Interijer kao slikarsko platno

U POSJETU Stan u Zagrebu slikarice Nikoline Šimunović

Vodimo vas u 40 četvornih metara velik prostor u centru grada u kojem dominira široka i raznovrsna paleta boja i materijala, odvažne ideje i energična, zarazna atmosfera koja osvaja sve koji tu odluče boraviti

Akademska slikarica Nikolina Šimunović, koja se može pohvaliti brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, za sebe kaže da najviše voli provoditi vrijeme u ateljeu i sa svojom djecom, petogodišnjim Nikolom i trogodišnjom Elom.

No, Nikolina, koja radi u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Grof Janko Drašković” kao profesorica likovne kulture, ima i druge strasti. Naime, već se dulje vrijeme bavi uređenjem interijera i u tome, priznaje, beskrajno uživa. Dosad je vrlo lijepo i uspješno uredila nekoliko stanova, kuća, restorana, kafića... Stoga ne čudi što nas je jako obradovao njezin poziv da dođemo vidjeti kako je osmislila 40 četvornih metara velik stan za najam u zgradi sagrađenoj 1875. godine u centru Zagreba, koja je zaštićeni spomenik kulture neorenesanskog stila i nekadašnja palača baruna Ljudevita Ožegovića.

Neke komade namještaja vlasnica je sama oslikala, a detalji poput slika i skulptura anđela također nose njezin potpis

PLOČICE

- Stan se nalazi u potkrovlju i sastoji se od hodnika, dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje i kupaonice. Neka velika adaptacija nije se ovdje radila. Jedino smo, radi bolje organizacije stana, srušili zid između kuhinje i spremišta te ta dva mjesta objedinili u jedan prostor, kuhinjski koji sada ima puno više prirodne svjetlosti. Jednako tako kuhinja je sada znatno veća, a dobiven je i prostor za manju blagovaonicu - priča Nikolina Šimunović i dodaje kako su ovdje promijenjene i sve instalacije, podovi, pločice i krovni prozori.

- Kada sam prvi put ušla u stan, zaljubila sam se u taj prostor na prvi pogled. Sviđa mi se jer je u potkrovlju i u njega prodire mnogo sunčeve svjetlosti. Ipak, ono što je prosudilo jest lokacija. U samom je centru, a u stanu je potpuna tišina. Idealno - smije se vlasnica koja je, kako ističe, jedva dočekala kraj grubih radova u stanu da bi se mogla nesmetano posvetiti uređenju.

- Makeover stana je najkreativniji dio, onaj u kojem najviše uživam. Koristila sam različite stilove uzoraka i boja, kombinirala kontraste kockasto i okruglo. Jednako tako, komadi namještaja nisu iz istog razdoblja, nego su kombinacija vintagea i modernog. Kako je stan uz sam park Zrinjevac, u njemu sam odlučila koristiti motive drveća, ptica i zelenkaste tonove - nabraja.

Na samom ulazu u stan, u hodniku, uklonjen je linoleum, a umjesto njega stavljene su pločice na kojima prevladava više tonova sive. Od namještaja je ovdje zadržana komoda koja je već bila u stanu, a čiji oblik se Nikolini jako svidio, pa ju je obrusila i oslikala u zlatnim i smeđim nijansama i tako joj udahnula novi život. Zidovi su u tonovima sive i boje senfa, a dominantan komad je vintage ogledalo u kojem se ogleda crtež stabla i ptica, koje je ujedno i vješalica.

- U dnevnom boravku kod boje zidova sam se odlučila za tonove zelene, od najtamnije do najsvjetlije. Pod je najsvjetliji ton sive, gotovo bijel, a namještaj je kombinacija starog i modernog, kontrast okruglog i kockastog. Nadalje, stolić u dnevnom boravku bio je stolica koju sam prenamjenila u mali stolić tako što sam na nekadašnje sjedište ubacila staklo sa zanimljivim tigrastim uzorkom. Fotelju sam kupila u Ikei jer mi se svidio razigrani motiv, a mnogo je sitnica kupljeno na buvljaku - kaže simpatična vlasnica, kojoj je kao vrsnoj slikarici poseban gušt kombinirati boje.

- U spavaćoj sobi sam koristila tamnije boje od tonova sive i plave. Noćne ormariće sam također sama oslikala - otkriva Nikolina, koja je u ovom stanu autorica brojnih detalja. Skultpre anđela nose njezin potpis, kao i slike na zidu, a napravila je i tegle za biljke, i to od kombinacije raznih materijala, dok je zdjelu za voće izradila od žice i drveta.

- Čak sam izradila lustere i plafonjere, i to od kombinacije raznih materijala s naglaskom na žicu - ponosno kaže.

MOTIVI

Nikolina je svoj talent pokazala i preuredivši kuhinju. Najprije je potpuno očuvane retro pločice na zidu pobrusila i premazala primerom te obojala u tamnosivo-srebrnu boju za pločice. Jedan zid je ostavila u izvorno bijelim pločicama i samo stavila bijele fuge, pa one sada izgledaju kao nove. Zidove je, pak, obojala u prljavo roza.

- Na podu sam se odlučila za razigrane pločice jer su kuhinjski elementi bijeli. Pločice su roze, sive, plave, crne... Svaka ima drugi motiv. Stolice sam kupila na buvljaku te ih također obrusila i obojala. Zanimljivog su oblika i dobro su se uklopile s pločicama na podu jer neke pločice imaju isti motiv kao oblik stolice pa se sve povezalo u jednu cjelinu - otkriva i dodaje kako je kupaonica isto posebna priča. Tu prevladavaju zlatna, bakrena, crna i maslinasto zelena.

Kupaonica je posebna priča i ističe se uređenjem od ostatka stana. Tu prevladava neočekivani kolorit u upečatljivim nijansama zlatne, bakrene, crne i maslinasto zelene

- Pločice su zlatno bakreni mozaik u kombinaciji s maslinasto zelenim zidom koji sam oslikala sa cvjetnim motivom u zlatnim i bakrenim tonovima i povezala sa pločicama. Staru singericu sam osvježila novom bojom i dodala zlatnu ručkicu. Poigrala sam se s kontrastima materijala i oblika, a singerica je poslužila kao postolje za stakleni umivaonik - priča Nikolina.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:50