Prostor koji je u stalnoj mijeni

U POSJETU Evo kako je četveročlana obitelj iz Zagreba uz minimalne troškove pretvorila novi stan u dom iz snova!

Životni prostor koji je u stalnoj mijeni

Interijer je, osim kuhinje, opremljen u “low budget” varijanti da bi komadi lako mogli biti zamijenjeni po želji

Skandinavski dizajn kojeg obilježava bjelina bez suvišnih detalja u kombinaciji s modernim stilom uređenja prevladavaju u domu četveročlane obitelji iz Zagreba.

Novinarka Tamara Džebić Šaljan, njezin suprug, te dva mališana - jedan od 9 godina, a drugi od svega par mjeseci uselili su u svoj novi dom od 109 kvadrata.

Ova novogradnja osvojila ih je na prvu zahvaljujući odličnom rasporedu prostorija, vrtu i ništa manje važnim kvalitetnim podovima prekrivenim svijetlim parketom.

- Stan je bio potpuno opremljen u smislu sanitarija, parketa, pločica i unutarnje i vanjske stolarije koja je iznimno kvalitetna. Sa svime smo bili zadovoljni i po tom pitanju nismo ništa mijenjali. Kada smo se uselili, prostor smo opremili većinom starijim namještajem iz bivšeg stana, no, kako nam je budžet dozvoljavao, malo po malo smo neke komade mijenjali novima - prisjetila se vlasnica.

AMBIJENTALNA RASVJETA

Kako pojašnjava, cijelo uređenje osmišljeno je kao proces koji je stalno u tijeku, pa je većina namještaja, osim kuhinje, ‘low budget’ varijanta da bi komadi i detalji lako mogli biti zamijenjeni kad god obitelj to poželi.

Nešto više novca su ipak izdvojili za kuhinju izrađenu po mjeri od bijelog medijapana, a prilikom izrade je vlasnica inzistirala da svi elementi budu iste veličine kako bi izgledali skladno. Opremljena je i otokom koji je postao središnje mjesto okupljanja obitelji tijekom objeda, pisanja domaćih zadaća ili jednostavno druženja.

Što se pak rasvjete tiče, Tamara voli razne vrste lampi koje čine ambijentalnu atmosferu, svijeće, i svijećnjake kojima se trudi postići hygge osjećaj. Njezino omiljeno rasvjetno tijelo u stanu je okrugli žičani luster iznad blagovaonskog stola jer daje divno osvjetljenje.


- Posebno dragi komadi namještaja su mi oni koje smo sami izradili, odnosno koje je izradio moj suprug, a to su svi ormari, kompletna walk-in garderoba i tri male lampe raspoređene tako da je po jedna u svakoj spavaćoj sobi. Najdraža prostorija mi je pak sobica koju sam uredila tijekom trudnoće dok smo čekali drugog sina.


Uređena je s malo novca i puno ljubavi, a o njoj sam dugo razmišljala i veselila joj se. U njoj su samo dva komada namještaja, odnosno krevet i komoda bijele boje, a oplemenjena je detaljima. Željela sam da, za sada, dok je još beba, bude uređena minimalistički, pomalo skandinavski, s plavo-bijelim mornarskim detaljima. To sam ponajviše postigla kartom svijeta na zidu i zastavicama preko nje koje sam sama izradila. Tu su i već spomenuta suprugova lampica, letvica sa slikama i natpisima iznad komode kao i ukrasni jastučići koji su također mojih ruku djelo - rekla je Tamara.


TERASA I VRT

Stan se sastoji od tri cjeline. U prostoru otvorenog tlocrta su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica, drugi dio čini roditeljska spavaća soba s garderobom i kupaonicom, a treća cjelina su dvije dječje sobe koje odvaja kupaonica.
- U blagovaonskom dijelu nalazi se moja knjižnica koju obožavam, i mali radni kutak - pokazuje nam Tamara.

Iz dnevnog boravka izlazi se na terasu s koje obitelj tijekom cijele godine uživa u najdivnijim zalascima sunca, pije kavu, opušta se ili njeguje biljke. Sa stražnje strane stana nalazi se i vrt površine 100 kvadrata, gdje su roštilj, terasa sa stolom i stolicama te travnjak, što je tijekom lijepog vremena idealan prostor za druženja s prijateljima ili odmaranje u ležaljkama.

- Tu se također rado igramo s djecom i gledamo kako rastu naše jagode u cvijetnjacima, mali jorgovan i magnolija, i meni posebno draga dva grma lavande - zaključuje vlasnica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:45