Gospodarsko-poljoprivredno imanje

Transformacija iz snova

Devastirani objekt u Istri pretvoren u predivno imanje

Obitelj Diminić je jedna od najstarijih na Labinšćini. Prema Hermanu Stembergeru, autoru Labinske povijesne kronike, spominje se još u popisu stanovništva 1420. godine. Prema Marijanu Milevoju, autoru knjige o prezimenima i nadimcima na Labinšćini, obitelj se na početku zvala Dminić, kako se i danas međusobno zovu u Svetom Lovreču. U okolici Barbana i danas se dvije obitelji, u zaseoku Diminić, prezivaju Dminić, dok Diminići s Barbanšćine potječu iz Svetog Lovreča na što, uz usmenu predaju, upućuje i nadimak Marčaki, odnosno Morčaki.

Zašto nam je povijest spomenute obitelji bitna? Ovaj smo mjesec, naime, posjetili predivno imanje naziva Morchaki Country Resort & Spa na južnoj obali Istre, četiri kilometra od Labina, koje je obitelj Diminić zvana Morčaki sagradila davne 1880. godine. Imućna obitelj od davnina je bila poznata po proizvodnji i prodaji vina, poljoprivredi i stočarstvu, ali su članovi obitelji nakon više od pola stoljeća napustili imanje pa su objekti sljedećih desetljeća propadali.

Gospodarsko-poljoprivredno imanje s već devastiranim objektima naslijedila je i otkupila od ostalih suvlasnika Silvana Zustović, rođena Diminić, te ga s obitelji odlučila renovirati i prenamijeniti u turističku djelatnost. O čemu je točno riječ? Ovo povijesno obiteljsko gospodarstvo sa seoskom kućom i predivnim zelenim vizurama, smješteno na čak 43 hektara te okruženo šumama i maslinicima, u cijelosti je 2012. godine obnovljeno i prilagođeno današnjim standardima pružanja usluga smještaja na visokoj razini.

Uvjerili smo se i sami: pogled s imanja prostire se dokle oko seže i pruža iznimnu razinu privatnosti, iako se nalazi u relativno urbanom okruženju – samo nekoliko minuta vožnje od Labina i Rapca. Sastoji se od tri kamena objekta ukupne površine 554 kvadrata, a cijeli kompleks odiše duhom talijanske Toskane.

Proglašena etno zona

No, prije nego što vas provedemo imanjem, moramo ispričati kako je uopće došlo do njegove renovacije. Dok je obitelj razmišljala o obnovi, odlukom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Grada Labina imanje je proglašeno etno zonom u smislu zaštićene ruralne arhitekture, što je značilo da se ne smiju graditi novi objekti, nego samo renovirati postojeći u istim gabaritima i pod strogim nadzorom konzervatora.

Istodobno je bio otvoren program ministarstava turizma i poljoprivrede “Pod starim krovovima” za koji su, nakon prikupljene dokumentacije, aplicirali i dobili sredstva. Morchaki Country Resort & Spa zapravo je odličan primjer kako uz državnu potporu potaknuti i unaprijediti turističku ponudu u Hrvatskoj jer su poslovne banke odobravale kredite maksimalnog iznosa 300.000 eura s rokom otplate do 15 godina, uz dvije godine počeka, s tim da je kamata za korisnika bila smanjena, budući da je Ministarstvo subvencioniralo dio kamate (6,5 posto od ukupno 8,5 posto).

Uvjeti natječaja bili su ulaganje u stare kuće sagrađene u skladu s izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom te poljoprivredna proizvodnja s djelomičnom prenamjenom u turističku djelatnost, a cijeli je projekt morao biti potkrijepljen rješenjem konzervatorskog ureda s odobrenjem za radove. – Idejni projekt izradio je arhitektonski ured Kostrenčić-Krebel iz Zagreba, a izvedbeni projekt labinski studio Arhitektura Plus. Izvođač građevinskih radova bila je tvrtka Deconte, dok detalje na eksterijeru i interijeru potpisuje profesor Arsen Pletenac iz Pazina, koji se bavi vrlo specifičnom obradom fasada.

Objekte smo renovirali kamenom koji je s njih otpao, a posadili smo oko 650 maslina – pojašnjavaju vlasnici. Kompleks čine tri objekta međusobno povezana stazama unutar prostranog dvorišta: najveća je glavna zgrada u kojoj se nekad živjelo, a u produžetku su se nalazile štale za ovce i krave. Danas su ovdje u prizemnom dijelu smještene moderna kuhinja i prostrana dvorana za objed s velikim kaminom i krušnom peći u kojoj se nekada pripremao kruh za obitelj i radnike koji su pomagali na gospodarstvu, a na katu su dvije spavaće sobe.

Obnovljen i namještaj

U sklopu glavnog objekta nalazi se i impresivan wellness, opremljen hidromasažnim bazenom, turskom kupelji te finskom saunom. Na katu su, pak, tri spavaće sobe. Preko puta glavnog objekta nalaze se nekadašnja točiona vina i sjenik. U prizemnom dijelu bivše točione danas su prostrani dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, a na katu dvije spavaće sobe.

U trećem objektu, nekadašnjem sjeniku, smještena je taverna, odnosno konoba za degustaciju vina i maslinova ulja s ognjištem, a na katu je prostorija sa sadržajima za zabavu, poput bilijara, pikada i stolnog nogometa. Ukupno je, dakle, sedam spavaćih soba i kupaonica, pa je imanje kapaciteta 18 osoba samim time namijenjeno većim društvima. – Što se tiče namještaja u objektima, veći je dio renoviran, poput stare vitrine, dok su neki elementi zadržani kao podsjetnik na stara vremena, kao što je stol za obradu drva za drvodjelce star 150 godina.

Manji dio namještaja kupljen je u istom stilskom ozračju, a cilj je bio spojiti rustikalno i moderno. Svi su objekti vrhunski opremljeni, primjerice ukupno je 12 TV-a, od plazmi do zakrivljenih TV-a – kažu vlasnici i dodaju kako se od detalja mogu uočiti stara crno-bijela fotografija obitelji Diminić i fotografije novijeg vremena labinskih autora.

Prednjače Nijemci

Sadržaj upotpunjuju veliki vanjski bazen i roštilj, sadržaji za djecu, 14 kilometara šetnica na samom imanju i biciklistička radionica u kojoj se iznajmljuju i servisiraju bicikli, budući da je Istra poznata po biciklističkim stazama. No, vlasnici su posebno ponosni na maslinik. – Zasadili smo maslinik sa stablima istarske bjelice i buže, dvije autohtone sorte Istre i Kvarnera.

Tradicionalnim postupkom hladnog prešanja njihovih zelenih plodova proizvodimo vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koje krasi poseban svježi miris i aroma – kažu vlasnici i dodaju kako se masline beru i prerađuju na isti način kako se maslinovo ulje proizvodilo u rimsko doba. Cijela je priča zanimljiva i turistima koji dolaze najčešće iz Njemačke, Austrije, Belgije, Švicarske, Norveške i Poljske.

No, nas je za kraj zanimalo zašto uopće nadimak Morčaki. – Tako su članove obitelji Diminić navodno zvali jer su bili tamnoputi i tamnokosi. Nadimak zapravo potječe od talijanske riječi ‘moro’, što u prijevodu znači ‘crno’ – kažu vlasnici.

Ministarstvo: Sufinancirat Ćemo gradnju 150 bazena

“Pod stoljetnim krovovima” bila je posebna linija iz kreditnog programa “Poticaj za uspjeh” koji je Ministarstvo turizma od 2002. do 2009. godine provodilo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Morchaki Country Resort & Spa zadnji je odobreni projekt, a ukupno je odobreno 107 kredita: 29 za kuće za odmor, 47 za apartmane, 47 za hotele i pansione te 30 za apartmane i sobe.

Iako Ministarstvo turizma, nažalost, zasad ne planira sličan program, do kraja veljače objavit će natječaje za 2015., koji će biti slični natječajima za 2014. godinu. – Nastavljamo i program ‘1000 bazena za hrvatski turizam’, kojim će se dodjeljivati potpora za privatne i pravne subjekte. Ove je godine u proračunu Ministarstva turizma za fizičke osobe izdvojeno šest milijuna kuna, dakle za 150 bazena. Gradnja bazena kod pravnih osoba nalazi se u drugim mjerama i sastavni je dio većeg ulaganja malih hotela, kampova ili OPG-a – poručili su iz Ministarstva turizma.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. veljača 2024 14:43