Zagrebački ured uređen za deset

U radu je spas, ali samo ako radni prostor radi za nas

Dobar kod za programiranje radnog mjesta

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Otprilike trećinu svog života provodimo u krevetu. Naravno, ako smo od onih sretnika što su kronično naspavani. Ostatak nas samo sanja o tome.

Drugu trećinu uživamo u kratkom i slatkom slobodnom vremenu, dok je zadnja trećina najveća, najduža i financijski najbitnija. Radna trećina našeg dana i života.

Kažu da je u radu spas. Mi bi se na to nadovezali. U radu je spas, ali samo ako radni prostor radi za nas. U našu korist.

Radno okruženje direktno utječe na produktivnost, rezultate i raspoloženje. Sjediti cijeli dan na klimavoj i tvrdoj stolici, u loše osvijetljenom prostoru ili stisnuti u maloj sobici sa sramežljivom dozom kisika su odlični primjeri lošeg radnog prostora.

Svakim se danom sve više i u svakom pogledu na tom, radnom području napreduje. Sve veći broj tvrtki posvećuje pažnju vlastitom imidžu i sukladno tome svojim radnicima. Ulaže u svoje redove i zidove.

Važnost originalnog vizualnog identiteta prepoznali su i mladi programeri sa zagrebačkom adresom. Poželjeli su unijeti malo promjena, vedrine, zelenila i prepoznatljivosti u svoja radna četiri zida.

Pristup uredskom dizajnu se u načelu ne razlikuje od bilo kojeg drugog prostora. Treba isprogramirati jedinstven kod za odličnu dozu funkcionalnosti, estetike i financijske isplativosti. Naravno, na radnom mjestu vrijede neka druga pravila, posebno kod odabira materijala i rasvjetnih tijela, no rezultat mora biti uvijek isti. Drugim riječima najoptimalniji mogući za taj prostor.


Prije no što smo mogli uroniti u kombiniranje boja, namještaja i ukrasnih biljaka, htjeli smo shvatiti način na koji naš tim programera koristi prostor. Njihove potrebe, organizaciju rada, probleme s kojima se svakodnevno susreću te mane i vrline samog prostora.

Ukupno 200 uredskih kvadrata uključuje poveći otvoreni prostor za 14 programera, dva zasebna ureda, konferencijsku salu, dnevni boravak, kuhinju s malom blagovaonicom, WC i ono što je nama bilo izuzetno bitno, prazne bijele zidove koji samo čekaju da im netko posveti malo pažnje.

Projektom smo prostorni razmještaj prilagodili radnoj organizaciji. Programiranje se odvija u dva zasebna tima koje je potrebno vizualno odvojiti. S druge strane, kako bi se nadasve jednostavne i jasne matematičke formule i kilometarski kodovi mogli negdje i zapisati, spojili smo nužno s korisnim te timove međusobno odijelili kliznim pločama za pisanje. Ostvarena je kružna prostorna cirkulacija između različitih zona. Drugim riječima, izbjegli smo svakodnevno savladavanje labirinata, slalom vožnje i izbjegavanje namještaja na putu do kolege.


U kompleksne građevinske zahvate se nismo upuštali iz nekoliko razloga.

Prvenstveno jer se radi o prostoru u najmu. S druge strane, razmještaj prostorija nije bio upitan te je sukladno tome mijenjati relativno nove podne obloge čisto estetike radi apsolutno nepotrebna investicija. To nam je stvorilo prostora i vremena za rad na postojećem stanju. Na oživljavanju bijelih zidova i naglašavanju stropova. Kod organizacije radnih zona ključnu ulogu su odigrale postojeće pozicije stropnih rasvjetnih tijela i podnih utičnica te orijentacija monitora u odnosu na neželjeni odbljesak Sunca.


Relativno novom namještaju smo pristupili veoma ekološki. Sve radne stolove i adekvatne radne stolice smo zadržali, dok su visoki bijeli ormari iskorišteni kao prostorne pregrade. Ujedno su njihova leđa pretvorena u prijeko potrebne ploče za pisanje.

Namještaj po mjeri se izrađuje u zajedničkim zonama kroz koje smo proveli korporativnu žutu i plavu boju.

Ulazni prostor, što služi kao dnevni boravak te sala za sastanke, je prava mala teatralna kompozicija. Prvo što će svaki klijent vidjeti kada uđe u prostor. I baš zato treba biti lud i nezaboravan.

Tema plave i žute boje dominira zidnom instalacijom. Na njoj je iscrtan QR kod tvrtke iz kojeg izlaze police i pikselizirani namještaj. Prostor je fleksibilan, namijenjen sastancima, odmoru, kratkom spavanju ( svakome po potrebi) te čak i igranju igrica. U pauzama, naravno.

Za razliku od šarenila i dinamike dnevnog boravka, radna zona je znatno smirenija, no vedrinu i pozitivnost smo svakako htjeli zadržati. Ovdje se dinamika postepeno spušta sa stropa. Bolje rečeno raste sa stropa. Iznad stolova su postavljene žute metalne mreže s biljkama penjačicama i vlastitim sustavom navodnjavanja.


Između samih programerskih pozicija smo uspjeli ugurati još jednu, manju zonu za druženje, odmor i igru. Uz piksele, plave i žute detalje, prozorsku klupicu s pogledom na grad, glavna tema ovog prostora je lažna zidna arkada. Na nosivi stup je postavljena zidna tapeta što prikazuje arkadnu mašinu, a na poziciju njenog lažnog ekrana se montirao pravi monitor, sve kako bi se mogla zaigrati runda, dvije, tri.

Kuhinju s malom, fleksibilnom blagovaonicom smo požutili i pikselizirali, dok je konferencijska sala postala prava konfederacijska svemirska priča. Crna zidna tapeta s prikladnim natpisom je obogaćena efektnim zvjezdanim nebom, odnosno kombinacijom lampica i rupa u knaufu.

Da bi se naši kompjuteraši osjećali kao doma, strop, određene zidove i vrata smo pretvorili u sheme matičnih ploča. Iste kompjuterske sheme su poslužile i kao inspiracija za plave, ukrasne, stropne lampe.

Svaka funkcionalna zona je dodatno obilježena ikonografskim simbolima, na temu EAT, SLEEP, CODE, REPEAT. Naravno, kako bi kvaliteta kodiranja bila što bolja, dopunili smo radni dan programera s MEET i PLAY opcijama. I nekoliko byteova humora.

Tako smo ispisali specifičan dizajnerski kod koji će našim informatičarima olakšati i uljepšati radnu trećinu njihovog dana.

Moramo priznati da smo kroz dizajniranje i programiranje ovog ureda, i sami poželjeli u njemu raditi.

Ipak, arhitektura je naša prva i prava ljubav, materijali i konstrukcije naši kodovi, a EAT, WORK, WORK, WORK, EAT naša filozofija.

Zato se već danas bacamo na programiranje novog projekta, a Vama šaljemo jedan srdačno kodiran pozdrav,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: MALI ZAHVATI ČINE ČUDA! Novi dom mladog zagrebačkog para od 50-ak kvadrata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 23:19