U posjetu mladom bračnom paru iz Čučerja

Fotografije i uspomene s putovanja u prvom planu

Mnogi od nas ne žive u klasičnoj kući ili stanu. Sigurni smo da su brojni primjeri suživota u kućama gdje, primjerice, roditelji žive na jednom, a sin i snaha ili kćer i zet na drugom katu, pa tako kuća postaje raščlanjena na stanove, iako nije stambena zgrada. Takav je slučaj i s Ninom i Tomislavom, a mi smo ih posjetili u njihovu veselom domu u Čučerju koji dijele s njegovim roditeljima.

Boravak za opuštanje

Zanimljive stepenice u kombinaciji kamenoga mozaika i hrastova parketa koji se proteže i kroz ostatak stana, vode nas u njihovu lijepu oazu. Prvo primjećujemo brojne slike na zidovima i mnoštvo biljaka. Naime, Nina je freelance fotograf, a kada tome dodamo i ljubav prema putovanjima koja ovaj par naprosto obožava, jasno vam je da su zidovi premali za sve uspomene koje žele izložiti. – U stan smo se uselili prije dvije i pol godine, odmah nakon vjenčanja. Pri uređenju se nismo vodili nikakvim osobitim stilom, već osjećajem, jednostavno smo kupovali sve što nam je lijepo.

Jako nam je bitno da se ugodno osjećamo, i mi i prijatelji i obitelj, kad nas posjećuju – priča nam Nina dok nas uvodi u glavni dio stana, open space dnevni boravak, na koji se nadovezuje blagovaonica i kuhinja. Boravkom dominira velika garnitura iz Kike, za koju kažu da ih je pratila velika sreća prilikom kupnje. – Bili smo izuzetno sretni kada smo ‘naletjeli’ na garnituru koju smo dugo željeli na sniženju. Mi smo taj dan zapravo išli kupiti burme za vjenčanje i prije smo svratili u Kiku, a kada smo vidjeli da je snižena sa 11.000 na 5500 kuna, potrošili smo novac namijenjen za prstenje na ovaj komad namještaja gdje provodimo trenutke opuštanja uz filmove. Uglavnom dokumentarce o zemljama u koje želimo ili namjeravamo putovati – objašnjavaju.

New York vs. Jadran

Iz Kike je također i blagovaonski stol od trešnjina drveta, kao i stolice i klupa u istom stilu. Posebna priča je vesela narančasta kuhinja, koju obožavaju i u njoj provode mnogo vremena. Zidovi kuhinje obloženi su tapetom s crno-bijelim uzorkom, preko koje je navučeno kaljeno staklo, a sve podiže zanimljiva napa s obrisima New Yorka. Fronte su od medijapana, a svi elementi napravljeni su po mjeri i prema njihovim željama. Uz tu crno-bijelo-narančastu kombinaciju odlično se uklopio i crni elegantni hladnjak. Spavaća soba uređena je potpuno jednostavno, dok je kupaonica u plavo-bijeloj kombinaciji pločica s mornarskim i morskim detaljima.

Iza kuće imaju i vrt u kojem sade povrće, balkon je prepun začinskog bilja, a vrtlarenje je Ninina, kako kaže, terapija. – Ja sam veliki obožavatelj biljaka i vrtlarenja i to me opušta, a kada mi nešto rodi, jako me veseli. Tomislav se, pak, opušta u kuhinji, gdje svaki puta iznenadi naše goste ili mene novim prefinim specijalitetima. To je i bit doma.

Opuštanje nakon radnoga dana, druženje s prijateljima, odmaranje… – nabraja simpatična vlasnica. Još jedan zanimljiv detalj je i kamin za koji vlasnici tvrde da je najbolja investicija i preporučuju svakome tko se dvoumi da vaga treba prevagnuti na stranu “za”. – Toplina doma nam je jako bitna, a kamin grije cijeli stan. Mislili smo da će to biti nemoguće jer imamo veliki otvoreni prostor zbog stepenica i hodnika, ali to nije slučaj. Osim što je toplo, takav način grijanja je neusporedivo zdraviji i jeftiniji, a o prekrasnoj atmosferi ne trebam previše reći.

Vani snijeg, a u kući kamin, prijatelji i smijeh… Ne znam što čovjek više može poželjeti, sjetno nam priča Nina i dodaje: – Nisu potrebni stručnjaci i dizajneri da bi netko lijepo uredio svoj dom. Malo detalja s putovanja, drage uspomene, poneka biljka i to je to. Za mene moj dom još nije završena priča i vjerojatno nikada neće biti jer svaki dan vidim nešto što bi moglo izgledati drugačije. Sklona sam čestim promjenama kojima malo izluđujem muža jer je kraj mene stalno zaposlen. Ako ničim drugim, onda zabijanjem čavlića za neke nove fotografije.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 03:30