KORANA U GOSTIMA

U jednom od najljepše uređenih stanova u Zagrebu žive Nenad Sovilj i njegova Saša

 Boris Kovacev/Cropix
Pokazao nam je mural na zidu, kao i najdraži komad namještaja koji je nasljedio od bake, te bonsaie na prozoru

Njegov sofisticirani nakit ne treba predstavljati posebno. To su nosiva umjetnička djela, sretni su oni koji ih imaju. Nenad Sovilj sa svojim je nakitom stvorio jedan od rijetkih naših luksuznih dizajnerskih brendova.

Ugostio nas je u svom prekrasnom stanu u središtu Zagreba. Uređenje precizno oslikava da je to dom čovjeka koji uživa u lijepom. Dašak svježine osjetili smo već na ulasku. Stilski je spoj salonskog stila uređenja kakvo su nekoć davno imali raskošni stanovi u Donjem gradu, sa stilom kakav se može naći ponegdje u Londonu. O njegovu se stanu u duhu art decoa već pisalo, ali je toliko slojevit da se pri svakom posjetu može otkriti nešto novo. Uzbudljivosti stana koji je mali muzej, salon, radni prostor i ugodno mjesto za boravak pridonosi i mnogo raskošnih biljaka. Dok nam Sovilj donosi travaricu iz kuhinje, razgledavam u vitrini njegove legendarne privjeske - sovice.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

KAKO BI OPISAO DOM U KOJEM ŽIVIŠ?

"Ima taj neki London vibe, londonski art deco moment. Namještaj sam skupljao tijekom života, nešto je kupljeno, nešto je bakino...Dio sam dizajnirao sam, stolić i ogledalo u hodniku, lampu u radnoj sobi, napravio sam ih kad sam radio kolekciju Molekula za jedan dućan. Moje su i fronte na starom radnom stolu i stup uz taj stol koji nisam završio... Lusteri su originalni, već su bili u stanu, mađarska secesija, u spavaćoj sobi je trosjed Chippendale, ima raznih stvari... "

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI KOMAD NAMJEŠTAJA?

"Vitrin sat Georgea Nelsona. Najbolji prijatelj mi ga je darovao za rođendan prije desetak godina. Također, ova kutija iz 50-ih godina, kaj ju je deda dao raditi u povodu tatina rođendana. Od javora je. Što u njoj držim? Uglavnom lovu (smije se)."

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

A OD BAKINA NAMJEŠTAJA, KOJI TI JE KOMAD DRAG?

"Ova vitrina s kraja 19. stoljeća, koja je zapravo regal za dokumente, neka vrsta registratora, i odličan element prepun ladica i prostora za sitnice. U to je doba baka stanovala u Držićevoj i oduvijek sam ga želio pa ga na kraju i dobio."

image
Boris Kovacev/Cropix

NA STROPU U TVOME DNEVNOM BORAVKU JE ČAROBAN MURAL...

"To je Parasol iz 2021. godine veličine 5 x 4,5 metara. Imao sam viziju, napravio skicu na papiru i onda ga izveo u etapama, skicirao po plafonu, trebalo mi je više od dva mjeseca. Želio sam oktogonalni oblik s prostorom za osam reljefnih slika, svaka predstavlja četiri elementa i četiri božanska štapa iz grčke mitologije. Caduceus, štap meni najdražeg boga, Hermesa. Tu su još Dionizijev tirsus, Posejdonov trident i Herin štap. To su moje interpretacije, ali elaborirane. Brijao sam na grčku mitologiju k‘o klinac, a tko nije? Materijali koje sam koristio su isti od kojih radim i nakit - razni metali, smola, poludrago i drago kamenje, emajl... Ljubav prema antičkoj Grčkoj vidi se u stanu i u dekoraciji; tu su skulpture Hermesove i Afroditine glave te glava kočijaša iz Delfa, sve originalne kopije grčkog Ministarstva kulture."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX
image
Boris Kovacev/Cropix

SKUPLJAŠ LI JOŠ ŠTO ?

"Skupljam češere! Prave i umjetne… to su cvjetovi četinjača, moje najdraže skupine biljaka. Inače, češer simbolizira kozmičku spiralu pa je u svim religijama simbol spiritualnog prosvjetljenja, poput lotusa. Najdraži mi je češer cedra. Moji cedrovi u Samoborskom gorju još nisu dali plod, a ove sam dovukao iz Toskane."

image
Boris Kovacev/Cropix

ČUJEM PAPIGU U KUHINJI...

"To je moja papiga Saša. Poprilično je glasna i uporno me doziva."

GOVORI NEŠTO?

"Bubica i pusa pusa."

image
Boris Kovacev/Cropix

RECI NAM JOŠ MALO O NJOJ!

"Ženka je, u ptičjem svijetu one manje govore od muških. Stara je tri godine, a može živjeti više od 40 godina. Vrsta je veliki aleksandar, a ime je dobila pa Aleksandru Velikom, koji ju je donio iz Azije. To je prva vrsta papiga koja je introducirana tada na europsko tlo."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

BILJKE?

"Brijem na bonsai, i općenito hortikulturu i biljke. Sam ih kultiviram i održavam. U stanu je više vrsta fikusa, orhideje, monstere, palme i unutarnji ginseng bonsaiji, a na prozoru s vanjske strane pravi desetljećima stari bonsaiji koji su u pravilu uvijek vanjske biljke…. Inače, završio sam fitomedicinu na Agronomiji; znači po struci sam liječnik za biljke. Svi me pitaju kako mi uspijevaju tako biljke u stanu. Jednostavno; nisu na direktnom izvoru topline, zalijevam ih jednom tjedno, prihranjujem jednom u dva mjeseca i imaju jako puno svijetla… a i volimo se valjda."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJI JE BIO PUT OD FAKULTETA AGRONOMIJE DO ONOGA ČIME SE BAVIŠ?

"Čitav život sam se želio baviti kiparstvom. Zbog obiteljskog sufliranja nisam upisao Školu primijenjene umjetnosti, nego Prvu gimnaziju. Kasnije me pak bilo frka upisivati Akademiju likovnih umjetnosti i potencijalno izgubiti godinu u slučaju da ne upadnem pa sam upisao Agronomiju jer su biljke također uvijek bile moja ljubav. No, radio sam stalno neke skulpturice i kad sam na jednoj od gipsa probušio rupu, sinulo mi je da bi mogla biti narukvica. Malo sam proučavao kako bi što izgledalo pa sam nabasao na smolu, napravio prototipove narukvica, a prijatelj Mladen Šarić ih je fotografirao. Poslao sam fotografije u Elle i Cosmopolitan i urednicama su se baš jako svidjele, tako je sve počelo. Ono što sam oduvijek želio biti pronašao sam u nakitu koji se klasificira kao mala plastika. Sam sam sve naučio. Čak i zlatarstvo, doduše uz pomoć nekoliko kolega. Ali sad, pak, imam u planu upisati jednu akademiju, ali rano je detaljnije o tome..."

NA ZIDOVIMA SU PREDIVNE TAPETE, GDJE SI IH NABAVIO?

"S nekoliko web stranica. U dvije prostorije su tapete s art deco uzorkom, a u mojoj radnoj sobi su tapete finskog dizajnera i ilustratora Klausa Haapaniemija."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽE SLIKE U DOMU?

"Grafika Dušana Džamonje, koju je moj stari dobio od njega. Sve su mi slike drage. One zebrice su originalne serigrafije Victora Vasarelyja, koje sam nekim čudom našao u jednom antikvarijatu u Budimpešti, čija je prastara vlasnica bila njegova prijateljica nekoć. Sova je isto rad ilustratora Klausa Haapaniemija. Tu je i slika koju sam sam napravio na kompu u Photoshopu, krovovi Gornjeg grada, dok sam stanovao u Tituša Brezovačkog. l meni možda najdraža je Gaia, slika Jelene Remetin, koja je 2017. godine bila eksponat na izložbi francuskih slikara u Grand Palaisu u Parizu."

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO SI ZADNJE FORA DODAO U ORMAR?

"Kožnu košulju, nabavio sam je u Veneciji."

image
Boris Kovacev/Cropix

IMAŠ MALO SVETIŠTE U SPAVAĆOJ SOBI, NEPRISTOJNO PITANJE, ALI KOJA JE TVOJA RELIGIJA?

"My own religion. Jednostavno, bila mi je lijepa ta skulptura tajlandskog Bude, od bronce. Uz nju je i veliki ametist, češer, mala metalna tibetanska zdjela..."

IMAŠ LI SVOJU HRANU ZA UTJEHU?

"Obožavam kuhati. Dobro pripremam vijetnamsku kuhinju. Moja hrana za utjehu je francuska kuhinja, znam napraviti odličan confit od patke, crème brulée mi je najdraži desert, radim čak i englesku pisanicu Wellington, ali za to treba dva dana."

ONAJ STOLAC U TVOJOJ RADNOJ SOBI U KOJOJ STVARAŠ, ČIJI JE TO DIZAJN?

"To je Vitrina fotelja Jean Prouve iz pedesetih godina."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

NA TVOME RADNOM STOLU SU DRAGULJI, KAMENJE U DIVNIM BOJAMA I DRUGI MATERIJAL. GDJE IH NABAVLJAŠ?

"Sa svih strana svijeta. Bisere iz Italije, mnogo poludragog kamenja je iz Njemačke, drago kamenje uključujući dijamante pak iz Belgije, točnije iz Antwerpena, koja je europska predstojnica draguljarstva. To su mjesta gdje se odvija trgovina… niti jedan kamen nije porijeklom iz Europe… sve je to Južna Amerika, Afrika i Azija.

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJI TI JE NAJDRAŽI FILM?

"Kako možeš sa 42 godine života izdvojiti koji ti je najdraži film? Pa mogu spomenuti njih najmanje dvadeset."

A GLAZBA? VJEROJATNO ISTO TAKO...

"Slušam elektroniku i klasiku, najviše Bacha i Vivaldija."

ŠTO ČITAŠ?

"‘U srednjim godinama‘ Murray Stein odlična je Jungova perspektiva koju bi svi u mojim godinama trebali pročitati. Mislim da naslov dovoljno govori, a pritom je i zabavna. Odlična mi je ‘Crvena knjiga‘ Carla Junga koju baš nešto listam zadnje vrijeme. Čitam i ‘Filozofiju zla‘ Carl Svendsena."

image
Boris Kovacev/Cropix

OMILJENI SPORT?

"Tenis, plivanje i joga. Trenirati sam znao i pet, šest puta tjedno, kao sinusoida sam, puno treniram pa ništa, pa malo, pa me krene pa opet kao mahnit… i tak… Volim i skijanje i skijanje na vodi. Prije sam išao na jogu, a sad je radim doma sam ispod murala."

GDJE SE MOŽE VIDJETI TVOJ RAD?

"Trgovina klasičnog tipa za mene je trenutačno prošlost. Iskreno, malo sam se umorio nakon 10 godina trgovanja, pa nisam ja biznismen, nego osoba čiji je talent u stvaranju predmeta sofisticiranog dizajna i besprijekorne kvalitete. Vremena se mijenjaju, imam online trgovinu, ideja mi je više galerijski tip prodaje u inozemstvu putem izložbi u privatnim galerijama, a isto tako i personalizirani pristup klijentu. Sve je više onih koji imaju potrebu investirati u zlato putem dizajnerskog komada nakita koji predstavlja i umjetničko djelo, tako da u posljednje vrijeme izrađujem personalizirane draguljarske komade. Može me se posjetiti radnim danom u mome atelijeru u Teslinoj, a uskoro će nakit biti dostupan i u dvije trgovine u Zagrebu. Nekoliko komada upravo pripremam za prvi opatijski bijenale koji će se održati u srpnju i kolovozu ove godine, a od 7. do 17. rujna imam izložbu u Galeriji Klovićevi dvori."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:21