Prestižna nagrada

Trg Poljana u Šibeniku kao urbana platforma nominiran je za nagradu Mies van der Rohe Award 2022

Ploha trga aktivirana je pravcima kretanja ustanovljenim iz svakidašnjeg života i povijesti
 Marko Mihaljević
Autori projekta su arhitektice Paula Šimetin i Ivana Tutek, Iva Dubovečak i Izvor Simonović-Majcan, a investitor Grad Šibenik

Izložba SHE 2 na kojoj se predstavlja arhitektonski projekt Trg Poljana u Šibeniku koji je ove godine nominiran za prestižnu europsku nagradu Mies van der Rohe Award 2022 može se pogledati do četvrtka 30. rujna u Zagrebu u prostorima ACO showrooma.

image
Marko Mihaljević

STRATEGIJA

Predstavlja se arhitektonski projekt trga kao slojeviti proces nastajanja centralnog gradskog prostora kroz prikaz brojnih umjetničkih i tehničkih suradnji tijekom projektiranja i realizacije. Trg kao dijagram između prošlosti i budućnosti; apstrakcije i stvarnosti; života i umjetnosti. Autori projekta su arhitektice Paula Šimetin i Ivana Tutek, Iva Dubovečak i Izvor Simonović-Majcan, a investitor Grad Šibenik.

image
Autori projekta su arhitektice Paula Šimetin i Ivana Tutek, Iva Dubovečak i Izvor Simonović-Majcan, a investitor Grad Šibenik
Marko Mihaljević

U središtu Šibenika, uz prostor srednjovjekovne urbane jezgre, uređen je glavni gradski trg Poljana s arheološkim parkom i troetažnom podzemnom garažom/logističkim centrom. Predložena strategija otvorenog je tipa, uspostavlja dijalog u neodređenom polju suvremenog grada te uz očuvanje postojećeg identiteta buduće korištenje usmjerava prema novim scenarijima u diskretnoj transformaciji.

Trg je oblikovan kao kontinuirana trodimenzionalna urbana platforma koja posreduje između srednjovjekovnih, modernih i suvremenih artefakata, prilagođena raznim mogućim socijalnim događanjima.

- Ploha trga aktivirana je pravcima kretanja ustanovljenim iz svakidašnjeg života i povijesti - uz njih se stvaraju mjesta susreta. U zonama preklopa mreža prostorni nabori formiraju prošireno odignuto polje trga na krovovima paviljona. Nadstrešnica autora NumenForUse, lebdeći dinamični artefakt, stvara poveznicu i definira prostornu granicu trga te ostvaruje dijalog i kontinuitet oblika u novom vremenu - kaže I. Tutek.

Nadstrešnica između glavnog ulaza i izlaza u garažu dinamičan je artefakt, ispod nje sjede ljudi, čitaju novine i piju coffee to go.

image
Izložba SHE 2
Andrea Ceko

PROMOCIJA

- Fontana uz obod kraj raskršća konstruirana je kao dvije kružne plohe. Po plohi između malog i velikog kruga kruže skejteri i sjede ljudi. Fontana promjenama brzine i visine mlaza vode iz mlaznica u manjem krugu pokazuje koliko je sati - objašnjava P. Šimetin.

U četvrtak u 19 sati dogodit će se i promocija kataloga She2 na zatvaranju izložbe. Autori izložbe i grafičkog dizajna su Ivana Tutek, Bernarda Lukač i Stanislav Habjan.

Projekt je dobitnik BigSEE Architecture Award 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:05