Nova knjižara i kuća književnosti

U Zagrebu je otvorena prva knjižara Frakture!

 Marko Todorov/Cropix
Prostor u Ulici Kneza Mislava 17 koji je godinama zjapio prazan postao je knjižara i kuća književnosti!

Prije nekoliko dana u Zagrebu je otvorena prva knjižara Frakture. Prostor u kojem se ona smjestila, a koji se nalazi u Ulici Kneza Mislava 17, sagrađen je 1922. godine. Arhitekt zgrade u kojoj se nalazi knjižara je Dioniz Sunko, kažu nam vlasnici izdavačke kuće, Sibila i Seid Serdarević.

image
Marko Todorov/Cropix

- Uvidom u originalne nacrte iz 1922., kada je zgrada i izgrađena, vidljivo je da su već tada na tom mjestu bila predviđena dva dućanska prostora. Ti prostori su se vjerojatno nakon Drugoga svjetskoga rata spojili u jedan veliki, u kojem je sve do 1994. bila trgovina keramičkih proizvoda. Od tada do danas prostor je zjapio prazan, kao i toliki prostori u centru grada. Na natječaju Državnih nekretnina vidjeli smo taj prostor, svidio nam se te smo u njemu osjetili dobru energiju i vidjeli mjesto koje može postati knjižara i kuća književnosti. S arhitektonskim studijem ASK prije koronakrize dogovarali smo se da spojimo dva prostora, ulični i podrumski, no koronakriza je sve promijenila, te smo se upustili u uređenje samo uličnog prostora, i to po vlastitim idejama - ističu Seid i Sibila, koji su željeli da prostor njihove knjižare bude otvoren i da u njemu dominiraju knjige, koje tu i jesu najvažniji predmet.

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

- Jednako tako željeli smo prostor oplemenjen umjetničkim djelima jer nakon književnosti najvažnija nam je likovna umjetnost. Stoga smo angažirali prijatelja, jednoga od naših najvažnijih likovnih umjetnika te možda ponajboljeg crtača Tomislava Buntaka, s kojim surađujemo dugi niz godina, da nam na stropu, impresivne visine od 5,25 metara, nacrta svoja viđenja nekih važnih knjiga i mitologije - ističu vlasnici, kojima je ideja bila da prostor bude topao i otvoren, da poziva ljude da uđu u njega i tamo se zadrže te da im knjižara postane svojevrsni dnevni boravak.

image
Marko Todorov/Cropix

Riječ je o 90 kvadrata velikom prostoru, koji ima galeriju od 15 kvadrata. Prostor može biti funkcionalan, tako da se u njemu na, primjerice, predstavljanju knjige može ugostiti do 60 ljudi. Naravno, ne sada, jer s obzirom na epidemiološke mjere, u taj prostor može stati 25 ljudi.

image
Marko Todorov/Cropix

- Većina namještaja je iz IKEA-e, stolice za promocije su Linx 60 koje je dizajnirao Luca Fornasaring. Rasvjetu u policama te postavljanje polica i njihovu prilagodbu za knjigu napravili su genijalni ljudi iz Giganta na čelu s Andrijom Pintarom, koji su ujedno po dizajnu Marija Aničića napravili i reklamu, a Aničićevo je djelo i signalizacija u knjižari - zaključuju Sibila i Seid.

Više na: fraktura.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:39