tržište nekretnina

U Splitu stanje neusporedivo s lanjskim: Puno se gleda, ali se ne kupuje

 Vladimir Dugandžić/Cropix
Turisti iz tjedna u tjedan otkazuju i zakazuju smještaj, a situacija zbunjuje i iznajmljivače, kaže Jasminka Biliškov

Split je među najtraženijim gradovima za kupnju stanova ostao i u lipnju, prema podacima oglasnika Crozilla.com. Podaci pokazuju i da tražene cijene splitskih stanova nisu osjetno pale. Tržište se vratilo “u život”, ali je stanje ipak lošije nego prošle godine jer je manje transakcija.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, kaže kako je trenutačna situacija na splitskom tržištu osjetno gora nego u istom razdoblju lani.

- Gradi se manje nekretnina, obujam prodaje je znatno manji, a ujedno je i neusporedivo manje turista među kojima je uvijek bilo i naših potencijalnih kupaca - dodaje J. Biliškov.

LOKACIJA

U skladu sa stanjem na tržištu, u Splitu lagano padaju i cijene nekretnina. Za četvorni metar splitskih stanova na oglasniku Crozilla.com u prosjeku se tražilo 2982 eura. Navedeni iznos predstavlja mjesečni pad od 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini ipak zabilježene 0,2 posto više vrijednosti.

U skladu sa stanjem na tržištu, u Splitu lagano padaju i cijene nekretnina. Za četvorni metar splitskih stanova na oglasniku Crozilla.com u prosjeku se tražilo 2982 eura. Taj iznos predstavlja mjesečni pad od 0,6 posto

- Na rubnim dijelovima Splita cijene kvadrata stanova idu već od 1800 eura, dok su luksuznim stanovima na atraktivnijim lokacijama cijene kvadrata i više od 4000 eura - rekla je Jasminka Biliškov te dodala kako ljudi, zbog visokih cijena novogradnje, češće kupuju stare stanove te ih polako renoviraju. Oni koji stvarno žele prodati nekretninu, već polako spuštaju cijene, pa se ipak osjeti tendencija laganog pada. Uglavnom za oko 5 posto.

Najviše se traže i prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine 50-60 četvornih metara kakve si domaći kupci uglavnom mogu priuštiti, ističu u agenciji Biliškov nekretnine

- Najviše se traže i prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine 50-60 četvornih metara kakve si naši klijenti - domaći kupci - mogu priuštiti, a ovisno o lokaciji, najčešće se prodaju oni s cijenama između 120.000 i 180.000 eura, odnosno s cijenama kvadrata od oko 2200 do 3000 eura - rekla je Biliškov.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

NAJAM

Na oglasniku Crozilla.com cijene splitske novogradnje u lipnju su oglašavane od “početnih” 2000 eura po kvadratu na gore, a njihova je prosječna tražena cijena iznosila 2989 eura, što je gotovo 9 posto više nego u istom mjesecu lani.

- Novogradnja je skupa i u Splitu drži cijenu jer je nema puno na tržištu, pa se novi stanovi trenutačno kreću od 2200 eura pa do 4000 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji - objašnjava Biliškov.

Kako se mijenja epidemiološka slika, tako se oscilacije reflektiraju i na tržište najma pa unajmljivači i turisti, kako kaže Jasminka Biliškov, iz tjedna u tjedan otkazuju i zakazuju smještaj, a cjelokupna situacija zbunjuje i iznajmljivače.

- Nakon što su im se turisti počeli javljati, opet su se prebacivali na dnevni najam, a sada turisti otkazuju - zaključuje ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:52