Najpoznatiji sajam najmeštaja

Trend su retro forme, ekologija, pametni uređaji, kamen i drvo

 

Suradnicu Dom i dizajna arhitekticu Violetu Beljić Kušić, dipl. ing. arh., možete kontaktirati putem web stranice Interior Creator ili e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i iz prve ruke doznati sve o arhitekturi, dizajnu interijera, najnovijim interijerskim trendovima i drugim lijepim stvarima.

Ovogodišnji 57. sajam namještaja u Milanu, Salone del Mobile, otvorio je svoja vrata grandiozno, na 205.000 četvornih metara, s više od 2000 izlagača te 650 Salone Satellite dizajnera.

Ovaj jedinstveni događaj završava sutra, a dojmovi onih koji su ga posjetili očito su i više nego dobri. Naime, u razdoblju od tjedan dana konvergiraju mu poduzetnici, arhitekti, novinari, kolekcionari, kritičari, dizajneri, kreativci i drugi njegovatelji ljepote. Već u prvim minutama nakon otvaranja neopisiva gužva dokazala je interes protagonista Salona.

ODRŽIVOST

Potaknut interakcijom s gradom, izdao je i manifest (Manifesto), deklaraciju o namjeri usmjeravanja snaga u sam Milano kako bi zajednički sačuvali vodeću ulogu grada i sajma te privlačili ideje, projekte i nove resurse.

Salone ne raste samo s trendovima u dizajnu, nego i u težnji da se pomire čovjek i priroda u emotivnim instalacijama koje potiču vrijednosti održivog dizajna, tj. življenja. Tako je na Piazza del Duomo postavljen tehnološki projekt Living Nature, koji je razvijao dizajnerski studio Carlo Ratti Associati. Na 500 kvadrata, unutar 5-metarskog paviljona, sadrži četiri klimatska mikro svemira (godišnja doba) koja se razvijaju paralelno. U konačnici, projekt pruža novi stav i drugačiju perspektivu u rješavanju pitanja ekološke održivosti i klimatskih promjena s ciljem poboljšanja naših životnih uvjeta i zadovoljavanja ljudske tendencije prema “biofiliji”, prema kojoj instinktivno privlačimo prirodu, “programirani” da se osjećamo bolje kad smo uronjeni u nju.

Sektor International Bathroom Exhibition otvoren je velikim brojem novih proizvoda koji kombiniraju etiku, tehnologiju i opuštanje. Kupaonice se postupno mijenjaju od strogo utilitarnih i funkcionalnih mjesta u područja usmjerena na blagostanje i opuštanje. Postaju digitalne i zeleno orijentirane.

EKOLOGIJA

S današnjim čvrstim stajalištem o ekologiji potreba za smanjenjem utjecaja na okoliš je najvažnija. Ušteda vode, energetska učinkovitost, uporaba materijala koji se mogu reciklirati i antibakterijski premazi koji smanjuju upotrebu deterdženata sada su mogući. Uporabom tehnologije razvijeni su pametni tuševi i slavine koje pomažu smanjiti potrošnju vode i energije, digitalni uređaji za prilagođavanje temperature kupaonice, glazbe ili obojenih svjetala, kao i visine sanitarne opreme. Najnovije kupaonice ipak ostaju područja koja su posvećena uspostavljanju ravnoteže između tijela, uma i duha, evoluirajući spa koncept.

U svom 22. izdanju podsalon EuroCucina okuplja 111 izlagača, proizvođača kuhinja, u rasponu od 21.800 četvornih metara. Uz to se nadovezuje FTK (tehnologija za kuhinju), pružajući pregled tehnologije u komplementarnom sektoru kućanskih aparata. Kuhinje su omiljena mjesta za druženje, a sve više postaju otvorene i fluidne te, prema tome, organizirani, uredni i funkcionalni prostori. Otvaranje u dnevne sobe zahtijeva učinkovita, inteligentna i modularna rješenja.

PRIRODNI KAMEN

Novi koncept dopušta transformaciju prostora kada je potrebno. Modularni spremnici prikrivaju radne stanice, otočne jedinice postaju sve funkcionalnije kako bi poboljšale performanse kuhara ili jednostavno za smještaj ljudi koji se okupljaju. Ormari i ladice su prostrani, praktični i super organizirani. Materijali, teksture i nijanse su modulirani kako bi stvorili spokojan, opušten i savršeno uravnotežen okoliš. To je potaknulo renesansu prirodnog kamena i obloga koje ga repliciraju, uz drvo i metal.

Najočitiji trendovi u dizajnu namještaja na ovogodišnjem Salone del Mobile su retro forme 20. stoljeća, utjecaj Afrike (u koloritu i pletenom namještaju), kamen kao materijal ploha stolova ili radnih kuhinjskih jedinica te prirodno drvo, a sve u kontrapunktu s recikliranom plastikom i metamorfozama cementnih premaza koje susrećemo i kao završnu obradu polica i ormarića. Tehnologija je sveprisutna i okidač je prosperitetnim rješenjima koja povećavaju ugodu života u određenom prostoru. Dizajn nadilazi same stvari s težištem prema ljudima i emocijama u malim svakodnevnim stvarima. Kvaliteta ovih dana podrazumijeva onu održivu, koja se ne sastoji samo od zelenog isječka, tj. stolca od kartona ili bambusa. Održivi dizajn je novi način poslovanja koji uzima u obzir kraj života proizvoda te uz načela kružnoga gospodarstva i veću ekološku svijest, u kojem je objekt izvan svoga djelovanja sam po sebi, predefinira ga za novu uporabu.

Može se zaključiti da se Salone del Mobile ne temelji samo na novom namještaju, nego i na novim modelima stvaranja dizajna i arhitekture, novog načina razmišljanja i planiranja koji emociju i kvalitetu života gradiraju nabolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:58