RASKOŠNO I BOGATO

U ovom domu razbijen je mit o hladnoći industrijskog stila: Ova kuća je savršen spoj trendova

 Berislava Picek/ CROPIX
U zimskim mjesecima oduševljava prijatelje moćnim svečanim ruhom. Zavirite u ovu kreativnu božićnu bajku!

U domu poznatog stilista Viktora Drage tradicija ukrašavanja prostora za Božić uvijek je bila prisutna. Sjeća se da je, dok je još bio dijete, u kući njegove obitelji uvijek bilo golemo božićno drvce, prvenstveno za veselje djeci koja su mu se dolazila diviti iz cijelog naselja.

Stoga smo ga u ovo predblagdansko vrijeme odlučili posjetiti u njegovoj kući, kako bismo barem nakratko zakoračili u njegovu kreativnu božićnu bajku.

- Iako nisam praktični vjernik i ne vezujem se uz vjerske rituale, i danas me vesele dekoracije i sjaj ukrasnih lampica. Ipak, ne želim naginjati kiču i pretjeranom šarenilu jer smatram da živimo u doba u kojem svima nekako fali topline i ljudskosti. Vjerujem da ako si dobar čovjek, generalno ti ne treba prisutnost nekog višeg bića koje će ti potvrditi da si zaista dobar. Ali to što Božić ne gledam iz vjerskog aspekta ne znači da ne mogu uživati u estetskom ambijentu - počeo je Viktor dok nas je kroz dvorište vodio prema kući.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kako se radi o prostoru prilično velike kvadrature i visine koja u centralnom dijelu prelazi pet metara, da bi stvorio božićni ugođaj Viktor je u prostoru dnevne sobe ipak posegnuo za malo pretjerivanja. Točnije, postavio je dva drvca, po jedno sa svake strane kamina te ih okitio dekoracijama u toplim bojama konjaka i bakra koji generalno prevladavaju u interijeru.

Ove sam godine birao samo srebrne, zlatne i bakrene ukrase kako bi sve djelovalo toplije. Imam puno nakita koji se s godinama nagomilao, ali i onaj obiteljski koji se prenosi s generacije na generaciju. Tako da se često dogodi da neke dekoracije ne mogu iskoristiti jer se ne uklapaju u koncept koji sam zamislio, a drage su mi, pa mi nekako bude žao - pojasnio je i savjetovao kako je za ovakve prigode puno pametnije uložiti u konkretne i vizualno upečatljive lampice, umjesto da se svake godine kupuju neke nekvalitetne.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Naš domaćin napomenuo je kako smatra da se na dekoriranje uopće ne treba trošiti puno novca jer ukrasi ne moraju biti u skladu s posljednjim trendovima.

- Mislim da je Božić vrijeme nostalgije i da je ovo prilika da iz šupa i s tavana izvučete sve predmete iz djetinjstva ili čak iz vremena svojih baka te da im udahnete novi život i date priliku da zasjaje glamuroznim sjajem tih nekoliko dana u godini. To je, po meni, glavna poruka blagdana, uz širenje dobrote i topline koje su namijenjene svakome - rekao je.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U skladu s tom mišlju i imajući na umu činjenicu da jako voli eksperimentirati i raditi stvari koje nisu tradicionalne, pripremio je i nekoliko tutoriala u kojima objašnjava kako od starih stvari ili pak materijala pronađenih u prirodi izraditi zanimljive i kreativne ukrase za dom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Koristio sam isključivo reciklažu te materijale i elemente poput potrošenih industrijskih žarulja, starih stolaca, komadića konopa i drveta, ili konjića za njihanje koji je pokupljen s otpada - zaključio je Viktor. Nadamo se da ste uživali i naučili nešto o dekoriranju od našeg Viktora. Mi svakako jesmo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:45