novi vrtić

U zagrebačkom Središću otvoren je multifunkcionalni i ekološki održiv predškolski objekt

 DARKO TOMAŠ/CROPIX/
Objekt je površine 2135 metara kvadratnih, multifunkcionalan, moderan, ekološki održiv s AAA certifikatom

U rujnu 2019. polaganjem kamena temeljca počela je gradnja jednog posebnog dječjeg vrtića, područnog objekta DV-a Zapruđe u Središću. Vrtić je smješten u sklopu odgojno-obrazovnog kompleksa Središće, između Američke škole i Osnovne škole Središće, a mi smo ga posjetili i obišli s ljudima koji poznaju zgradu i njezino funkcioniranje "u dušu": ravnateljicom Danijelom Filković i projektantom Vedranom Pedišićem iz arhitektonskog ureda Sangrad - Avp. Podsjetimo, isti je ured u suradnji s američkim Flansburgh Architects projektirao i Američku školu i Osnovnu školu Središće između kojih se nalazi ovaj objekt, pa je cijeli projekt početkom rada vrtića u ožujku ove godine dobio za projektante s radošću iščekivani kraj jednog velikog pothvata kojim se na bolje promijenio kvart koji je vapio za tim vitalnim sadržajima. Za projektante možda kraj, ali za djecu i roditelje to je početak jednog novog razdoblja.

Info

DV ZAPRUĐE, PODRUČNI OBJEKT SREDIŠĆE

● Autori Sangrad - Avp Vedran Pedišić, dipl. ing. arh. Erick Velasco Farrera, arquitecto; Flansburgh David A. Croteau, AIA, B.Arch. Jenni Katajamaki, AIA, B.Arch.

● Voditelj i koordinator projekta za Sangrad +AVP Gordana Gregurić Miočić, dipl. ing. arh

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
Danijela Filković i Vedran Pedišić
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Suvremeniji standard

- Pritisak je velik, vrtić ima deset odgojnih skupina, od toga pet jasličkih i pet vrtićkih, kapaciteta 200 djece, i potpuno smo popunjeni, a interes ne jenjava. Jasno je da roditelji žele samo najbolje za svoju djecu, a ovaj objekt zaista to jest. Okruženje je iznimno primjenjivo za dječji uzrast predškolske dobi, veselo, sadržajno i bogato te služi djeci za igru i stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti. Reakcije svih koji žive, rade i rastu u ovom vrtiću pokazuje kako objekt pruža svima najsuvremeniji standard predškolskog odgoja - priča nam ravnateljica Danijela Filković.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Objekt je organiziran kružno uz središnje dvorište. Višenamjenski vanjski prostor s atrijem dijeli jaslice od vrtić

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Objekt je površine 2135 metara kvadratnih, multifunkcionalan, moderan, ekološki održiv s AAA certifikatom. Ispred objekta nam arhitekt Vedran Pedišić ukazuje na neke od značajki koje su bile važne pri projektiranju.

- Zgrada je prizemnica, niska, i htjeli smo da bude prilagođena svojim korisnicima, djeci. Odnos zgrade prema tlu je naglašen. Objekt je organiziran kružno uz izduženo središnje dvorište. Višenamjenski prostor u kontinuitetu s atrijem dijeli jasličke od vrtićkih jedinica. Pritom jasličke jedinice koriste atrij kao vanjski prostor za igru. Riječ je o zaštićenom prostoru, i u kontekstu samog atrija i u odnosu na brojne okolne zgrade. Vrtićke jedinice kao vanjski prostor za igru koriste južnu terasu - objašnjava.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Pri ulazu u vrtić prvo što okupira pažnju moderna je polivalentna dvorana za vježbanje, aktivnosti i igru s brojnim spravama. Na toj istočnoj strani zgrade nalaze se i uredi, a zatim se dvama hodnicima dolazi do vrtićkih na južnoj, odnosno jasličkih grupa na sjevernoj strani objekta.

- Sve odgojne jedinice moguće je međusobno povezivati. Dakle, kliznim vratima se grupe međusobno mogu odvojiti ili otvoriti jedne prema drugima prema potrebi. Sustav vanjskih i unutarnjih sjenila omogućava optimalno zamračenje za spavanje, a oblikovanjem strehe krova koja sa svih strana konzolno natkriva omogućen je trajni hlad, dakle sunce nikad ne osvjetljava direktno staklene stijene - ističe Pedišić.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Vrtić se nalazi između Američke škole i Osnovne škole Središće. Sva tri objekta imaju zelene krovove i solarne panele (dolje)

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Krov je, kao i na susjednim školama, zelen, što nekadašnje zelenilo vraća na krovove vrtića i škola i daje još jednu dimenziju ekološkom promišljanju o prostoru. Na zanimljiv detalj nailazimo u hodniku. Riječ je o niši crne boje s višefunkcionalnim reflektorima koja služi kao malo kazalište. Kako ste došli na ovu ideju, pitamo projektanta.

- Pa, učenjem. Znate, ovo nam nije prvi vrtić - smije se, ali šalu na stranu, Sangradu je ovo drugi vrtić, uz četiri škole i dva studentska doma - onaj u Varaždinu i zadarski koji je u gradnji.

Jaslice čine pet jedinica linearno poredanih od istoka prema zapadu. Jedinicama se pristupa iz sjevernog hodnika te sve imaju pristup prema središnjem atriju. Svaka jaslička jedinica se sastoji od pretprostora s trijažom, garderobom i sanitarijama te dnevnog boravka. Vrtić, jednako kao i jaslice, čini pet linearno poredanih jedinica. Prilazni hodnik nalazi se sjeverno od samih jedinica. U hodniku su predviđene vanjske garderobe vrtića s dva slobodnostojeća ateljea. Vrtićke jedinice se sastoje od pretprostora s garderobom i sanitarijama te sobe.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

U zapadnom, stražnjem dijelu objekta su tehničke prostorije: kotlovnica, spremište za vanjske igračke, praonica s popratnim prostorima, soba domara sa sanitarijama, kuhinja te prostor ekonoma, osoblje i soba za namirnice.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Važna funkcionalnost

U obilasku nam se pridružio i odgojitelj Izidor Radmanović koji je radio i u drugim vrtićima, pa je ovo sjajna prilika da saznamo utječe li okruženje, tj. arhitektura u kojoj se radi, na posao ili je to samo sporedni element zahtjevnog poziva odgojitelja.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Sve odgojne jedinice moguće je kliznim vratima međusobno spajati, odnosno odvajati prema potreb

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

- Ovaj objekt pruža sve što moderan odgojitelj u prostorno-materijalnom kontekstu može poželjeti. Prostrane, suncem okupane sobe koje nalikuju oazama mira te su kao takve plodno tlo za provođenje odgojno-obrazovnih ciljeva s djecom. U prostorima se mislilo na sve, od dvorane i rekvizita za izvođenje kvalitetnog senzomotoričkog programa s najmlađom djecom, preko višestrukih prostora za dramske aktivnosti pa sve do suncem obasjanih soba dnevnih boravaka za djecu u kojima ona, uz toplinu svojih odgojitelja, zaista mogu doživjeti drugi dom, zaista mogu doživjeti da mogu rasti, da su u vrtiću - kaže nam nasmijani "striček" i dodaje kako je važna i funkcionalnost prostora.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Polivalentna dvorana za vježbanje, aktivnosti i igru s brojnim spravama te uredi smješteni su na istočnoj strani zgrade

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Zdravije odrastanje

- Sobe su podložne prenamjeni s obzirom na godišnja doba i društvene te vremenske prilike, okupane su suncem te danju postaju divne oaze. Kako bi stvar bila još bolja, tu je i glavna dvorana namijenjena brojnim tjelesno-zdravstvenim aktivnostima, ali i scenskom i dramskom izričaju za najmlađe, te atrij za dječicu najmlađe dobi. Ovo nije tek neki prostor, već vrtić po mjeri djece, ali i odgojitelja. Napokon! - ističe Izidor Radmanović, a ravnateljica Danijela Filković dodaje kako je vrtić nastao kao odgovor na svima poznatu povećanu potrebu organizirane skrbi, odgoja i obrazovanja za djecu rane i predškolske dobi.

image
Odgojitelj Izidor Radmanović
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

- U odnosu na koncept gradnje, primjenjivosti prostora, funkcionalnosti i kvalitete, nadam se da će u skorije vrijeme biti sagrađenih više upravo ovakvih objekata, što će znatno utjecati na kvalitetnije i zdravije odrastanje djece predškolske dobi i s time dizati kvalitetu predškolskog odgoja u cjelini - zaključila je Filković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 18:36