POGLEDAJTE I VIDEO

U selu pokraj Siska pronašli smo cool frizerski salon u kontejneru. Nakon potresa, otvorila ga je majka troje djece

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
38-godišnja Marija Muža ispričala nam je kako je uređivala svoje šarmantno poslovno carstvo od samo 15 kvadrata (plus 12 kvadrata vanjske terase)

U ljupkom selu Dužica, nedaleko od Siska, na glavnoj cesti za Sisak i Petrinju, okružen kućama od kojih su neke stare i 100 godina, pronašli smo drugačiji, nesvakidašnji, jako zanimljivo koncipiran boho frizerski salon naziva "Kod brice", koji vam danas pokazujemo. Vlasnica, Marija Muža, 38-godišnja je frizerka, supruga i majka troje djece koja nam je ispričala kako je došla na ideju otvaranja baš ovakvog frizerskog salona.

POGLEDAJTE VIDEO!

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Radila u trgovini dok nisam našla posao u struci, zatim sam radila u muškom salonu, u brijačnici, radila sam i u drugim salonima te tako pokušavala uskladiti obiteljski život i posao. Rođena sam u selu Petrovec koje se nalazi na putu prema Petrinji i od Dužice je udaljeno sedam kilometara. Suprug je iz Žažine, sela na putu između Dužice i Petrovca. O Dužici sam znala malo prije nego što sam ovdje otvorila salon. Prolazila sam kroz nju putujući u Zagreb i nikada nisam zamišljala da ću ovdje živjeti i raditi - smije se Marija, koja je baš u Dužici, stjecajem životnih okolnosti, kupila zemlju i staru kuću te sagradila novi dom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Marija Muža, vlasnica frizerskog salona

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prošle godine je, priča, otvorila ovdje i svoj salon, i to u neposrednoj blizini svoje obiteljske kuće. - Suprug i ja detaljno smo razrađivali ideju otvaranja frizerskog salona i razmišljali kako napraviti salon koji je na glavnoj cesti, da bude vidljiv i zanimljiv te da se realizacija uklopi u naš budžet - prisjeća se Marija i otkriva kako su u konačnici došli do ideje otvaranja frizerskog salona u kontejneru.

- Kako je ovo područje bilo jako pogođeno potresom i kako su kontejneri postali naša svakodnevica, odlučili smo se baš za tu opciju. Upravo takav objekt davao mi je osjećaj sigurnosti jer su potresi odjednom bili naša svakodnevica. Nakon potresa ljudi su se snalazili pokušavajući nastaviti s normalnim životima i tako su, među ostalim, počeli živjeti i otvarati razne poslovne objekte u kontejnerima, poput cvjećarnica, kozmetičkih i frizerskih salona... Tako se i nama ta opcija učinila najboljim, logičnim izborom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Krenuli smo u potragu i cijena je u startu, bez uređenja, krova i terase, bila prevelika. Onda nas je potraga odvela do Bosne i mjesta Dubice. Zemljište je naše vlasništvo i na njemu je prije bio građevinski objekt. Bili smo spremi za gradnju. U Dubici je tvrtka Fermendi koja, između ostalog, radi i kontejnere. I tako je sve počelo - otkriva Marija.

Ona je sama nacrtala kako će izgledati njezin budući poslovni prostor. - Željela sam da bude do 15 metara kvadratnih površine, a onda je tvrtka Fermendi napravila kompletan rad: instalacije, prozore, krov, sanitarije, WC, zidove i podove.

- Zadatak moje obitelji i mene je bio unutarnje uređenje, odabir namještaja i slično. Odlučili smo se za izradu terase od 12 metara kvadratnih koja je, osim što uljepšava salon, ujedno dodatan, lijep i ugodan prostor za naše klijente. Tu se može sjediti, popiti kava, sok ili pivo dok se čeka na red za šišanje - kaže Marija Muža.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prije nego što joj je dostavljen kontejner, morala je napraviti temelje, omogućiti odvod, dovod i priključak struje. Kontejner je bio izrađen u jako kratkom roku i firma koja je to radila potpuno je ispoštovala dogovorene termine, a ono najvažnije - cijenom su bili tri puta povoljniji od drugih ponuda.

- Krov kojim smo pokrili kontejner, kao i terasu napravili smo sami. Kako to ne bi bio samo ‘limeni objekt’, potrudila sam se uljepšati ga i utopliti bijelim zastorima, pletenim stolcima, biljkama, jezercem s biljkama i romantičnom rasvjetom - govori Marija, koja od biljaka ovdje ima cijelu paletu zelenih ljubimaca: adama, palme, jorgovane, lavandu, smokvu, ružmarin, sukulente i čuvarkuće.

Nešto namještaja je, kaže, već imala doma, a kupljeni su samo komadi vezani uz frizerski asortiman. U njezinu salonu dominiraju bijela, siva, bež, antracit i crna, baš kako je i htjela.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Najveću podršku daje mi upravo suprug koji je i ‘majstor’ salona - za sve što u salonu treba napraviti, on je tu. U večernjim satima salon poprima potpuno drugačiji izgled. Solarne lampe su po cijelom prostoru dvorišta i na terasi. Tako da su večer i sumrak najljepši dio ugođaja. Dobro je i reći da se svi koji dođu ovdje imaju gdje parkirati, tako da i onima koji su u gradovima nije teško doći. A posebna je pogodnost da moji susjedi, koji su starije životne dobi, do salona mogu i prošetati - napominje Marija Muža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:29