ne čudi podatak

Transakcije u 2020. godini: Najveći pad broja kupoprodaja kuća za povremeni boravak

 Shutterstock
Ministarstvo i Ekonomski institut Zagreb predstavili publikaciju "Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2020. godini"

Broj transakcija nekretnina 2020. godine je iznosio 103.093 kupoprodaje, dok je 2019. bio 111.673 kupoprodaje. Međutim, s obzirom na poznati rast cijena kvadrata u Hrvatskoj koji već godinama ide prema gore, tako i lani u vrijeme covid-krize, ne čudi podatak da je prošle godine zarađeno više na tim transakcijama, 40.023, 4 milijarde kuna, iako je prodano nešto malo manje nego godinu prije. Što bi tek bilo da nije bila kriza...

image
U Zagrebu je indeks priuštivosti 14,6 i prema njemu Zagrepčani su za prosječni godišnji dohodak mogli kupiti 6,8 kvadrata. Najlakše je do stana u Novom Marofu
Shutterstock

Vanjska parkirna mjesta

"Pritom je najveće relativno smanjenje broja kupoprodaja zabilježeno kod kuća za povremeni boravak, za 89,6 posto, iza kojih slijede poslovni prostori i poslovne zgrade, s padom broja kupoprodaja od 20,3 posto. Nadalje, značajni međugodišnji pad prodaje zabilježen je i kod vanjskih parkirnih mjesta, od 14,9 posto, zatim kod garaža, u visini od 14,7 posto. Međugodišnji pad prodaje u 2020. godini bilježe i stanovi/apartmani i šumska zemljišta, i to obje kategorije u visini od 11 posto, iza kojih slijede poljoprivredna zemljišta, s padom prodaje od 10,4 posto", stoji u publikaciji "Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2020. godini", koja je nedavno predstavljena u Hrvatskom institutu za povijest u Opatičkoj ulici na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske" u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ekonomskog instituta Zagreb.

image
Shutterstock

Prosječna vrijednost nekretnine kojom se trgovalo u 2020. godini iznosila je 388.226 kune, a godinu dana prije bila je 356.663. S obzirom na vrstu nekretnine, najznačajniji udio u vrijednosti kupoprodaja na tržištu nekretnina u 2020. godini bilježe stanovi na koje se odnosi 41,1 posto vrijednosti ugovorenih kupoprodaja, zatim slijede građevinska zemljišta s udjelom od 21,5 posto te obiteljske kuće s udjelom od 19,4 posto.

Kupoprodaje stanova/apartmana dominantne su u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. Kupoprodaja građevinskog zemljišta prevladavaju u preostalim obalnim županijama, s izuzetkom Istarske i Ličko-senjske županije u kojima najveći dio lanjskih kupoprodajnih transakcija čine kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta. U svim ostalim županijama najveći dio kupoprodajnih transakcija odnosi se na poljoprivredno zemljište.

image
Prosječna vrijednost nekretnina kojima se lani trgovalo iznosila je 388.226 kuna, a godinu prije 356.663 kune
Shutterstock

Poljoprivredna zemljišta

Kupoprodaje stanova/apartmana učestalije su u urbanim središtima poput Rijeke, Zagreba, Splita i Pule, u ovu skupinu pored većih gradova, ulaze sad i njihova susjedna područja poput općine Viškovo u blizini Rijeke te grada Solina u blizini Splita.

Kupoprodaje građevinskog zemljišta prevladavaju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja, na otocima te u dijelu zaleđa Istre i srednje Dalmacije. Pri tome predvodi Sućuraj (Splitsko-dalmatinska županija), iza kojeg slijede Jasenice i Sali (Zadarska županija), Lopar i Kostrena (Primorsko-goranska županija), Seget (Splitsko-dalmatinska županija), Dubrovačko primorje (Dubrovačko-neretvanska županija), Poličnik, Novigrad i Kali (Zadarska županija) te Podbablje (Splitsko-dalmatinska županija). Zanimljivo, građevinskim zemljištem najčešće se trgovalo i u pet kontinentalnih jedinica lokalne samouprave, od kojih se dvije nalaze u Varaždinskoj županiji, Ljubešćica i Lepoglava, dok se tri jedinice nalaze u Zagrebačkoj županiji, to su Stupnik, Luka i Bistra. Transakcije šumskog zemljišta dominiraju u svega dvije općine, u Bosiljevu i Hrvatskoj Kostajnici. U ostatku Hrvatske dominiraju kupoprodajne transakcije poljoprivrednog zemljišta. U Zagrebu je indeks priuštivosti 14.6 i prema njemu Zagrepčani su za prosječni godišnji dohodak mogli kupiti 6,8 kvadrata. Po udjelu cijena u plaćama, najlakše je do stana u Novom Marofu, gdje indeks priuštivosti iznosi 1.7, a slijede Gračac, Plitvička jezera i Strahoninec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:49