dobra atmosfera

U centru metropole pronašli smo stan od 84 kvadrata uređen u popularnom industrijskom stilu

Darko Mihalić
Prostrani stan obnovom nije zahtijevao građevinske radove, stoga su se preinake odnosile samo na uređenje

U gornjogradskom dijelu Zagreba pronašli smo primjer staklene pregrade koje ne samo da funkcijom mijenja prostor, nego i svojim oblikovanjem usmjerava uređenje stana. Izrađena od prebojenog crnog metala i stakla, ova pregrada usmjerila je kompletno uređenje stana i time je odraz vlasnikovih želja, ukusa i interesa.

image
Darko Mihalić

Tek nekoliko minuta laganog hoda, u gornjogradskom dijelu Zagreba, nalazi se stan za najam koji smo posjetili, a temelj za uređenje bila je investitorova želja da konačni rezultat bude udoban i topao ambijent koji će korisnicima pružiti osjećaj doma i na njihovim putovanjima. Dizajnerica Mirjana Mikulec i njezin tim odlučili su se pronaći inspiraciju u industrijskim halama s početka dvadestog stoljeća i tako stvoriti opuštenu atmosferu koja nosi prostranost kao glavni adut i njoj pridružuje odabir uvijek prisutnog i nepogrešivog skandinavskog stila.

image
Darko Mihalić

Segmentirana pregrada izabrana je zbog optimalne raspodjele prirodne svjetlosti u prostoru, a spojevi izgledaju efektno i veliki su trend u uređenju interijera

image
Darko Mihalić

Prostrani stan od 84 četvorna metra obnovom nije zahtijevao građevinske radove u smislu rušenja zidova ili sličnih radova, stoga su se preinake odnosile samo na uređenje. Zatečeno stanje sadržavalo je jednu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. U odabranom industrijskom stilu zadržava se tlorct otvorenog tipa, ali nastaje intervencija u dnevnom boravku, kojom se dobila još jedna prostorija. Nekadašnji dnevni boravak pregrađen je metalno-staklenom pregradom kako bi se dobila još jedna spavaća soba. Dizajnerica nam je pobliže objasnila zašto je baš to bila konačna odluka.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

- Za staklenu pregradu odlučujemo se prije svega radi transparentnosti, protočnosti i komunikacije između dvije zone, a osim toga ovakve su pregrade trenutno popularne, pa je to ujedno i trendovski element u prostoru - rekla nam je Mirjana i objasnila da je segmentirana staklena pregrada u ovom slučaju izabrana radi optimalne raspodjele prirodne svjetlosti u prostor, ali ti spojevi ujedno izgledaju vrlo efektno i estetika nije narušena ni u kojem obliku. Ovakve pregrade, koje sadrže i bojane metalne dijelove, obično su rađene po mjeri i naručuju se kod bravara te se tako najlakše dobije element koji je odraz pravih želja investitora. Jedna takva pregrada, doznajemo, stoji oko 5000 kuna. Iako se radi o pregradi velikih dimenzija s crnim metalnim dijelovima, protok svjetlosti ni kojem obliku nije zaustavljen, svjetlost ravnomjerno ispunjava cijeli interijer, pa čak ni u skrivenim kutovima stana ne manjka svjetlosti. Zapravo, vrlo jednostavnim postupkom postavljanja staklene pregrade, koja u ovom slučaju nosi i zvučnu izolaciju, dobile su se dvije potpuno odvojene zone koje ipak imaju svoju poveznicu u željenom trenutku. Ovom stilu protočnosti i jednostavnosti pridružila se i paleta pastelnih boja karakretistična za skandinavski stil, koja je naglasila i konstrukciju stana.

image
Darko Mihalić

Na temelju svega viđenog možemo slobodno ustvrditi da smo naišli na hvale vrijedan primjer iskorištavnja staklenih pregrada u stanu. Ljubitelji industrijskog stila svakako će s ovim doći na svoje. Neobična, čvrsta i kvalitetna pregrada koja ujedno i dekorira stan, a nije komplicirana za postavljanje, te je i cjenovno prihvatljiva, svakako je nešto o čemu trebate promisliti ako ste u potrazi za novom pregradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:32