna španjolska kuća dobila moderan interijer, arhitekt je sačuvao autentičnu klasičnu gradnju karakterističnu za Valenciju.

Interijer se proteže na dva nivoa i ima 100-tinjak kvadrata.

Vlasnik kuće i investitor projekta je španjolski arhitekt Jose Costa koji je izvorni tradicionalni prostor oplemenio prirodnim materijalima i modernim namještajem, i savršeno se upotpunjuju. Minimalizam, drvo kao glavni materijal, zidovi od opeke i zelenilo temeljna su obilježja ovog životnog prostora koji osvaja na prvi pogled.

Izvor: Home Adore

Foto: Milena Villalba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:13