Za wow dojam

Trend iz 70-ih vraća se u punom sjaju: U modernom interijeru izgleda vrhunski, zaljubit ćete se na prvu

 Gnijezdo
U prostoru stvara jak dojam elegancije, a kombinirati ga možete gotovo sa svime što već imate u svom domu

Drvo je baš poput vina, postaje sve bolje s godinama i nikada ne gubi svoju ljepotu. Osim toga, neka istraživanja pokazala su da su drveni namještaj i detalji u zatvorenom prostoru povezani sa smanjenom razinom stresa jer stvaraju osjećaj mira i opuštenosti. To ne čudi jer drvo je prije svega prirodni materijal i njime zapravo unosimo djelić prirode u svoj dom.

Iako su proteklih godina dominirali svijetli tonovi drva kako bi naglasili minimalizam, ove godine namještaj od tamnog drva vraća se u punom sjaju. Nisu bez razloga engleski pubovi i stare knjižnice ukrašene većinom namještajem od tamnog drva. Ono pruža posebnu vrstu elegancije koju ne mogu postići moderni materijali. Bilo da je vaš dom starinski, klasičan, moderan ili suvremen, tamno drvo stvara prekrasne kontraste i može ga još više oplemeniti.

No, da cijeli prostor ne bi djelovao zastarjelo, važno je držati se nekih smjernica i ne zaboraviti eksperimentirati s bojama, materijalima i teksturama.

Igrajte se kontrastima

Jedan od najboljih načina da namještaj od tamnog drva zablista u prostoru je kombinirati ga sa svijetlim bojama. Pod tim ne mislimo na jak kontrast poput crno-bijelog, već na svjetlije neutralne boje poput nježno sivih, boja kamena i bež varijanti. Primjerice, tamnija drvena tv komoda odlično će se slagati sa zidom od drvenih dasaka svijetle nijanse drva, kao i s podovima nekoliko tonova svjetlijim. Stolić za kavu od tamnog drva izgledat će kao pravo remek-djelo blizu kauča svijetlosive ili svijetlo bež nijanse. Takav kontrast stvorit će vizualno uzbudljiv i uravnotežen prostor.

Namještaj od tamnog drva možete istaknuti i kombinirajući ga s drugim tamnim namještajem, bilo drvenim, od kamena, metala ili drugih materijala. Mogućnosti su mnoge, samo trebate pripaziti da prostorija ne bude previše mračna i melankolična pa prostoriju svakako osvijetlite s nekoliko zanimljivih rasvjetnih tijela, kao i jastučićima, tepisima i zavjesama u bojama.

image

Komoda Groove 3-doors Walnut

Gnijezdo

Širok izbor namještaja od tamnog drva možete pronaći u ponudi trgovine Gnijezdo.hr, a prava poslastica za oči je komoda Groove 3-doors Walnut. Njezin kružni dizajn na prednjoj strani i kombinacija više nijansi drva neodoljivo podsjećaju na sedamdesete. No, zbog nešto modernije izvedbe odlično će se uklopiti u svaki moderni prostor.

image

Stolić za kavu Marte Wood Brown

Gnijezdo

Za ljubitelje jednostavnih linija idealan je stolić za kavu Marte Wood Brown koji se bojom izvrsno slaže s tepihom u boji bjelokosti te kaučem cigleno crvene nijanse. Čvrst, jednostavan i kompaktan!

Razmislite o veličini

Ako bilo koju prostoriju želite osvježiti novim namještajem, važno je voditi računa o njegovoj veličini, a pogotovo ako je riječ o komadima od tamnog drva. Drvo uvijek ostavlja snažan dojam i ekspresivno je samo po sebi pa predimenzioniran namještaj može zatrpati mali prostor, dok mali namještaj može izgledati „izgubljeno“ u velikom prostoru.

Prije kupnje namještaja dobro promotrite i izmjerite prostoriju u koju ga kanite staviti. Kako biste lakše mogli vizualizirati kako bi namještaj izgledao u prostoru, iskoristite jedan koristan trik: ljepljivu traku zalijepite na pod u približnim dimenzijama namještaja kojeg imate na umu. Tako ćete vidjeti hoće li se namještaj veličinom uklopiti u prostor i s komadima koje već imate.

image

Vitrina Goos Pine Black/Walnut

Gnijezdo

Vitrina Goos Pine Black/Walnut veličinom će se uklopiti u više-manje svaki prostor. Kombinacija svijetlog i tamnog dekora podsjeća na vitrine koje su imale naše bake i u njima držale vrijedne servise za jelo, vaze i razne ukrase.

image

Stolići Cath Walnut

Gnijezdo

„Blizanci“ stolići za kavu u istom stilu, samo različite veličine, već su neko vrijeme poželjan komad namještaja. Upečatljiv dizajn stolića Cath Walnut iz Gnijezdo.hr ponude, inspiriran pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća, dat će svakom druženju i uživanju u lijepim trenucima poseban vintage osjećaj.

Ne zaboravite detalje

Ako pak ne želite opteretiti prostor tamnijim namještajem, a svejedno mu želite udahnuti eleganciju, to možete postići tamnim drvenim detaljima. Vaze, posude, okviri za slike, svjetiljke pa čak i vješalice odličan su dodatak dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kupaonici i prostoriji koju često zanemarujemo kada je riječ o uređenju – hodniku.

Za suptilan, a opet snažan dojam, u dnevni boravak na nekoliko mjesta postavite drvene police. Na njima možete držati omiljene biljke, knjige ili pak kamene figurice. Drvo je i u kuhinji dobrodošlo, od elemenata pa sve do detalja koji služe kao ukras, ali imaju i svoju namjenu. Drvene posude za salatu, grickalice i voće izgledaju kao pravo umjetničko djelo koje će uvijek izazvati znatiželju vaših gostiju, a vi u njima možete uživati baš svaki dan.

U hodniku na ulasku u kuću obično postoji prostor za vješanje kaputa koje trenutno nosimo, kao i za kapute onih koji nas posjete. Zašto ne biste standardne, pomalo dosadne kukice zamijenili onima od tamnog drva? Takav specifičan detalj čini prostor posebnim i više nego što mislite. Iznad blagovaonskog stola praktično je, ali i estetski privlačno postaviti nekoliko visećih svjetiljki, ali one ne moraju biti metalne ili plastične. Drvene su efektnije i posebnije.

image

Posude Gwen Mango Wood

Gnijezdo

Posude Gwen Mango Wood iz Gnijezdo.hr ponude privlačan su dodatak za police, blagovaonski stol ili komodu. Izrađene su od visokokvalitetnog drva manga, a dostupne su u tri dimenzije.

image

Zidna vješalica Jakub Walnut

Gnijezdo

Zidna vješalica Jakub Walnut zamišljena je da se idealno uklopi u svaki hodnik, a također je izrađena od izdržljivog drva manga.

image

Viseća svjetiljka Tumble

Gnijezdo

Viseća svjetiljka Tumble zbilja je unikatan primjerak, a sjenila su izrađena od furnira oraha. Iako ima retro izgled, odlično će se uklopiti u svaki moderan prostor i dati mu topli dojam.

Statement komad

Kako su neutralne boje još uvijek popularne, sigurno ih imate u svojem domu. No, da prostor ne bi izgledao nezanimljivo, uvijek ga možete „ojačati“ nekim statement komadom namještaja. Statement namještaj odnosi se na komade koji su osebujni, jedinstveni i privlačni te zato služe kao središnja točka u sobi. To može biti fotelja, stol, tabure, sofa ili bilo koji veći komad namještaja neobičnog dizajna, ukrasa, materijala i slično. Ovakav namještaj u interijeru donosi nekoliko važnih prednosti:

- daje vizualni interes i razbija monotoniju

- izražava osobni stil

- čini prostor autentičnijim i postavlja mu ton

- može biti pokretač razgovora

- daje prostoru sklad i harmoniju

Možda su upravo statement komadi od tamnog drva detalj koji vaš prostor treba da bi zablistao. Dašak Divljeg zapada unijet ćete s foteljom Consume u kojoj se spaja elegancija tamnog drva i sirovost kože. Taman za gledanje kaubojskih filmova!

image

Fotelja Consume

Gnijezdo

I blagovaonski stolovi mogu biti dobar statement komad. Osim što je dovoljno čvrst i ispunjava svoju svrhu, stol Ellips iz trgovine Gnijezdo.hr jedva ćete čekati svima pokazati. Spušteni rub ploče stola daje mu poseban pečat, kao i robusne noge od drva manga.

image

Stol Ellips

Gnijezdo

Drvo, kamen, cigla

Kombinacija različitih materijala uvijek doprinosi vizualnoj raznolikosti prostora pa im svakako trebate naći mjesto u svom domu. S obzirom na to da je drvo svestran i zahvalan materijal, odlično se spaja s baš svim ostalim materijalima i teksturama za još jači vizualni dojam. Primjerice, kombinacija metala i drva čini kontrast između toplih i hladnih tonova pa tako u prostoru stvara dinamiku. Staklo omogućava svjetlosti da prolazi kroz prostor, čineći ga svjetlijim i prozračnijim. Drveni okviri za staklo ili stakleni stolovi s drvenim bazama stvaraju elegantan spoj tradicije i suvremenosti.

Posebno zanimljiv spoj su drvo i kamen – jedno ostavlja topao, a drugo hladan dojam, no zajedno čine balans i stvaraju ugodu. Drveni elementi „omekšavaju“ tvrdoću kamena, dok kamen pruža trajnost i stabilnost. Izvrstan primjer je stolac Westlake s kojim bez napora blagovaonicu pretvarate u ugodno, profinjeno mjesto za objedovanje i druženje. Odlično izgleda sam, a još bolje u kombinaciji s kamenim podom od vrlo popularnog travertina.

image

Stolac Westlake

Gnijezdo

Cigla i tamno drvo u nenadmašnom su odnosu jer oboje unose rustikalnost i toplinu u dom. Na zid na kojem je vidljiva cigla izvrsno će se uklopiti ogledalo Ashley iz ponude Gnijezdo.hr i stvoriti dojam većeg prostora.

image

Ogledalo Ashley

Gnijezdo

Iako tamno drvo možda izgleda previše snažno i možda djeluje kao izazov za uklopiti ga u prostor, ne bojte se s njime eksperimentirati. Isprobajte druge rasporede namještaja, kombinirajte različite stilove i zabavite se. A ono najbolje od svega – trajat će vam još dugo, dugo.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Gnijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:33