Ladanjski kutak ili art? Oboje!

U POSJETU Dizajnerici Mariji Skelin u bajkovitom mjestu usred zelenila u Zagrebu

Dizajnerica Marija Skelin iznenadila nas je dvjema božićnim pričama koje povezuje inspiracija prema svakodnevnim, ali i zaboravljenim predmetima koje ne treba olako odbaciti.

Dugo smo željeli posjetiti showroom dizajnerice Marije Skelin na zagrebačkoj Željezničkoj koloniji kraj okretišta Borongaj. Slovio je kao mjesto u gradu u kojem se možeš bolje opustiti nego da si u bajkovitom mjestu usred zelenila ili, pak, u najudobnijoj dizajnerskoj fotelji. I onda smo, prije otprilike četiri godine, uspjeli. Tjednima smo prepričavali oduševljenje njezinim božićnim dekoracijama, ali i neobičnim zavjesama, navlakama za stolce i garniture te ostale proizvode od tekstila.

Mariju smo posjetili prije dvije godine, a ovaj nam je mjesec sinulo da je idealna prilika da čujemo što ima novo i doznamo što priprema ove blagdane, jer znamo koliko obožava Božić i prepoznaje njegov smisao i značenje, pa je u to vrijeme posebno kreativna.

U Marijinu privatnom životu nije se puno toga promijenilo, na prvom su joj mjestu i dalje njezina obitelj, prijateljstvo i predanost poslu. No, nismo mogli ne primijetiti da ipak ima novosti u njezinu poslovnom životu. Naime, osim što se bavi uređenjem prostora i izradom proizvoda od tekstila, počela ga je i oslikavati. Glavni "krivac" za to je njezina kći Paula koja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu studira smjer tekstila. Zapravo, Marija i Paula udružile su snage i proširile djelatnost tako da sada oslikavaju i namještaj te u suradnji s akademskom slikaricom i Marijinom prijateljicom iz djetinjstva, Koraljkom Beker, izrađuju interijerske slike.

- Zasitila sam se uniformiranosti, bezličnosti i očekivanog. I kineskih proizvoda koji se mogu pronaći na svakom koraku. Od običnih se stvari stvara umjetnost, ne od kupljenih - smatra Marija Skelin koja nas je ove godine iznenadila dvjema božićnim pričama.

Jedna se odnosi na topli kreativni kutak koji naginje ladanjskom stilu, a glavna su joj inspiracija bili ostaci starih porculanskih servisa koji su odlično poslužili kao dekoracija blagdanskog stola. Na njima su flomasterom za porculan ispisani stihovi hrvatskih božićnih pjesama, dok je iznad stola spušten adventski vijenac sa šalicama koje su postale postolje za adventske svijeće. U pozadini je anđeo nacrtan na paleti, a on predstavlja čuvara Marijine obitelji. Na papiru za pečenje, koji asocira na površinu leda, nacrtani su stilizirani vjenčići od božikovine, a poseban ugođaj osigurale su bijele grane i vjenčić s lampicama koje asociraju na ognjište.

Druga je artistička instalacija od žice, za čiju je inspiraciju poslužio postojeći veliki maslačak iz njezina ateljea.

- Maslačak me inspirira još od djetinjstva kad sam pročitala 'Plesnu haljinu žutog maslačka' cijenjene književnice Sunčane Škrinjarić. Ovaj Božić usudila sam se nadograditi tu priču pa je maslačak preko noći postao božićno drvce. Pokraj njega su četiri adventske svijeće isprepletene žicom koje se kao nebeska staza spuštaju do žičane štalice, u kojoj su male staklene jaslice - prepričava svoju viziju i dodaje da obje priče povezuje ručna izrada, a inspiracija su svakodnevni predmeti i komadi koji su odbačeni i zaboravljeni.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:42