Trgovina Stilus

Omiljena adresa Zagrepčana koji vole antikvitete

Tijekom poslovnog usavršavanja u Bruxellesu prije nekoliko godina, slobodne vikende koristila sam za putovanja, razgledavanje trgovina starinama i posjete sajmovima antikviteta koji su u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji tradicija. S tim, za mene tada potpuno novim svijetom starina upoznao me moj suprug, koji je i sam kolekcionar – prisjeća se Valis Štajner Kokot, koja zajedno sa suprugom Mijom Kokotom vodi trgovinu antikvitetima Stilus na zagrebačkoj Novoj vesi.

Inspiracija Belgijom

Trgovina je otvorena krajem prošle godine, a u kratkom roku je postala neizbježna adresa za sve one koji vole kvalitetne, starinske komade namještaja i ostale kućanske predmete. – U poslu nas posebno inspirira Belgija koja nam je drugi dom. Tamo se snažno održala tradicija očuvanja starina, vidljivih na svakom koraku, kroz arhitekturu, unutarnje uređenje privatnih domova, fini porculan koji se ne čuva samo za posebne prilike kao kod nas te kroz mnoštvo malih sajmova antikviteta u gotovo svakom mjestu – otkrivaju Valis i Mijo, vlasnici i trgovine antikvitetima Antica u Osijeku.

– U našim trgovinama svatko može pronaći nešto za sebe, od raznih marki porculana (Delfta, Bocha, Giena, Limogesa, Bavarie, češke Viktorije…), do kompletnih spavaćih soba, starinskih lustera i lampi, vješalica, komoda, zrcala, satova, udobnih naslonjača, trosjeda, dvosjeda i fotelja Chesterfield, barskih šankova, stolova za blagovanje, malenih porculanskih ručkica za ladice, starinskih umivaonika, nosača za novine, pepeljara, svijećnjaka, menora, starih zemljopisnih karata… Ma zaista ima ponešto za svačiji ukus i interese – nabrajaju i dodaju da se u njihovim trgovinama mogu pronaći i divne emajlirane starinske peći od lijevanog željeza koje potječu iz sada već zaboravljenih ljevaonica u Belgiji, od kojih je nekoliko proizvedenih 20-ih godina prošlog stoljeća u ljevaonici Liege Fonderie Belge u Liegeu (L.F.B.).

Već od 10 kuna

Tu si i artikli crkvenog porijekla, poput dobro očuvanih drvenih crkvenih klupa, starih engleskih crkvenih vrata te klecala (klupica posebnog oblika s naslonom za ruke, namijenjena za individualnu molitvu ili praćenje bogoslužja). – Raspon cijena je između 10 kuna (mala vazica) i 31.250 kuna za Chesterfield garnituru (trosjed i dva naslonjača). Pokušavamo biti cjenovno pristupačni svakom kupcu uz dodatne razne popuste i akcije – zaključuju Valis i Mijo.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:34