USUSRET BUDUĆNOSTI

U posjetu e4 kući u zagrebačkim Remetama

Gradnja kuća nakon 2020. Pilot-projekt objekta s gotovo nultom potrošnjom energije pobuđuje interes struke. Bili smo u obilasku gradilišta

Sjećate se priče o obitelji Boroša koja je na obroncima Medvednice, u zagrebačkim Remetama, krenula u izgradnju e4 kuće? Riječ je, naime, o pilot-projektu kojega je pokrenuo Wienerberger u suradnji sa svojim partnerima, s ciljem da kuća ima gotovo nultu energetsku potrošnju.

Projekt bi trebao pokazati kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. godine, kada na snagu stupa Europska direktiva 20-20-20.

Kuća izvrsno napreduje, završeni su svi vanjski i unutrašnji zidovi, krov, postavljeni prozori, ulazna vrata, krovni prozori te kuća polako poprima obrise budućeg doma šesteročlane obitelji Boroša.

Optimalna kuća po pitanju energetike, ekologije, ekonomije i emocija

POVRAT INVESTICIJE

No, istovremeno, s obzirom na to da je riječ o pilot-projektu kuće s gotovo nultom potrošnjom energije, kuća sve više pobuđuje interes struke. Naime, nedavno je prvi put za arhitekte organiziran stručan obilazak gradilišta gdje se moglo saznati apsolutno sve o e4 kući. Koliko će stajati izgradnja, koliko se očekuje da je povrat investicije, koja je razlika između ove kuće i pasivne... samo su bila neka od pitanja s kojima su arhitekti zasuli stručnjake involvirane u realizaciju e4 kuće.

Cijena kompletne izgradnje do nivoa ključ u ruke, ali bez namještaja, stajat će oko 1000 eura po kvadratu neto površine, a prema predviđanjima to povećano ulaganje u kuću gotovo nulte potrošnje iznosi od 12.000 do 15.000 eura, a vratit će se za osam godina, vjerojatno i prije.

Vjerojatno će se mjesečno trošiti 200 kuna struje za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, peglanje i pranje rublja, ali detalji će se znati tek kada se kuća sagradi i kada će se godinu dana pratiti kompletna potrošnja

- E4 kuća praktično pokazuje da se nZEB objekti, pametne kuće budućnosti, mogu graditi s današnjim tehnologijama i proizvodima dostupnima na tržištu po prihvatljivim cijenama. Dakle, u nju nisu ugrađeni najskuplji materijali budućnosti, nego je to optimalna kuća po pitanju energetike, ekonomije, ekologije i emocija - objasnila je Irena Hošpel iz tvrtke Wienerberger, uz napomenu kako energetska komponenta sa zahtjevom za gotovo nultom potrošnjom energije nije jedina komponenta koja se gleda, nego dapače, važno je sagledati i financije, isplativost ulaganja kroz vrijeme, ali i trajnost materijala, utjecaj na okoliš, “feel good” u kući.

Cijena cjelokupne gradnje do faze ključ u ruke, ali bez namještaja, iznosit će oko 1000 eura po kvadratu neto površine

MONITORING

Što se tiče režija pretpostavlja se 200-tinjak kuna mjesečno struje za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, peglanje, pranje rublja, ali detalji će se znati tek kada se kuća sagradi te tijekom monitoringa kuće u kojem će se godinu dana pratiti kompletna potrošnja.

Sve najvažnije detalje i informacije o e4 te kako ona napreduje pratite na web stranici www.e4kuca.hr.

Foto: www.e4kuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2022 02:23