KOLIBA USRED GRADA

U obnovi stana od 44 kvadrata otkrili skriveni prostor iznad stropa koji je promijenio sve

 BCDF Studio
Stambena zgrada u kojoj se smjestio ovaj prostor datira još iz 1900. godine

Prostor u četvrti Charonne-Bastille u Parizu o kojem vam danas donosimo priču krije pregršt zanimljivih detalja. Arhitekti iz lokalnog ureda Frères Voirin Architectes otkrivaju na pozadinu preuređenja ovog malog i i netipičnog stana od svega 44 metra četvorna.

Stambena zgrada u kojoj se smjestio ovaj prostor datira još iz 1900. godine. Prije nekoliko godina mlada poslovna žena odlučila je kupiti dva odvojena stana na četvrtoj etaži s vrlo niskim stropom, ne sluteći što se nalazi iznad u potkrovlju same zgrade. Kada se krenulo u obnovu prostora, nakon uklanjanja pregrada i spuštenog stropa dobio se dodatni prostor od 1,50 metara, što je u potpunosti promijenilo izgled sada spojenih jedinica.

image
BCDF Studio
image
BCDF Studio

Iako je ovaj dodatni prostor bilo iznenađenje za njih, arhitekti su odmah zgrabili priliku da od toga učine nešto "jako jako lijepo" – kako sami kažu.

Prva intervencija je bila ugradnja krovnih prozora koji daju obilje svjetla i, s obzirom na tlocrt, restrukturiraju prostor korištenjem knjižnične pregrade koja odvaja spavaću sobu i kupaonicu od dnevnog boravka.

Vlasnica je tražila od arhitekata da naprave dnevni boravak, ured, blagovaonicu i kuhinju u pravokutnom tlocrtu te ih je bilo potrebno "smjestiti" u jednom komadu, a da se pritom zadrže vrlo lijepe drvene grede i drugi elementi poput pločica.

image
BCDF Studio
image
BCDF Studio
image
BCDF Studio

- Raspodjela nam je bila jasna, a udubljenje u zidu bilo je idealno za smještaj sanitarija, što nam je omogućilo stvaranje simetrije koja formira prostor. Knjižnica je proizašla iz ideje o razdvajanju. Zid knjižnice također je ideja skrivene sobe te vrata u policama – objašnjavaju arhitekti.

Iza spomenute knjižnice, arhitekti su stvorili pravu tajnu sobu iza malih vrata, s garderobom i kupaonicom koja se zatvara sa zavjesama. To je ključna ideja ovog stana, multifunkcionalnost prostora, namještaja i dekoracija.

Kad je riječ o materijalima i bojama, Pierre i François Voirin ostaju vjerni svojoj mantri: "Mjesta nam daju naznake, važno je slijediti ih". Ovdje je kosi krov prvi pokazatelj, a drveni okviri drugi. Stoga se poigravaju s metaforom kolibe-brvnare, s puno drva i nikad previše boja. Vrsta hrasta podsjeća na poludrvenu gredu, omiljenu među arhitektima.

image
BCDF Studio
image
BCDF Studio

- Bilo je zabranjeno korištenje previše obrađenog drva, previše glatkog ili previše lakiranog. Nesvjesno, elementi koje smatramo prisutnima u projektu vode nas i prosvjetljuju. Čuvajući ih, moramo ih koristiti, inspirirati se njima, graditi oko njih – kažu iz ureda.

Što se tiče ostatka uređenja, dvoje arhitekata znaju bolje od ikoga da sve ovisi o detaljima i završnim obradama koje obogaćuju prostor i unose toplinu, poput smeđih fotelja pronađenih u Drouotu, male žute lampe pronađene na buvljaku Vanves ili stolića za kavu od čelika te antički i restaurirani mramor – jedinstveni komadi, sasvim u duhu ove neobične obnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:03