Kuća za odmor mladog bračnog para

U POSJETU BALAMA Romantična ljubav tradicije i luksuza u Istri

PROFIL

NAZIV: Villa Aurora
INFO: kuća za odmor površine 250 kvadrata, s okućnicom od oko 1500 kvadrata
LOKACIJA: Bale, Istra
PROJEKT: idejni projekt potpisuje arhitekt Valter Kostešić, a interijer ured ZooMarhitekti
VLASNICI: mladi bračni par

Vlasnici su željeli neutralne boje i funkcionalan namještaj te kombinaciju kamena, decentnog kovanog željeza i toplog drva.

U Bale smo došli sasvim slučajno i odmah se zaljubili u taj gradić, njegove ljude, mir, povijest, atmosferu... I, kako to inače biva kad je nešto suđeno, pronašli smo zemljište baš kakvo smo željeli. Isprva smo tražili parcelu za gradnju kuće za stanovanje, ali smo se uvjerili da je turizam u Istri na zaista posebnoj razini pa smo s vremenom počeli razmišljati da to bude i kuća za odmor, iako to u konačnici nije predstavljalo neko odstupanje od naših želja. Naime, od idejnog projekta imali smo na umu zadovoljiti naše želje, ali i uvjete kategorizacije kuće za odmor, prepričava nam mladi bračni par koji nas je nedavno ugostio u Villi Aurora.

Kuća za odmor površine 250 kvadrata, s okućnicom od oko 1500 kvadrata, smještena je samo 500 metara od centra, s prekrasnim pogledom na Stari grad, u vrlo mirnoj ulici sa samo nekoliko vila.

- Dovoljno blizu svega, a opet savršeno udaljeno - sa smiješkom ističe vlasnica, akademska slikarica, i dodaje da su imali vrlo jasnu viziju kakvu kuću žele. Nisu htjeli klasičnu istarsku vilu, a opet nisu željeli ni otići predaleko od toga. Htjeli su kombinaciju tradicije i luksuza s jednom romantičnom notom, koja bi se provukla kroz eksterijer i interijer. Sve to razradili su arhitekt Valter Kostešić, koji potpisuje idejni projekt, i arhitekti iz ureda ZooMarhitekti, koji potpisuju projekt interijera.

Već na prvi pogled može se reći da je kuća specifična po razigranoj visini krovova, ali i po tome što čini cjelinu s bazenom. Naime, izlaz iz svih prizemnih prostorija je na terasu s natkrivenim roštiljem i radnom površinom s kamenim sudoperom, a terasa je povezana s drvenom plažom i bazenom. Sam bazen ovalnog oblika s jacuzzijem površine je 32 kvadrata, a cijelu kuću okružuje umirujuće zelenilo: oleandri, Lejlandski čempresi, začinski vrt, grmovi ružmarina... Dominiraju i dvije masline od kojih je jedna stara čak 200 godina.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja i prvog kata. Podrum trenutačno služi kao pomoćni prostor za odlaganje svega što je potrebno za goste, a u prizemlju su kuhinja, veliki dnevni boravak i master spavaća soba koja ima direktan izlaz na vrt i bazen koji se vidi iz kreveta te zasebnu kupaonicu koja je opremljena kadom. Tu su i mali zahod te garaža. Na prvom katu su još dvije spavaće sobe s nešto manjim kupaonicama. Interijerom prevladava rustikalni stil s hotelskim ugođajem.

Imajući na umu lako održavanje, neutralne boje i funkcionalan namještaj, vlasnici su htjeli da je interijer fuzija između romantičnog, provansalskog i shabby chic stila - kaže arhitektica Dragana Marinić iz arhitektonskog ureda ZooMarhitekti i dodaje da je sljedeći zahtjev vlasnika bio povezati kamen, drvo koje daje topli ugođaj i kovano željezo, koje je decentno, ali ipak dominira poput nekog umjetničkog djela.

U svim prostorijama tako su postavljene drvene grede, na podovima gornje etaže je hrastov parket, a u hrastu su također izvedena gazišta stepenica, koja su osvijetljena malim zidnim lampicama što daju posebnu atmosferu.

Gotovo sav namještaj u kući i izvan nje rađen je po mjeri prema našim nacrtima i većinom je djelo lokalnih majstora - dodaje arhitektica. Primjerice, spavaće sobe na katu specifične su po krevetima od kovanog željeza koje je izradio majstor iz obližnjeg mjesta, s tim da jedan krevet ima i baldahin. Obje sobe imaju zajedničku terasu, zasebne kupaonice modernog koncepta, s tuš-kabinom i podnom dekorativnom rešetkom za odvod vode, što je već desetak godina u praksi opremanja hotela, a u posljednjih pet godina polako ulazi u stanove i obiteljske kuće. Nosači za ručnike u kupaonicama također su izrađeni od kovanog željeza, isto kao i dva lustera iznad blagovaonskog stola te ograda na stepenicama.

Kuhinjski prostor zanimljiv je po nižoj razini krova, a elementi rustikalnog dizajna rađeni su po mjeri od drva u Italiji, s tim da je svijetloplava boja povezana s bojom škura na drvenim prozorima. Keramičke pločice na zidu svijetlosmeđe su boje, a odabrane su zbog dekorativnog reljefa i retroizgleda.

- Čak su i rasvjetna tijela u kuhinji ručno rađena od keramike s ručno crtanim dekorom. Podsjećaju nas na nekadašnju rasvjetu u istarskim konobama i lišjerama - pojašnjava arhitektica.

Kuhinju i boravak, pak, povezuju pločice na podu s decentnim mozaikom, koje su primjer simbioze modernog i klasičnog zbog retroobrade dekorativne površine, ali u velikom formatu kojeg nekada nije bilo na tržištu. Miks stilova najupečatljiviji je upravo u prostranom dnevnom boravku, koji je orijentiran prema bazenu, a specifičan je po velikoj staklenoj stijeni koja na sredini siječe kamin. On je napravljen prema zamislima vlasnika, a s obje bočne strane ima kamene klupice pa se praktički može sjediti na njemu.

U interijeru se pazilo na umjerenost boja i korištenog materijala jer je riječ o miksu dekorativnih stilova. Kroz cijelu kuću protežu se neutralne nježne boje i tonovi, bijela, krem vanilija, svijetlosiva toplih tonova, svijetlosmeđa u sobama, do crnih naglasaka u detaljima, kao što su lusteri, lampe... - kaže arhitektica i dodaje da su svi zidovi u svijetloj boji vanilije, dok je zid na koji je naslonjeno stubište, i koji se vidi u cijeloj svojoj visini, jedini u sivoj boji toplog tona, a odabran je kao poveznica, ali i protuteža ostalim elementima.

- Kuću smo gradili s puno ljubavi i jako smo ponosni na nju. Dnevni boravak povezan s kuhinjom i terasom područje je po kojem se stalno krećemo, sviđa nam se što je sve povezano, a vrlo je ugodno u kući boraviti i zimi jer ima grijanje, a i kamin daje prekrasnu atmosferu u tako prostranom prostoru - zaključuju vlasnici.

Foto: Rajan Milošević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:43