Penthouse M

U središtu Pule pronašli smo jedinstven penthouse pun iznenađenja! Jednostavno savršen

 MIROSLAV DILBEROVIC/
Ovaj jedinstven stan obiluje nizom posebnih detalja i odličnih dizajnerskih rješenja

PROFIL

  • Naziv: Penthouse M
  • Površine 97 m2 s terasom od 27 m2
  • Lokacija: Pula
  • Vlasnici: mladi bračni par
  • Arhitektonski projekt interijera: Kumpanija za projektiranje i dizajn (arhitekti Ana Visković i Bernard Domniku)

Njegovo uređenje potpisuju arhitekti Ana Visković i Bernard Domniku.

Kako osmisliti funkcionalan i jednostavan životni prostor kojemu vlasnici neće robovati, ali će istodobno odražavati njihovu osobnost? I kako nizom posebnih detalja i odličnih rješenja napraviti razliku koja “običan” stan pretvara u personaliziran dom? Potraga za odgovorima na ta pitanja dovela nas je do mladog urbanog bračnog para u središte Pule gdje se nalazi njihov divan penthouse površine 97 kvadrata s terasom od dodatnih 27 kvadrata. Uređenje potpisuju arhitekti Ana Visković i Bernard Domniku iz Kumpanije za projektiranje i dizajn.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Blagovaonski i vanjski stol nastavljaju se jedan na drugi, pri čemu je moguće dobiti prostor za velika okupljanja, unutra ili vani dragocjeni kvadrati

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

- Vlasnici su imali penthouse koji je bio u gradnji, s definiranim prostorijama, otvorima, nosivim zidovima... Prema njihovim željama, malo smo promijenili detalje u tlocrtu, kao i pojedine pozicije instalacija, te osmislili cijeli raspored i izgled prostrane terase koja ima ulogu vanjskog dnevnog boravka, blagovanja, kuhinje i prostora za relaksaciju. Vlasnici su paralelno sudjelovali u svim koracima i odabirima te smo zajedno dolazili do zadovoljavajućih rješenja - kažu nam arhitekti te nas uvode u stan koji je na prvi dojam vrlo jednostavan i neutralan, ali krije nekoliko neočekivanih iznenađenja.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Iz prostora dnevne zone s boravkom, blagovaonicom i kuhinjom, direktno se kroz veliku staklenu stijenu izlazi na prostranu terasu

image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Izba, koja pogledom prati izgled kuhinje, kliznim se vratima u potpunosti može zatvoriti te se dobiva dojam da tu prostorije ni nema

image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Pred ulazom u sam stan je multifunkcijski ormar za cipele, jakne i kišobrane. U stan se ulazi u hodnik koji ima sakrivene ugradbene ormare za cipele i jakne te nišu za sjedenje. Na taj hodnik nastavlja se okomiti hodnik iz kojeg se u jednu stranu ulazi u glavnu spavaću sobu s vlastitom kupaonicom, ispred koje je i vešeraj, a s druge su strane dvije sobe.

Jedna je uređena kao dječja, a druga je u trenutku izvedbe stana bila bez definirane namjene te je ostala kao potencijalna dječja soba za budućnost. Prije ulaska u prostor dnevne zone s boravkom, blagovaonicom i kuhinjom, iz kojih se direktno kroz veliku staklenu stijenu izlazi na prostranu terasu, nalazi se još jedna, glavna kupaonica.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Klupa koja se s jedne strane stola proteže uz prozor, završava s “otokom” koji čini kut sofe. Sofa se, pak, pretvara u tri odvojena ležaja, a može se presložiti i u dugu klupu

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

- Izmjene u tlocrtu odnosile su se na kupaonicu u glavnoj spavaćoj sobi sa staklenim vratima i otvoru prema krevetu, redefiniciji spremišta, pozicije kreveta, sofe, ormara... - govore nam arhitekti dok u glavnoj spavaćoj sobi promatramo staklenu stijenu s pogledom na kupaonicu.

Prostorom prevladavaju jednostavne teksture i neutralne nijanse: boje bojanog hrastovog parketa te sive cementne pločice koje su u glavnoj kupaonici provučene i kroz zidove, a u kupaonici glavne spavaće sobe kombinirane su jednostavne bijele heksagon mozaik pločice s većim pločicama.

- U interijeru se u bojama namještaja ističu kontrasti tamnog i svijetlog, što je bila želja vlasnika te smo tako na neki način dobili temu da tu dualnost provučemo kroz cijeli stan po plohama, izmiješanu s drvenim dekorom breze, što je kontrast hrastovom parketu s puno godova, ali sličnog tona - pojašnjavaju arhitekti i dodaju kako je cijela strana na kojoj se nalaze kuhinja i TV tamna, a druga strana, duž koje se protežu prozori, vrlo svijetla i prozračna. Upućuju nas i na detalj koji naglašava tu prozračnost: staklenu nogu barske plohe.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Terasa je površine 27 kvadrata. Vanjska kuhinja ima integrirano barsko sjedenje i roštilj. Klupica se u jednom dijelu pretvara u tegle za bilje koje osigurava privatnost, a tu je i lounge ležajfleksibilnost

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Zanimljivi su i ormari koji u cijelom stanu imaju nepravilan ritam vrata, ali pravilno variraju u visini i boji i završnom materijalu.

Budući da je stan kompletno opremljen namještajem po mjeri, izrađenim u tvrtki Interrupt, obiluje raznim specifičnim rješenjima koja su nas definitivno oduševila! Primjerice, izba, skrivena iza TV-a, koja pogledom prati izgled kuhinje i u kojoj se nalaze svi mali kuhinjski aparati, kliznim se vratima u potpunosti može zatvoriti te se dobiva dojam da tu prostorije ni nema.

U dnevnoj zoni korišten je modularni sustav blagovaonice i sofe. Naime, klupa koja se s jedne strane blagovaonskog stola proteže uz prozor, završava s “otokom” koji čini kut modularne sofe. Sofa se, pak, pretvara u tri odvojena ležaja ili 2 + 1 opciju, a može se presložiti i u dugu klupu. Također, blagovaonski stol se može produžiti te se na njega može nastaviti vanjski stol koji je identične širine i visine te se tako unutra može dobiti prostor za blagovanje za 20-ak ljudi, pri čemu se koriste i stolci s vanjske terase. Slično je moguće dobiti i s vanjskom klupom kada se unutarnji stol sa stolicama preseli van.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

U glavnoj spavaćoj sobi izveden je atraktivni stakleni otvor s pogledom na pripadajuću kupaonicu

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Bračni krevet nije fiksan, a ima i pomične noćne ormarićima koji vise na šini na zidu, kako bi se potencijalno mogao osloboditi prostor s jedne strane za dječji krevetić

image
MIROSLAV DILBEROVIC/

- Vanjska terasa, dakle, ima klupicu koja se u jednom dijelu pretvara u tegle za bilje koje osigurava privatnost te s modularnom sofom, odnosno lounge ležajem, osigurava veliku modularnost u korištenju, a komforu pridonosi vanjska kuhinja s integriranim barskim sjedenjem i pravim roštiljem - opisuju nam arhitekti, dodajući kako su mogućnosti korištenja terase velike, a s obzirom na podneblje, veliki dio godine se ravnopravno koristi s unutarnjim prostorom za boravak.

Obilazimo stan još jednom, a arhitekti nam pokazuju i bračni krevet koji nije fiksan, s pomičnim noćnim ormarićima koji vise na šini na zidu, kako bi se potencijalno mogao osloboditi prostor s jedne strane za dječji krevetić. U tom slučaju oba se premještaju na jednu stranu, a krevet ide uza zid.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/

U bojama namještaja ističu se kontrasti tamnog i svijetlog. ta se dualnost provlači kroz cijeli stan

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

Stan obiluje i posebnim detaljima: od rasvjete do izražaja dolaze Grupine ili_ili lampe iznad šanka, kao i Arigato lampe u spavaćoj sobi, a u dnevnom boravku i blagovaonici ističu se Flos 265 zidne lampe koje su dizajnerski klasici. Isto se može reći i za Polygon fotelju od Prostorije, u ovom stanu u žutoj boji koja je ukomponirana s pripadajućim klub stolićem.

Izdvojit ćemo i mozaike u kupaonicama, kao i Axor slavine i tuševe te rasvjetu montiranu na samo ogledalo kupaonice, kao i specijalno dizajniranu multifunkcionalnu policu u kupaonici glavne spavaće sobe, koja se prepliće s Irsap radijatorom.

image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/
image
MIROSLAV DILBEROVIC/

- Posebnu draž stanu daju detalji koji su odabrali sami vlasnici: set od deset slika knjiga u različitim pozicijama, koje je samo za njih naslikala slikarica Kristina Nuleši, i Morske maske KP Designa, koje su izložene u pretprostoru dnevnog boravka i koje smo nabavili preko naše Hižice, interior concept stora - zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 10:05