Klik mišem i kuća je tu

U potrazi ste za povoljnom montažnom kućom? Kućice iz snova već za 2.323 eura!

 ELDA/
Život u malom domu nije za svakoga, ali trend se nastavlja, jer nekima nudi financijsku slobodu od pozamašnog kredita i vrtoglave stanarine

Kupovina male kuće nudi mnogo više od potencijalne uštede puno novca. Radi se o jednostavnijem životu, slobodi, zaštiti okoliša i življenju punim plućima sljedeći vlastiti sustav vrijednosti.

No, tu su i kompromisi na koje treba računati kada se preselite u malenu kuću, poput nedostatak privatnosti ako imate veliku obitelj, prilagodba stambenim zakonima koji su dizajnirani za tradicionalne domove, ili suočavanju s prijateljima i članovima obitelji koji ne odobravaju vaš "alternativni" način života. Stoga stručnjaci preporučuju istraživanje prije kupnje.

image
/SHUTTERSTOCK

Za početak trenda malih domova zaslužan je Jay Shafer, koji je svoj prvi maleni dom izgradio 1999. u Iowi. Kasnije je 2003. pokrenuo tvrtku Tumbleweed Tiny House Company i postao jedan od najpoznatijih dobavljača malih kuća sa sjedištem u Colorado Springsu. Tvrtka danas prodaje četiri modela kuća: Elm, Cypress, Farallon i Roanoke.

Kada je riječ o malim kućama brojne pogodnosti uključene su u osnovnu cijenu, ali računajte da dodatni elementi mogu povećati taj iznos, poput dodavanja potkrovlja, krovnih prozora, dizajna interijera po narudžbi ili uvođenja propanske energije uz električnu energiju. Također, imajte na umu da dostava može značajno povećati troškove, kao i prikolica na koju ćete postaviti svoju malenu kućicu.

Kako izgraditi malu kuću?

Malu kuću možete izgraditi tako da naručite unaprijed izrađeni komplet ili platite tvrtki da je izradi za vas i dostavi. Naravno, ova opcija je znatno skuplja. Ako želite uštedjeti na radu, možete je čak i sami izgraditi—neke tvrtke nude nacrte i upute za malene kuće, a neki se planovi mogu i besplatno preuzeti s interneta.

image
/SHUTTERSTOCK

Planovi malih kuća

Ako želite nešto između totalnog DIY-a i gotovog proizvoda, mnoge tvrtke prodaju ljusku malene kuće koja uključuje prikolicu, okvir i obloge, Rain & Ice Shield foliju i metalni krov. Za nešto više novca, vaša ljuska može uključivati prozore, obloge i instalacije za električnu energiju i vodu.

Izgraditi novu samostalno ili kupiti rabljenu?

Možda biste mogli značajno smanjiti svoje početne troškove kupnjom plana kuće i gradnjom kuće samostalno, ali biste trebali biti sigurni u svoje građevinske vještine i imati stotine sati slobodnog vremena. Mnogi proizvođači malenih kuća nude i 3D obilaske na svojim web stranicama, što vam može olakšati izbor i gradnju.

image
/SHUTTERSTOCK

Najveći trošak DIY-a, osim vašeg vremena, su materijali i alati pa prije nego se odlučite na uradi sam opciju izračunajte troškove.

Također možete kupiti rabljenu malu kuću i pretraživati popise na internetu. Jedno mjesto za pronalaženje popisa postojećih malih domova u Americi je TinyHouseListings.com. Od 8. lipnja 2023. bilo je otprilike 563 malih kuća po cijeni od 50 000 USD ili manje smještenih diljem Sjedinjenih Država.

Pronalaženje zemlje

Trebat će vam i zemljište da na njemu postavite kuću. Koliku površinu želite, gdje se zemljište nalazi i hoćete li iznajmiti ili kupiti parcelu odredit će njegovu cijenu.

Ako već posjedujete zemljište na kojem će se legalno i logistički smjestiti vaša mala kuća, vaši troškovi zemljišta bit će jednaki nuli.

Tekući i slučajni troškovi

Računi za grijanje i hlađenje bit će znatno niži nego za tradicionalni dom jer mijenjate temperaturu mnogo manjeg prostora. Razmotrite izolaciju malene kuće prije kupnje ili gradnje; dobro izoliran dom bit će udobniji i imat ćete manje režije. Struja će također koštati manje budući da malene kuće nemaju mjesta za gomilu uređaja koji troše energiju.

Neki drugi troškovi s kojima se susreću neki vlasnici malih domova su mjesečni najam skladišnog prostora za višak osobnih stvari i osiguranje male kuće. Čak i ako je kuća manja, nije manje važno osigurati je. Vrijedi istražiti trenutno najbolju policu osiguranja za malu kuću.

Ovo je šest malih kuća modernog izgleda koje trenutno možete kupiti na internetu.

Kratko upozorenje: znajte što je uključeno u cijenu kada kupujete, a što nije. Neke od ovih montažnih opcija lakše je od drugih pretvoriti u stvarnost, pa istražite ako želite da postane i vaša stvarnost!

image
EBAY/

Prenamijenjeni transportni kontejner (6 metara)

Ova prijenosna mala kuća koja može biti ured, vrtna kuća ili kuća za najam stoji 2.320 eura + transport iz Istambula, Turska.

image
EBAY/

Modularna malena kuća (4 metra)

Ovu kućicu možete koristiti kao kiosk, ured ili kuću za odmor. Cijena? 9.017 eura + transport iz Istambula, Turska.

image
EBAY/

Prenamijenjeni transportni kontejner (2.4 x 6 metara)

Ovaj transportni kontejner može biti kuća za odmor, vrtna kuća ili ured za 22.155 eura + transport iz Istambula, Turska.

image
EBAY/

Mobilna proširiva kontejnerska kuća (6 metara)

Prazna, uređujete sami interijer. Cijena? 7.121 eura + transport iz Kine 9.800 eura.

image
ELDA /

ELDA Comfort jednosobna kuća - (Basic: 16,5 m2)

Ovu kućicu možete koristiti kao kuću za odmor. Cijena? 21.600 eura + transport iz Bukurešta, Rumunjska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:35