Prije i poslije

Transformacija stana u Martićevoj: Kad 7 metara dug prozor podigne cijeli prostor. Imamo cijenu

 Berislava Picek/CROPIX
S kupnjom stana u Zagrebu, u kojem nitko nije boravio gotovo 20 godina, vlasnici su se odlučili na preuređenje

Najdramatičnija faza bila je mijenjanje derutnih dvostrukih prozora: majstori su izvadili 3,5 tona materijala te sve spustili bez lifta s četvrtog kata. Rezultat je “staklena kutija”, koja je ujedno i lounge dio s pogledom na grad i Sljeme.

U blizini zagrebačkog Kvaternikova trga, u Martićevoj ulici, par iz današnje priče kupio je stan od 50 četvornih metara na četvrtom katu zgrade. U stanu nitko nije boravio gotovo 20 godina, ali oni su prepoznali potencijal, a najviše ih je privukla sedam metara duga staklena fronta s pogledom na grad i Sljeme.

image
Stan prije
Privatni arhiv

- Mi taj dio zovemo “prozorska kutija” i u njega smo se najviše zaljubili, iako je, kad smo ušli u stan, bio toliko derutan da smo se bojali podići rolete kako ne bi pale na cestu. Moj partner je softver arhitekt te je kao inženjer preuzeo kontrolu nad crtanjem tlocrta i instalacija, a ja sam, iako pravnica, vodila glavnu riječ oko unutarnjeg dizajna, izbora boja i namještaja. I tako smo krenuli u avanturu adaptacije - priča nam vlasnica.

A adaptacija doista nije bila jednostavna. Kako je stan na četvrtom katu zgrade bez lifta, sve je bilo na izvođačima. U ovom slučaju riječ je o tvrtki AMG Product.

- Skidanje starih dvostrukih prozora na “staklenoj kutiji” objektivno je bila najdramatičnija faza adaptacije. Postojala je opasnost pada dijelova materijala na cestu te smo taj dan stajali na ulici i ogradili parametar kako bismo izbjegli padanje dijelova prozora i konstrukcije s četvrtog kata. Majstori su taj dan izvadili oko 3,5 tona materijala te sve spustili bez lifta s četvrtog kata. Samo postavljanje novih prozora je prošlo iznimno brzo. Za mene je bio najsretniji dan u cijeloj adaptaciji, obavili smo posao bez posljedica po sigurnost i bez ikakve štete - prisjeća se vlasnica i ističe da je zadovoljna svime u stanu, ali ipak je najsretnija kad pogleda upravo u ovu staklenu frontu.

- Definitivno mi je to najdraži dio. Osim sjajne stolarije, tu su i drvene daske u imitaciji mramora, koje su morale biti prilagođene podlozi na koju su lijepljene što je bilo izazovno jer uopće nije bilo ravnih kutova. Svaka se daska, kako one horizontalne tako i vertikalne, morala prilagođavati i lijepiti na neravnu površinu. I kad je to bilo gotovo, željeli smo hrastove lajsne okolo kako bi toj “prozorskoj kutiji” davale izgled uokvirene slike. Ona je sada zaseban lounge prostor koji produbljuje stan. Kad sjedite ovdje, čini vam se kao da lebdite u oblacima - smije se kreativna pravnica.

image
Berislava Picek/CROPIX

Neke su stvari i zadržali. Primjerice, u polovici stana brušenjem i lakiranjem je spašen stari hrastov parket. Zadržali su i ulazna vrata kako bi u stubište unosili što manje promjena, a s unutarnje strane ona su hommage šezdesetima. Stavljeni su i podno grijanje u kupaonici te dizalice topline, stoga stan nema plina. Pitamo vlasnicu koja je bila misao vodilja pri uređenju prostora.

- Zamišljen je kao moderan stan za dvije osobe, s pogledom na zeleno Sljeme koji je ujedno i lounge prostor u stanu. Meni je on elegantna i čista zen oaza u koju se dolazi nakon buke iz urbanog centra grada, a koja odiše funkcionalnošću, minimalizmom i dizajnom. Zanimljiv je i u noćnoj varijanti jer ovaj prostor uz staklenu frontu ima puno potencijalnih sjedećih mjesta i rasvjetu koja se spaja na aplikaciju te prema želji mijenja boje u ritmu odabrane pjesme - zaključuje.

TROŠKOVNIK

• Multiklima Mitsubishi; unutarnja jedinica 3105 kn, a vanjska, 12.250 kn

• Kuhinja Bodarp, 26.984 kn, Ikea

• Stol i četiri stolice iz Emezette (2007. godine), 5000 kn

• Radni stol Trappedal, 425 kn, Jysk

• Uredska stolica Alefjäll, 1699 kn, Ikea

• Prozori Gealan, 19.440 kn

• Daske za oblaganje Elgrad, 3000 kn

• Radovi, 10.000 kn

• Konop za zavjese Hvasser, četiri komada, 45 kn

• jastučnica Marimekko Siirtolapuutarha, 257 kn

• Luster Torstein, crni, 300 kn, Jysk

• Jastuk za sjedalo/naslon, vanjski, 116 x 45 cm, 199 kn, Ikea

UKUPNO = 82.839 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:18