URADI SAM

U tjedan dana samostalno izradio pomičnu kliznu stijenu u kojoj je i ugrađeni TV

 Marko Miscevic/Cropix
Prostorno rješenje za manje stanove: kako odvojiti dnevni boravak od sobe?

Kako maksimalno iskoristiti svaki centimetar vlastitog životnog prostora, organizirati da u njemu sve dobro klapa, ne zagušiti ga (ne)potrebnim rješenjima i osmisliti ga tako da svakodnevno bude ugodan, funkcionalan i lijep za život? Jedan od odgovora na ovo pitanje ponudila nam je obitelj Brešan, koja nas je pozvala u svoj zagrebački stan kako bi nam pokazala kako je riješila prostorni problem koji ju je mučio.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Izvorno je ovo bio trosoban stan površine 65 četvornih metara, no još dok se zgrada gradila, imali smo ideju tj. molbu za investitore - da treća soba nema jedan zid. Time smo htjeli osigurati mogućnost da se stan mijenja prema našim potrebama. Tako je i bilo. Dok smo bili bez djeteta, a i kad je dijete došlo i spavalo u dječjem krevetiću koji je bio u našoj sobi, te treće sobe nije bilo. I bilo je odlično jer nam je tada bilo važno imati što veći dnevni boravak u kojem se naša mala istraživačica može što lakše i nesmetanije kretati. No, kako je ona rasla, promijenile su se okolnosti i trebalo je razmišljati o stvaranju njezina privatnog prostora - pričaju supružnici, koji su se u tom trenutku našli pred dilemom. Hoće li ponovno staviti zid i napraviti joj sobu? Nije problem, ali hoće li ona zaista ući u svoju sobu i igrati se sama u njoj dok su oni u kuhinji ili dnevnom boravku? Vjerojatno ne, razmišljali su.

image
Marko Miscevic/Cropix

Mir i ravnoteža

- Mislimo da bi sve igračke iz te sobe završile u dnevnom boravku, a da bi njezina soba bila isključivo spavaonica te danju vešeraj i peglaonica. Vrlo vjerojatno bi čekala da odraste i poželi biti sama u sobi, dovesti prijatelje i zatvoriti vrata kako ih se ne bi smetalo - objašnjavaju nam i nastavljaju kako su nakon obiteljskog razgovora i razmjene došli do odlične ideje. Jedna je bila da se napravi zid visine od oko 120 centimetara do sredine sobe, a da drugi dio bude bez zida. Tako bi svi članovi obitelji mogli cirkulirati i vrlo lako iz dječje sobe ulaziti u dnevni boravak i obrnuto. Isto tako, kći bi ih vrlo lako mogla vidjeti, kao i oni nju.

SVE ELEKTRIČNE KABELE I ŽICE STAVIO JE U VODILICU TE IH VIZUALNO SAKRIO OD KLIZNE STIJENE

- Zaključio sam da je i meni super da se možemo vidjeti, ali da bi još bolje bilo da se po potrebi možemo i odvojiti. Želio sam da se dječja kreativnost i njezin svijet - igračke, školske stvari, kreacije - po potrebi mogu navečer zakloniti tj. zatvoriti u trenutku kada ona utone u san. Tako i mi kao par možemo imati svoju intimu, svoje vrijeme i svoj prostor, što nam stvara mir i ravnotežu - govori suprug i tata Brešan pa dodaje da se ideja svima svidjela, a još više to što je on izrazio želju da sve to samostalno provede u djelo i pametno odvoji dnevni boravak od dječje sobe.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Dakle, ideja je obuhvaćala izradu klizne staklene stijene u funkciji zida, s inkorporiranim televizorom, jer, naravno, i TV mora biti negdje, a gdje će biti ako ne prekoputa kauča? Ukomponirati ga u stijenu, činilo se kao jako dobra ideja jer pomicanjem stijene TV je mogao biti ispred kauča, a u mogao se i pomaknuti u drugi kut. No, tada se pojavilo pitanje - a gdje sa žicama televizora? I za to su brzo pronašli rješenje.

- Imali smo otvor širine 3,6 metara i visine 2,57 metara, a kako su mi od nečega što sam prije radio ostale staklene stijene, odlučio sam ih prekrojiti i iskoristiti. Kada sam došao u tvrtku koja izrađuje staklene stijene i pregrade i pitao mogu li ugraditi TV u stijenu, djelatnici su bili vidno zbunjeni i odgovorili su mi da to još nikada nisu radili i da ne znaju kako to napraviti - prisjeća se Brešan i dodaje kako su mu rekli i da mu za to treba električar i da se to, zapravo, ne može realizirati. - Gdje ćete sa strujom i antenom? To je nemoguće, mi radimo samo pregrade. Možemo vam ih skratiti na visinu i širinu koju trebate i to je to. I naša topla preporuka: stavite si TV kao svi ljudi na zid - odogvorili su mu.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Školska ploča

- Na kraju sam sve žice stavio u vodilicu i vizualno ih sakrio od klizne stijene - smije se Brešan i pojašnjava nam kako je u konačnici izradio kliznu stijenu.

- Stijena je od debljeg stakla s četvrtastim aluminijskim profilima. Treći takv okvir iskorišten je za ugradnju televizora. Velik je izazov bio pronaći televizor koji može stati u profil širine 5 centimetara i osmisliti kako dovesti struju, a da se sve žice ne vuku po podu. Projekt izrade i ugradnje trajao je oko tjedan dana, a iako je svaki dan, priznaju supružnici, na rukama bio jedan flaster više, finalni rezultat je zapanjujući.

- Tata, pa naš TV leti - oduševljeno je uzviknula njihova kći kada je sve bilo gotovo.

POMICANJEM STIJENE TV MOŽE BITI ISPRED KAUČA, A PREMA POTREBI, MOŽE SE POMAKNUTI I U DRUGI KUT

Danas im ta klizna stijena služi i kao školska ploča. Na njoj kći, koristeći flomastere za bijelu ploču, crta, piše, vježba i uči.

- Djetetu je to puno zabavnije nego nakon škole sjesti opet na stolicu. Ovako se to samo prebriše vlažnom krpicom i opet je sve čisto - pričaju supružnici Brešan i dodaju kako ih je sve to, uključujući i TV, koštalo 3268,43 eura prije četiri godine.

- Suprug je jedan od onih koji nisu majstori po zanimanju, nego po rođenju. Volim reći da ima zlatne ruke i jednostavno uživa u procesu stvaranja, a rezultat vidite sami. Mi ga obožavamo - hvali gospođa Brešan svoju jaču polovicu i ističe da se ovo rješenje s kliznom stijenom može bez problema i sustavno primjenjivati prilikom projektiranja potpuno novih stanova koji imaju ograničene prostorne kapacitete, a u njemu bi se mogli naći i svi oni koji cijene inovativni dizajn i suvremena rješenja. Na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. možete se javiti ako vas zanima detaljno kako su sve odradili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 21:09