U POSJETU

U malom stanu u Beogradu prostorije su odvojene ne vratima, nego - zastorima! Interijer izgleda spektakularno!

 RELJA IVANIC/

-Ovim projektom izvršena je rekonstrukcija i rekonceptualizacija stambenog naselja izgrađenog četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj jednostrano orijentirani stan izvorno je imao partikularni prostor koji se sastojao od neosvijetljenog hodnika, sobe, kuhinje i blagovaonice s ostavom i kupaonice. Iako je novoprojektirano rješenje dvosobnog stana funkcionalno radikalno drugačije, težili smo pažljivoj reinterpretaciji inženjersko-estetskih načela naslijeđene arhitekture - objasnili su arhitekti Dalia Dukanac i Stefan Đorđević, mladi arhitektonski par i osnivači studija Taktika koji su bili zaduženi za ovaj projekt.

image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/

Novoprojektirano rješenje temelji se na otvorenom prostornom planu koji objedinjuje sve različite programske cjeline te omogućuje njihovo eventualno razdvajanje jednostavnim pregradama u obliku zastora. Stan je projektiran za sadašnje i buduće potrebe novih stanara, te omogućuje precizno planirane prostorne i programske promjene u skladu s očekivanim porastom broja članova kućanstva.

image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/

Volumen i osvijetljenost unutarnjeg prostora povećani su otkrivanjem fino rebrastog međukatnog stropa te uklanjanjem pregradnih zidova i parapeta na povučenom pročelju. Ugradbeni namještaj dizajniran je tako da maksimizira uporabnu vrijednost prostora i omogući njegovu fleksibilnu upotrebu u budućnosti. Zaobljene površine i linije namještaja omekšavaju pravilan raster rebrastog stropa i vizualno doprinose konceptu obiteljskog doma.

image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/
image
RELJA IVANIC/

-Izbor materijala odgovor je na izvorne arhitektonsko-građevne elemente; grubi beton fino rebrastog stropa u kontrastu je s glatkim teraco podom na bazi bijelog cementa, dok je hladni nehrđajući čelik kuhinje kombiniran s toplim nijansama hrastovine. Bravarija i svijetlo zelena aluminijska galanterija provlače se kroz cijeli interijer kao vizualni naglasak s neutralnim, originalnim materijalima i bojama - istaknuli su arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2024 16:19