Što nas čeka?

Trendovi koji će se nastaviti i u 2022.: Ovo je tek vrh ledene sante promjena koje nas očekuju

 SHUTTERSTOCK
Što je “in” u svijetu interijera, što nam donose nove tehnologije, kako će se mijenjati naši domovi?

Doznajte što predviđaju poznati strani stručnjaci.

Predviđanje trendova u današnje vrijeme može biti velika zamka, posljednjih smo godina svjedoci kako se zapravo život može vrlo lako promijeniti preko noći i sve što smo planirali ostane samo pusta želja. Ipak, postoji ljudska ovisnost o pretpostavkama pa koliko god nešto bilo nesigurno ili nerealno, teško se možemo oduprijeti zavirivanju u “budućnost”. Stoga smo se, kao i svake godine, odlučili zagledati u tu kristalnu kuglu stručnjaka za arhitekturu i dizajn i razabrati što nas čeka u 2022. godini kad je riječ o našim domovima.

Nesumnjivo je da je pojava pandemije covida-19 utjecala na svaki aspekt našeg života, a to se osjetilo posebno u našim domovima u kojima smo bili prisiljeni provoditi više vremena nego inače. Logično je ako ste negdje zatvoreni gotovo 24 sata na dan, da ćete početi bolje uočavati nedostatke i prednosti tog prostora. Poznati časopis Forbes navodi podatke da su se u pandemiji uvelike preuređivali domovi, The New York Design Center proveo je istraživanje u suradnji sa 40 dizajnera interijera koji zaključuju da se unatoč trenutačnoj inflaciji na tržištu nekretnina, čak 79% klijenata odlučilo na ulaganje u svoje domove, tj. u renoviranja.

Ovo je jedan od prvih i možda najsigurnijih trendova koji će se nastaviti i u 2022. godini, ali ovo je tek vrh ledene sante promjena koje nas očekuju. Životi su se promijenili, a samim time i sve što nas okružuje, a pogotovo naši domovi koji su sada postali i naša radna mjesta, školske učionice, vrtići, parkovi, prostori za druženje, ukratko, mjesto za sve naše nužne i željene aktivnosti. Zbog svega toga stručnjaci predviđaju da ćemo se okrenuti više nama samima i nekim starim vremenima, ali isto tako, dočekati budućnost za koju smo mislili da je jako daleko.

image
SHUTTERSTOCK

1. 3D PRINTANI DOMOVI

Jedno je jasno u svim krajevima svijeta, cijene stanova su drastično porasle, a životni uvjeti su se znatno pogoršali, dok uz sve to klimatske promjene predstavljaju stalnu prijetnju. Stoga su u ovim izazovnim vremenima arhitekti bili prisiljeni istraživati nove metode, materijale i tehnologije za održivije i isplativije stambene projekte. Među njima su najveći hit 3D printani domovi, a tehnika gradnje koja se nekada činila kao daleki san, danas je stvarnost koja obećava na putu prema učinkovitim stambenim rješenjima i novim tipologijama.

Osim što se koristi za složene, ekstravagantne zgrade - kao što su prototipovi za Gaudijevu Sagradu Familiju - ova se tehnologija kontinuirano testira u stambenom sektoru. Zapravo, 2021. godine mnogi 3D ispisani stambeni projekti uspješno su zaživjeli koristeći različite materijale. Na primjer, Italija je bila domaćin prve konstrukcije tiskane u sirovoj zemlji; prototip kružnog kućišta čija je cijela struktura i obloga sagrađena za 200 sati s više pisača koji rade istovremeno. S druge strane, stanarima prve 3D isprintane betonske kuće u Nizozemskoj 30. travnja uručeni su ključevi u sklopu projekta pet kuća koji je sasvim ispunjavao sve zahtjeve gradnje.

Zbog svoje fleksibilnosti dizajna, optimizacije procesa gradnje i dokazane održivosti, jasno je da će 3D printane građevine nastaviti osvajati svijet i u 2022. godini.

image
SHUTTERSTOCK

2. MONTAŽNE GRAĐEVINE

Suvremeni problemi koji su potaknuli razvoj 3D printanih domova imaju jasan cilj - ubrzati i pojednostaviti procese gradnje. Čini se da je to veliki izazov trenujtačno, a ruku pod ruku s novim tehnologijama, prefabrikacija se pojavljuje kao učinkovit i inteligentan način. Unaprijed konstruirane i masovno proizvedene komponente i sustavi prenose se iz tvornice na svoju konačnu lokaciju, s terenskim operacijama ponajprije usmjerenim na montažu. I premda su od 16. stoljeća postojali važni pristupi prefabrikaciji, ona bi konačno mogla preuzeti vodstvo u građevinskoj industriji, nadmašujući tradicionalne proizvodne sustave na licu mjesta.

Prefabrikacija ne samo da povećava brzinu. Ona također omogućuje “gradnju bez graditelja”, smanjujući složenost procesa i generirajući uglavnom uštedu materijala, novca i energije.

Prognoze najavljuju da bi u sljedećih nekoliko godina montažna i modularna gradnja trebale privući nezapamćen porast interesa i ulaganja te da će naša uloga tada biti udubljivanje u dostupna rješenja, razumijevanje novih tehnologija i priprema za budućnost u kojoj će se arhitektura temeljiti na inteligentnom sklapanju rješenja visokih performansi.

image
SHUTTERSTOCK

3. RENOVIRANJE DOMOVA

U uvodnom tekstu već smo najavili da je zabilježen iznimno veliki porast renovacije domova u posljednje vrijeme. Vlasnici kuća i stanova jednostavno su bili prisiljeni prilagoditi svoje domove novom načinu života. Stručnjaci predviđaju da će se ovaj trend nastaviti s obzirom da još nije izvjestan kraj pandemije. Iako, u 2022. godini nešto smo pametniji pa preciznije znamo kako bi trebao izgledati taj naš dom u ovim uvjetima.

Dizajneri navode da im sada klijenti pristupaju s točno određenim zahtjevima za pojedine prostorije, a podaci pokazuju kako su se u procesima renoviranja istaknule i neke nove prostorije koje dosad nisu bile uobičajene, a to su igraonice za kojima je sve veća potražnja.

image
SHUTTERSTOCK

4. ZBOGOM, OTVORENI PLAN TLOCRTA

- Otvoreni tlocrti već neko vrijeme nisu u trendu kad govorimo o radnom prostoru, a sada vidimo veliku potražnju za pažljivo proporcionalnim i odijeljenim prostorima i u stambenim projektima - rekli su za Dwell arhitekti Nicko Elliott i Ksenia Kagner. Iako su na samom početku bili veliki hit i obećavali mnogo, u otvorenim tlocrtima se s vremenom počelo uočavati puno nedostataka, a kad je peteročlana obitelj bila prisiljena boraviti u istom prostoru sa svojim ukućanima u isto vrijeme po cijele dane, nametnuo se zaključak da otvoreni plan nikako ne može funkcionirati u tim uvjetima.

Raditi za radnim stolom dok se u kuhinji sprema jelo ili dok djeca istovremeno igraju igrice ili gledaju film, gotovo je nemoguće pa se zato rodila potreba za zasebnim prostorijama za svaku aktivnost u domu ili za svakog pojedinog člana.

Predviđa se da će se ovaj trend nastaviti i u 2022. godini koja će zasigurno donijeti razlike u izgledu dnevnog boravka ili radne sobe i omogućiti nam da u svojim domovima imamo više privatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:53