Kuća u masliniku s pogledom na Cres

U POSJETU OBITELJI VOZILA U DRENJU "Kuću smo uredili ja i supruga sto posto u vlastitoj režiji"

Kuća u masliniku s pogledom na Kvarnerski zaljev i otok Cres

PROFIL

NAZIV: Vila Vosilla
INFO: kuća za odmor na tri etaže, Drenje, Istra
POVRŠINA KUĆE: cca. 300 m2 + maslinik veličine 2500 m2
KONCEPT: vlasnici u suradnji s arhitekticom iz ureda Nova Projekt, Labin
UREĐENJE: vlasnici
KONTAKT: www.vosilla-holiday.com, www.fewo-direkt.de

U malom mjestu Drenje udaljenom samo 10 kilometara od grada Labina u Istri nalazi se kuća obitelji Vozila koju smo nedavno posjetili. Idilično mirno zeleno okruženje te neizmjerna privatnost odmah su nas osvojili, a s vlasnicima Daliborom i Andrejom Vozila porazgovarali smo o uređenju koje je jednostavno, nenametljivo i izuzetno ugodno.

Pa krenimo redom. - U početku nam je ideja bila tipična istarska kamena vila, ali smo tijekom gradnje uspjeli stvoriti odmak od već napornog stila pokušaja imitacije tradicionalnih istarskih kuća. To je sredinom dvijetisućitih bilo jako in, ali mislim da je došlo do velikog zasićenja - kaže nam Dalibor i dodaje da je kuća izvana krenula tim tokom, ali je priča na kraju u unutrašnjosti završila u spartansko minimalističkom uređenju s naglaskom na high tech i umjereni dizajn.

- Jedna posebnost s moje (tehničke) strane što nisam dopustio nikakve imitacije bilo kojeg oblika pa su tako sve drvene grede koje su vidljive u kući stvarno dio nosive krovne konstrukcije. Kameni lukovi na terasama su također potpuno nosive konstrukcije. Bazen je preljevni rađen s potpuno automatskim održavanjem vode te grijan po potrebi. Bazen ima i klorinator na principu elektrolize, blago zasoljene vode vrlo ugodne za kupanje i bez neugodnog mirisa klora.

Osobno mi je najveće zadovoljstvo bila vlastita izrada kompletne automatike za grijanje kuće i bazena te kontrole solarnog grijanja, kao i multimedijalnog umrežavanja svih uređaja u kući s centralnim serverom te postava sustava kamera za daljinski nadzor i alarm. U svakom trenutku objekt je pod nadzorom, ali je sustav postavljen da ne narušava privatnost gostiju - zadovoljno nam kaže vlasnik.

Gradnja je trajala tri godine, dok uređenje okoliša još i danas traje. Sama kuća smještena je u starom masliniku veličine 2500 četvornih metara, ima tri etaže i prostire se na oko 300 četvornih metara. No, to nije sve. Tu je i bazen od 36 četvornih metara, travnjak, smokve te već spomenute masline, doznajemo od Dalibora.

- Kuća je uređena prema prvobitnom i idejnom rješenju supruge i mene, koje je kasnije razvila arhitektica iz ureda Nova Projekt u Labinu. Supruga je bila zadužena za unutarnji dizajn i stil, a ja sam se više orijentirao na eksterijer i tehničke detalje. U načelu, oko svakog je detalja postignut zajednički kompromis - dodaje sa smiješkom Dalibor.

Kuća je zaista jako lijepa. Građena je prvenstveno u svrhu turističkog najma, s ciljem da zadovolji i jako zahtjevnu klijentelu po pitanju upotrebljivosti objekta, kvalitete i nadasve dizajna. Ekološkim standardima posvećeno je jako puno pažnje, što znači da je odlično izolirana. Osim toga, kuća i bazen se griju na pelete, dok za grijanje tople vode koristi solarnu energiju.

Također, u potpunosti je klimatizirana, a sanitarna se obrađuje u bio-pročistaču. U kući prevladavaju sirovi hrast, prirodni istarski kamen korišten je izvana te umjetni kvarcni kamen iznutra. Prozori, vrata, stolovi, i sobni ormari su od sirova hrasta. Unutra prevladava bež umjetni kamen (stepenice, kuhinjska ploča, unutarnji okviri prozora, kupaonski pultovi) i keramičke pločice u istom tonu.

U cijeloj kući su postavljene samo dvije vrste pločica, i to krem bijele (Piemmegres New Stone-Trani) u dvije dimenzije (60*60/30) kojima su obloženi podovi te zidovi u kuhinji i kupatilima do samog vrha. Na bazenu, taverni i malo ukrasno po kupaonicama postavljene su pločice proizvođača Viva ceramica, Statale 9 Fumo imitacija drvo (120*20/30). Prozori su s vanjske strane uokvireni istarskim kamenom. Kamena fasada je izrađena od pravilno piljenih i ručno obrađenih komada kamena. Obloga bazena je od pranog kulira.

Boja na zidovima je blagosiva iznutra, a izvana ljubičastosiva. Namještaja nema puno, ali je bio jako kvalitetan i većinom posebno dizajniran. Stol, komoda i ormari u sobama su Geli Đakovo, Peter Van Dongen Design, u potpunosti izrađen od hrastovine. Stolice Day Dream u blagovaonici su nagrađivani dizajn od Pedralija. Bijeli stol i klupe u taverni su naš dizajn, izrađen u lokalnoj stolariji.

Stol i stolice na terasi su Aluminij i plastika, Bauhaus. Prozori su troslojno lijepljeni hrast, uvoz. Kreveti su dimenzija 210 x 200, lokalna izrada. Masažna fotelja Casada, uvoz Njemačka. Vitraji su djelo riječkog umjetnika. Kuhinje su izrađene po mjeri u lokalnim stolarijama. Sanitarije su Hatria, talijanski proizvod.

Posebno moram pohvaliti proizvođača Saune Ambienta Petrušić iz Karlovca koji su jedni od rijetkih izvođača koji su se držali rokova i vrhunske kvalitete pri izradi. Nešto od namještaja kupili smo i u Ikei, zaključuje Dalibor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:05