Famozna kuća

U pitoresknoj uvali jednog od najljepših hrvatskih otoka smjestila se ova arhitektonska senzacija

 Tom Dubravec/CROPIX
Savršen spoj svega što bi po našem mišljenju dobra kuća trebala imati, a oduševila nas je svojim modernim dizajnom i organizacijom

Profil

  • INFO: Vila ViNi
  • LOKACIJA: uvala Vrbovica, otok Korčula
  • PROJEKT: arhitekti Domagoj Ivanović i Jan Grebenar iz studija DIES
  • VLASNIK: diplomirani inženjer građevinarstva i njegova obitelj

U pitoresknoj uvali jednog od najljepših hrvatskih otoka smjestila se prava arhitektonska senzacija koja nas je oduševila svakim svojim centimetrom. Ali doslovno. Njezini vlasnici ispričali su nam sve o tome kako je nastala ova hedonistička oaza inspirirana starim kalifornijskim kućama iz 60-ih godina

Na sjevernoj obali otoka Korčule, konkretnije u uvali Vrbovica, udaljenoj samo 4 kilometra od samog Starog grada Korčule smjestila se prava arhitektonska atrakcija sagrađena ove godine u koju vas danas vodimo. Nismo slučajno odabrali ovu vilu kao posljednji objekt koji vam predstavljamo za oproštaj od dugog, toplog ljeta. Naime, ova kuća oduševila nas je svojim modernim dizajnom i hedonističkom organizacijom, dok istovremeno nudi i potrebnu toplinu doma, Mediterana, zajedništva i obitelji.

image
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX

- Kuća se nalazi većinom na ravnom terenu u prirodnom okruženju uz mirnu sporednu ulici i blizu mora s pogledom na uvalu i Pelješki kanal. Površina zemljišta je 800 četvornih metara, a neto površina kuće 175 m². Kuća sadrži i natkriven parking (carport) te vanjski bazen - otkriva nam vlasnik ove kuće naziva Villa ViNi, inače diplomirani inženjer građevinarstva porijeklom s Korčule koji se prije 13 godina odlučio s obitelji iz rodnog grada Stuttgarta preseliti u Hrvatsku.

image
Za gradnju kuće korišteni su materijali koji svojom pojavom nisu nametljivi u morskom ambijentu i koji se s njim savršeno nadopunjuju, prvenstveno kamen i drvene obloge
Tom Dubravec/CROPIX
image
Tom Dubravec/CROPIX

- Filozofija kuće je od samog početka bila jasna, ona mora biti jednostavna, maksimalno funkcionalna i nuditi stvarni doživljaj otvorenosti i osjećaj bliskosti s okolnom prirodom bez obzira da li se nalazite unutar ili izvan kuće. Ostvarenje ovakvog koncepta je vlasnik vidio jedino u prizemnici, i to po uzoru na kalifornijske kuće 60-ih godina prošlog stoljeća, tzv. mid century modern arhitekturi, koja bi se uklopila u naš mediteranski okoliš. Rezultat je prizemna kuća oštrih bridova koja se svojim tlocrtom prilagodila obliku parcele s velikim stropno-visokim staklenim stijenama kojima se otvaraju vizure prema moru, što je naročito vidljivo čim uđete kroz glavna vrata kuće, te se proširuje što "dublje" uđete u dnevni boravak.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Korišteni su materijali koji svojom pojavom nisu nametljivi u morskom ambijentu, to su prvenstveno kamene i drvene obloge - odgovara vlasnik na pitanje koja je bila vizija kuće i dodaje kako je zapravo od početka imao jasnu vlastitu predodžbu kako objekt finalno mora izgledati, što arhitektonski, što dizajnerski. Imao je, kaže, sreću što je realizaciju projekta odlučio povjeriti mladim arhitektima Domagoju Ivanoviću i Janu Grebenaru iz arhitektonskog ureda DIES.

- Arhitekti su odmah prepoznali potencijal lokacije i izazov projektnog zadatka i uz strogo poštivanja konkretne vizije i naputaka vlasnika ispao je rezultat koji je svih u konačnici u potpunosti zadovoljio - ponosno komentira vlasnik.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Kuća se inače sastoji od sljedećih prostorija: tri spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom, dodatni WC za goste te srce doma tj. prostrani središnji prostor sa kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom sa širokim prilazom na terasu u bazen.

- Komfor i luksuz za nas predstavlja jednostavnost i funkcionalnost prostora i ljubitelji smo minimalističkog suvremenog namještaja. Zato nam je tako nešto i bio cilj kod uređenja interijera kod kojeg je definitivno glavna specifičnost pod bez fuga. U svim prostorijama je postavljen lijevani pod na bazi mikrocementa, polimera i pigmenata, tzv. microtopping. Pogotovo po pitanju mikroklime življenja i dugotrajnosti je microtopping odličan izbor.

image
Glavna specifičnost interijera koji se praktički stapa s eksterijerom su lijevani podovi na bazi mikrocementa, polimera i pigmenata, tzv. microtopping
Tom Dubravec/CROPIX

Također se microtopping koristio i na svim zidovima kupaonica, WC-u, te na samom zidu iznad radne ploče u kuhinji. S ovim materijalom se postigla želja da u cijeloj kući nema ni jedne "klasične" fuge i da sve plohe djeluju besprijekorno glatke, što je zasad još rijedak slučaj u Hrvatskoj. Osim cementno sivog poda dominira bijela boja na zidovima i stropu. Pojedini detalji su od prirodnog kamena. Kako bi se mjestimice značajno istisnuo kontrast, koncentrirali smo se da upotpunimo i "zatoplimo" interijer s drvenim materijalima. Ugradili smo sobna vrata u potpunost od drva. Također, dali smo ugraditi kuhinju isto potpuno od drva i namjestili ostatak namještaja u istom stilu.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Glede unutarnjeg rasporeda kuće možemo istaknuti da se cijeli prostor sastoji od 2 zonski odvojena trakta koji su međusobno idealno povezani. Takozvanog dnevnog trakta s otvorenim središnjim prostorom koji objedinjuje kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu iz kojeg se izlazi na glavnu terasu.

Nastojali smo da čim se uđe u kuću da se pogled fokusira na primarni dio kuće prostranog središnjeg prostora iz kojeg "puca" pogled na terasu, bazen i more. Drugi trakt kuće se koristi sa spavanje i mogućnost povlačenja i proteže se cijelom istočnom frontom kuće - opisuju vlasnici koji su ponosni i na divan eksterijer objekta.

image
Vlasnici su ljubitelji jednostavnosti i modernog stila što se vidi po odabiru većeg namještaja i detalja za kuću
Tom Dubravec/CROPIX

- Sama kuća se nalazi u središtu parcele, s natkrivenim parkingom (carport) na ulazu na južnom rubu. Na drugom kraju čestice se nalazi terasa s bazenom. Za hortikulturno uređenje su odabrane domaće vrste bilja zbog autentičnosti ambijenta i njihove izdržljivosti na uvjete na Korčuli - ističu i dodaju kako je jedan od većih izazova bilo da se nađe rješenje da kretanje u kući i okolišu te sami pristup s javnih površina bude u potpunosti bez barijera.

image
Tom Dubravec/CROPIX

- To se zaista i uspjelo riješiti. Svi otvori su izvedeni bez praga a u cijelom projektu postoji samo 6 stepenica u okolišu koje se nužno ne moraju koristiti. Predviđen je "by-pass" uz pomoć blage rampe u neposrednoj blizini ulaza u kuću koja će biti integrirana pa skoro neprimjetno u hortikulturu. Mi smo relativno još mladi, ali smo si rekli, ako već radimo prizemnicu, onda idemo iskoristiti koncept kuće da bude maksimalno prilagođena i starijim osobama. Jedna daljnja zadaća arhitekta i nas je bila stvaranje što je duže mogućeg boravka na otvorenom, uzimajući u obzir da se za vrijeme cijelog dana na centralnom mjestu terase osiguraju sijena i hlad kao konstruktivna zaštita od sunca, a da ista potom ne djeluje prostorno glomazno i ograničeno.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Tu se vraćamo opet na funkcionalnost. Uz odgovarajuću kompjutersku simulaciju putanje sunca predvidjela se dovoljno velika nadstrešnica, ali s oblikom koja neće narušiti cijeli koncept kuće. I dalje je dojam i osjećaj prostora ispod natkrivene terase prostran i otvoren. Korak po korak je nastala maksimalno iskorištena i funkcionalna nadstrešnica koja se neprimjetno uklopila u eksterijer cijele kuće.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Kako bi se dojam otvorenosti još i više izrazio odlučili smo izvesti sve otvore stropno visoko. Također, unatoč velikih raspona stropne konstrukcije nismo željeli ni jedan stup u centralnom prostoru življenja. Konstruktivno je nađeno rješenje i za tu želju, tako da uzimajući u obzir sve te fine detalje dobiven je dojam hibridnog prostora kojem se sam boravak harmonično preljeva iz unutarnjeg u vanjskog prostor - pričaju.

image
DOMAGOJ

Također vlasnici su vodili računa ne samo o suncu nego i o vjetru. Korčula i Pelješki kanal su ljeti poznati po snažnom maestralu. Uzimajući u obzir smjer vjetra iskoristili su nosivi zid nadstrešnice kao zaštitu od vjetra. Taj izbačaj je tako koncipiran da je opet dovoljno dug (radi zaštite) i dovoljno kratak radi ostalih proporcija kuće.

- Kako se prvenstveno radi o ljetnoj kući na moru nama je sami koncept i iskorištenost eksterijera bio jako važan dio kod projektiranja cijele kuće - kažu.

Za kraj vrijedi naglasiti kako vlasnici namjeravaju vilu ViNi ponuditi i za turistički najam. Više informacija je dostupno na www.villa-vini.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:03