UMJETNIČKA OAZA

U stanu zagrebačke slikarice u Cvjetnom naselju zidovi poručuju ‘Punk‘s Not Dead!‘

 Biljana Blivajs/Cropix
Jasmina Krajačić ukrasila je svoj trosobni stan vlastitim radovima koji oživljavaju uspomene iz njezinih tinejdžerskih dana

Zagrebačka slikarica Jasmina Krajačić ne voli se seliti i kad se nađe u nekom životnom prostor, teško ga napušta. Zbog toga je čak dvije godine otezala selidbu u stan površine sedamdesetak četvornih metara u Cvjetnom naselju, bez obzira na to što joj je nudio veći komoditet. Dobra strana te odluke je to što je čak godinu dana osmišljavala interijer do najsitnijih detalja, a kako je imala potpunu slobodu, njezina osobnost izvire iz svakog kutka ove oaze umjetnosti i kreativnosti.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Teško prihvaćam promjene, a kad se ipak dogode, brzo se adaptiram na nove okolnosti. Moj prvi uvjet bio je da je stan na prvom katu jer sam se bojala ulaziti u lift. Bilo je bitno i da ostanemo u kvartu, prvenstveno zbog blizine ateljea, škole, vrtića i ostalih sadržaja. Iako sam odrasla u užem centru grada, zavoljela sam ovaj kvart u kojem živim od devetnaeste godine - kaže Jasmina Krajačić.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image

Jasmina Krajačić ispred svoje slike

Ustupljena fotografija

Stan ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i veliku terasu. Nalazi se u neposrednoj blizini Jasminina ateljea što je, veli, vrlo praktično zbog svakodnevnih kućanskih obaveza.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Zajednička poveznica svih prostorija su jedinstvene geometrijske kompozicije elemenata u prostoru - od kuhinjskih elemenata, visećih ormarića i ugrađenih ormara do stojećih elemenata za pohranu. Hodnik je osmišljen kao veliki meandar, sastavljen od konveksno konkavnih elemenata koji se razlikuju u malim nijansama boje. Prevladavaju sive nijanse s detaljima crne i bijele, izuzmemo li kuhinju u kojoj žarko žuti akcenti razbijaju monokromnu kompoziciju.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Emotivno sam vezana za većinu stvari i zato mi se svaki prostor u koji se uselim čini pretrpan. Knjige, fotografije, odjeća, nakit, razne drangulije, uspomene na drage ljude, uspomene na razna razdoblja života... Sve je to tu negdje u raznim ladicama, na policama, u kutijama - otkriva Jasmina kojoj je najdraži kutak u stanu radni prostor.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Dnevna je soba, naime, pregrađena zidom od knaufa i staklenim vratima iza kojih je maleni, odvojeni dio s knjigama i kompjutorom. U tom dijelu gotovo cijeli zid zauzimaju police za knjige. Zamislila ih je kao funkcionalnu skulpturu asimetričnog oblika, otvorenih i zatvorenih ploha, kao i ‘lebdeći‘ stol za kompjutor koji svojom asimetričnom formom zaokružuje cjelinu.

Jednostavnošću i elegancijom posebnu pažnju privlači kuhinja koju je Jasmina osmislila u suradnji s dizajnerom interijera Igorom Marčetom iz Koncept dizajna. Čiste geometrijske plohe u kombinaciji s crnim staklom te kontrast crne, žute i blijede ljubičaste uz nekoliko neutralnih elemenata djeluje vrlo efektno. Jasmini se posebno sviđa cut linija fronta rezanih pod kutem od 45 stupnjeva, koja namještaju daje novu, inovativnu notu, a osmislio ju je i patentirao Igora Marčeta.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Volim interijere s puno dnevnog svjetla tijekom dana i prigušenu rasvjetu u večernjim satima, prostore u kojima se osjećaju pozitivna energija i toplina. Sviđa mi se namještaj svijetlih boja, tamni zidovi, slike velikih formata. Nedavno sam imala priliku uređivati prostor novootvorene trgovine odjećom Panika Concept Store u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici. Kombinacije crnih i sivih tonova s akcentima crvene, kao i detalji životinjskih uzoraka, čine taj prostor pomalo neobičnim i izdvajaju ga u moru sličnih - kaže Jasmina.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

U Panika Concept Storeu izložene su i njezine slike, baš kao i u stanu. Interes za crtanje pokazivala je od ranog djetinjstva.

- Roditelji nisu morali tražiti načine kako da me zabave jer je bilo dovoljno da mi daju blok i flomastere. Satima bih crtala, u restoranu, u gostima, u čekaonici kod doktora jer sam bila stalno bolesna kao dijete. Nikada mi nije bilo dosadno. Veliku podršku dao mi je otac koji me usmjerio i poticao na kreativnost - sjeća se Jasmina.

Iako su njezini radovi iz devedesetih prepoznatljivi po geometrijskim kompozicijama izrazito žarkih boja, posljednjih desetak godina vratila se figuraciji, gdje u pop-artističkoj maniri prikazuje portrete punk rock ikona poput članova bendova Sex Pistols, Ramones i The Clash, Davida Bowieja, Blondie, čime nostalgično oživljava uspomene iz tinejdžerskih dana.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Glazba postaje moja glavna inspiracija, a fokus je na punk pokretu koji je formirao moj glazbeni ukus i životnu filozofiju. Povremenim boravcima u Engleskoj pobliže se upoznajem s tamošnjim društvenim i socijalnim tendencijama pa je početkom 2018. godine nastao ciklus #LOVEWINS, gdje se javno zauzimam za borbu protiv diskriminacije žena, homofobije, rasizma i nacionalizma. Zadnji ciklus radova nastao je od 2020. do 2023. i rezultat je ogromnih promjena uzrokovanih pandemijom i potresom. Ciklus "Harmonija u kaosu" predstavlja radove velikih formata, od kojih neke krase zidove mog stana, a planiram ih javno izložiti ove godine - najavljuje Jasmina Krajačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 09:57