Cool mjesto

Trgovina Igomat u Mlinovima: Stilizirana, luksuzna... gotovo neočekivana i drugačija mesnica

Elemente su radili lokalni majstori po mjeri, a vitrine za meso i pločice došle su iz Italije
 Marko Mihaljević
Vodimo vas u novi koncept trgovine Igomat u zagrebačkim Mlinovima. Uređenje potpisuju arhitekti Nera Jelaska i Davorin Radošević

Igomat je poznati lanac mesnica samoborske obitelji Runtas koji su za svoj novi projekt ponovno angažirali arhitekte Neru Jelasku i Davorina Radoševića. Spomenuti dvojac, naime, već je uspješno odradio preuređenje mesnice na zagrebačkom Britancu pa su za ovaj posao, kažu, dobili gotovo odriješene ruke. Olakotno je bilo to što smo osnovni smjer uređenja interijera već odredili na projektu Igomata u Ilici (preuređen na ljeto), koji se sada primjenjuje pri preuređenju svih Igomatovih mesnica, kako bi zadržale prepoznatljivost. S obzirom na poziciju mesnice u centru kraj Britanca, nismo htjeli pretjerano moderan izgled, nego neku nenametljivu sofisticiranost, kao stare talijanske mesnice, da se stopi s vibrom kvarta i upućuje na dugu tradiciju mesnice. Međutim, svaki je novi lokal ipak priča za sebe pa se uspostavljeni elementi mijenjaju, nadopunjuju, transformiraju kako bi odgovorili potrebama baš tog specifičnog prostora, ali i njegove pozicije u gradu - objašnjavaju arhitekti čiji je novi projekt uključivao osmišljavanje novog koncepta luksuznije delikatesne trgovine u Mlinovima u kojoj bi Igomat, osim vlastitih, ponudio proizvode domaćih OPG-ova.

image
Elemente su radili lokalni majstori po mjeri, a vitrine za meso i pločice došle su iz Italije
Marko Mihaljević
image
Arhitekti su odlučili da u prostoru moraju dominirati ružičaste pločice
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

PREGLEDNOST

- S obzirom na to da je riječ o novom konceptu, htjeli smo postići pregledan prostor, s jasnim izgledom i organizacijom radi lakšeg snalaženja. Prostorom dominiraju velike talijanske vitrine s mesom i mesnim prerađevinama. Voće i povrće su postavljeni na pultevima koji kupce potiču da sjednu i degustiraju proizvode - kažu arhitekti i dodaju da su postavljena posebno dizajnirana slova koja ukazuju na funkcionalne cjeline trgovine - meso, delikatese, sir, kruh, voće, povrće. Na glavnom zidu je stilizirani piktogram kravice, izrađen u suradnji s dizajnerom Sinišom Sudarom.

image
Na glavnom zidu je estetski jako promišljen piktogram kravice, izrađen u suradnji s dizajnerom Sinišom Sudarom
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Korišteni materijali, zbog higijenskih propisa, morali su biti izdržljivi i vrlo laki za održavanje
Marko Mihaljević

- S materijalima nismo imali puno prostora za eksperimente zbog strogih higijenskih propisa. Bilo je važno da su oni izdržljivi i laki za održavanje. Zato smo na pultovima koristili keramiku, na podu vinil (jer nismo smjeli zadirati u postojeću podnu oblogu s obzirom da je prostor u najmu), ali smo se poigrali bojama i brižljivo projektirali sve detalje (npr. završne lajsne i spojeve kod keramike, sokle, uvlačenje hladnjaka u niše, da prostor ne izgleda natrpano) kako bi prostor i s jednostavnim materijalima izgledao dizajnirano. Nakon odabira osnovnih materijala i boja, prošli smo još jednom prostorom, dodali završni sloj i poigrali se teksturama - mramorno postolje, bakreni sokli, vinil s uzorkom terazza, stabalce ginka da unesemo i malo prirode u prostor.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

PRAVA NIJANSA

U interijeru su korištene prigušene nijanse i tonovi kako bi se stavio naglasak na same proizvode - ističu arhitekti i otkrivaju kako su kad su počeli raditi na projektu, obilazili Igomatove mesnice kako bi se upoznali s njihovim načinom rada. Na pitanje mesara kako će urediti prostore, našalili su se da će posvuda staviti ružičaste pločice.

No, nakon što su potrošili znatnu količinu vremena da odaberu prave nijanse, upravo su to i učinili - jednostavno zato što je meso izgledalo najprivlačnije s ružičastom pozadinom.

Inače, gotovo sve što se može vidjeti u trgovini rađeno je po mjeri, u suradnji s lokalnim majstorima i obrtnicima, osim talijanskih vitrina za meso i keramičkih pločica. Zahvaljujući tvrtki Das Haus koja je vodila radove, isti su, otkrivaju, bili gotovi u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:23