DOM PUN UNIKATA

U mom stanu se nalazi najljepši stol na svijetu - kaže zagrebački arhitekt. Uvjerite se sami!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Stol od carrara statuario mramora Nikola Arambašić dizajnirao je sam, a zbog dimenzija i težine bilo ga je izazovno donijeti na drugi kat. Naime, teži 300 kilograma pa ga je nosilo petero ljudi

Vrijeme božićnih blagdana omiljeno je doba godine za zagrebačkog arhitekta Nikolu Arambašića, a to se najbolje vidi po uređenju njegovog stana u centru metropole. Živi bor ukrašen lampicama i snijegom, aranžman od grana šipka i jele u vazi na blagovaonskom stolu, božićna zvijezda u kuhinji, prigodni ukrasi raspoređeni u kupaonici i spavaćoj sobi... Sve to unosi u ovaj muški interijer u kojem prevladava siva boja toplinu i radost Božića.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Odmalena obožavam Božić, kao mali sam čak tjerao djeda i baku da po ljeti kite lustere božićnim ukrasima. Svakako volim u stanu stvoriti blagdanski ugođaj, no sam Božić slavim u roditeljskoj kući u krugu obitelji. A iako drugima kažem da su Božić i vjenčanja prigode za pretjerivanje, a ne minimalizam, u svome stanu volim da se ukrasi uklapaju u prostor i uređenje - kaže Nikola Arambašić.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kod blagdanskog uređenja za njega su apsolutno neizostavni božićna jelka i lampice. One su mu, veli, toliko drage da bi ih skoro mogao ostaviti kroz cijelu godinu. Bor je uvijek prirodan, u velikoj tegli, jer ne voli umjetne, a pogotovo ne one sasvim bijele, koje smatra predizajniranima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nikola Arambašić se u dvosobni stan od 65 četvornih metara u blizini Britanskog trga uselio na proljeće 2020. Njegovi kriteriji u izboru novog mjesta za život bili su strogi: želio je prostor u centru grada, austrougarsku gradnju, stropove minimalne visine 320 cm, drugi kat, puno prozora i južnu orijentaciju.Totalna adaptacija trajala je čak godinu u pol, tijekom kojih su u stanu promijenjeni tlocrt, sve instalacije, podovi i keramika, a opremljen je namještajem koji je ili dizajnerski ili izrađen po mjeri. Srećom, adaptiran je na način da izdrži snažan potres.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Naime, Nikola Arambašić je trebao useliti u novi stan doslovce na dan zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020. Odgodio je selidbu za svibanj zbog korone, iako u stanu, zahvaljujući kvalitetnoj adaptaciji, nije bilo nikakvih oštećenja.

Zanimljivo je da stan nije uređivao sam, nego je angažirao kolege iz vlastitog studija OCD arhitekti.

- Imamo sreću da kontinuirano radimo na većem broju zanimljivih projekata u više država, tako da sam većinom preokupiran poslom, a često i na poslovnim putovanjima. Dnevno radim od 12 do 14 sati. Zbog toga imam malo vremena za privatne stvari pa je moj stan bio "zadnji na redu". Shvatio sam da ga tako neću nikada dovršiti te sam morao uključiti kolegice i kolege iz ureda, pogotovo kolegicu Tihanu Buljan - kaže Nikola Arambašić.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Stan je uređen minimalistički, uglavnom u kombinaciji sive, crne i boje drva, a toplinu mu daju prirodni materijali poput hrastovog parketa, lanenih zavjesa, prirodnog kamena, kao i kombinacija oblika i formi u stanu.

Jedno od zanimljivijih funkcionalnih rješenja u stanu je kružna veza koja omogućuje dinamično kretanje između ulaznog prostora i prostora kuhinje. Prilikom kućnih druženja nekako se uvijek svi naguraju u kuhinju pa je vlasnik htio postići protočnost prostora i ljudi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Mnoge stvari napravljene su po mjeri: kuhinja, polica u dnevnoj sobi, svi ormari, blagovaonski i radni stol, TV element, kupaonski element...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Emotivno sam posebno vezan za Vibia Match stropnu lampu, roditeljski dar za useljenje. Svi komadi su mi dragi, no da moram nešto izdvojiti to bi bili krevet i blagovaonski stol. Mislim da je ovo najljepši stol na planeti, bez šale - kaže arhitekt.

Stol od carrara statuario mramora dizajnirao je sam, a zbog dimenzija i težine bilo ga je izazovno donijeti na drugi kat. Naime, teži 300 kilograma pa ga je nosilo petero ljudi.

Također, izazov je bio u potpunosti restaurirati originalna vrata i dovratnike u stanu, a pogotovo ulazna vrata koja su nadograđena protuprovalnim dijelom i tapecirana radi zvučne izolacije.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ono što posebno upada u oči u dnevnom boravku je velika zidna polica na kojoj su knjige, sve okrenute naopako, da se ne vide hrbati u bojama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Puno mi je ljepše gledati sveske papira nego šarene, nekontrolirane korice. Knjige su svakako sve meni poznate i drage te ih stoga nije teško razlikovati - objašnjava Arambašić pa dodaje:

- U cijelom stanu je proveden surround s ciljem da se postigne iskustvo bivanja u hotelu s 5*. Volim laganu, lounge-house-jazz glazbu. Inače, moji prijatelji smatraju da je moj glazbeni ukus užasan, sa čime se i ja slažem. Planiram ozbiljnije otkrivati glazbu u nadolazećim godinama -

Jedna od njegovih velikih strasti su putovanja, a s jednog u Maroko donio je tri afričke maske koje krase kuhinju.

- Moje slobodno vrijeme je često vezano za arhitekturu i dizajn. Npr. kroz knjige, muzeje, posjete zanimljivim zgradama, lokacijama. Volim učiti i spoznavati nove stvari kroz cijeli život. Putovanja su isto važan dio mog života,a posebno ću pamtiti ona u Rim, Tokio i Californiju. Smatram da svaki dobar arhitekt i intelektualac mora vidjeti što više svijeta kako bi imao ispravne stavove o svemu oko sebe - zaključuje Nikola Arambašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:08