U POSJETU

U šibenskoj jezgri iza žutih vrata skriva se divan interijer s pričom

Posjetili smo Brunelu, šarmantni dvoetažni apartman za najam koji krasi ljepota jednostavnosti, a ugostili su nas Nikica Cukrov Paić i Vjeran Paić, bračni par koji je u adaptaciju i uređenje stana uložio mnogo truda i vlastitih ideja

Jesen je opasno zakucala na naša vrata, ali mi se i dalje rado prisjećamo vrućih ljetnih dana iza nas. Uz sunce i more, za strane, ali i domaće turiste smještaj je od neupitne važnosti. Svjesni toga, iznajmljivači diljem obale mnogo pažnje posvećuju uređenju svojih interijera, a jedan takav, do detalja pomno uređen apartman pronašli smo proteklog ljeta u Šibeniku. Više o samom izgledu smještaja, ali i zanimljivoj priči koja iza njega stoji otkrio nam je bračni par Nikica Cukrov Paić i Vjeran Paić.

- Apartman predstavlja dio obiteljskog kompleksa u vlasništvu moje majke Zosije Škarice-Paić i tete Josipe Škarice - kaže Vjeran, dodajući da je taj kompleks nekadašnja vinarija šibenske vinarske obitelji Škarica.

POVIJEST

Naime, braća Škarica su prije Drugoga svjetskog rata za izvrsnost svojih vina nagrađivana čak i u Francuskoj.

Na nekretninu ove obitelji naišli smo u samom središtu grada, 50-ak metara poviše Poljane, šibenskoga glavnog gradskog trga.

- Sama zgrada stara je oko 200 godina. Moj pradjed ju je kupio od obitelji Bilich koja se još tada odselila u Italiju - pripovijeda nam Vjeran, navodeći impozantne kvadrate: cijeli kompleks ima nešto više od 1500 četvornih metara iskoristive površine te otprilike 400 četvornih metara dvorišta. Te sveukupne brojke odnose se na četiri samostojeće zgrade, od kojih su dvije povezane.

Apartman Brunela svoje goste vedro dočekuje na prvu - vrata jarke žute boje pun su pogodak i savršeno su se uklopila u staru šibensku gradsku jezgru. Svojom se ljepotom ističu i u interijeru kojim inače prevladavaju drvo, kamen i staklo, a podove prekriva brodski pod boje hrasta

Sam apartman Brunela koji je tema naše priče sastoji se od dvije etaže po 22 kvadrata, i to u vidu prizemlja u kojem je smještena kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom te katom na kojem su spavaća soba, kupaonica i hodnik. Etaže su povezane unutarnjim stubištem, a takav je raspored prostorija ovdje zatečen i prije uređenja i na njega se nije puno utjecalo.

- Ideja je bila obnoviti stare i derutne dijelove kompleksa koji su nekoć predstavljali konobe i skladište spomenute vinarije - kaže Nikica, pojašnjavajući da je, kada govorimo o stilu, sama konfiguracija prostora u većoj mjeri odredila stil uređenja.

Zgrada u kojoj se apartman nalazi stara je 200 godina i dio je kompleksa nekadašnje vinarije šibenske obitelji Škarica. Ponosni nasljednici dvoetažni apartman uredili su poštujući tradicionalnu gradnju, ali i trendove

DOBAR SPOJ

Adaptacija je izvršena u etapama, a trajala je dvije godine. Promatrajući samo uređenje, primjećujemo da interijerom prevladavaju drvo, kamen i staklo, dok se od boja nameću bijela te nijanse svijetlog hrasta, osobito kod podova. Naime, diljem apartmana postavljen je brodski pod boje hrasta, osim, dakako, u kupaonici gdje su postavljene porculanske pločice bež boje. Zidovi u prizemlju ožbukani su bijelom bojom, a neravnine koje prate konfiguraciju kamena daju im poseban šarm. Spoj starinske gradnje i modernog uređenja ovdje je divno pomiren. U blagovaonici tako nailazimo na drveni stol i prozirne stolce suvremenog dizajna, dok je kuhinja, iako u potpunosti nova i moderna, svojim stilom uspjela ostvariti pomalo starinski štih, ovdje itekako poželjan.

- Osobno mi je najljepša spavaonica - otkriva nam Vjeran, odvodeći nas u prostoriju na katu. I doista, njezini kameni zidovi, dvije osvijetljene niše i francuski prozor na goste ostavljaju dojam mira, spokoja i neke posebne finoće, svega što nam je potrebno za okrepljujući san i odmor. Pripadajuća kupaonica efektna je i uz spomenute bež pločice karakteriziraju je walk-in tuš, veliki umivaonik, ovalno ogledalo te dobro uklopljeni drveni elementi. U manjem dijelu kupaonice je komad izvornog kamenog zida.

Ovom toplom, mirnom i intimnom apartmanu pridonosi i dvorište ispred ulaza: divna žuta ulazna vrata, čempresi, travnjak i masline svakog gosta privuku na prvu, stoga ne čudi da su i nas. U svoje rokovnike upišite prijedlog za iduće ljeto - apartman Brunela u staroj šibenskoj jezgri opravdava očekivanja.

Foto: Nino Stojić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:08